Zdravie

Fajčíte? Pripravte sa na chronickú bolesť chrbta

"Bolesti chrbta trápia nejedného človeka. Zlé držanie tela, nedostatok pohybu a mnohé ďalšie príčiny určite poznáte. Viete však, že chrbtu neprospieva ani fajčenie?"

Zuzana Lobotková, 21. novembra 2014 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Fajčiari majú až trikrát väčšiu pravdepodobnosť vzniku chronickej bolesti chrbta než nefajčiari. Tento zlozvyk teda neškodí len dýchacím cestám. Bolesť môže byť naozaj intenzívna a trvať dlhšie než dvanásť týždňov.

Porazte zlozvyk, zbavíte sa bolesti


Hlavný autor štúdie Bogdan Petre z Northwestern University Feinberg School of Medicine pre dailymail.co.uk povedal: „Fajčenie má vplyv na mozog. Zistili sme, že ovplyvňuje spôsob, akým mozog reaguje na bolesti chrbta a zdá sa, že fajčiaci jedinci sú menej odolní k epizódam bolesti.“ Počas jedného roka vedci poslali päťkrát 160 jedincov s novoobjavenými bolesťami chrbta na MRI mozgu. Následne im dali vyplniť aj dotazník o fajčení a iných zdravotných problémoch.

Kontrolovali aj ďalších 35 zdravých účastníkov a ďalších 32 účastníkov s chronickou bolesťou chrbta. Prostredníctvom skenu mozgu vedci analyzovali aktivitu medzi dvoma oblasťami mozgu - nucleus accumbens prefrontálnou kôrou, ktoré sa podieľajú na návykovom správaní a motivácii učenia. Tieto oblasti spolu komunikujú, čo vedcom pomáha zistiť, kto bude trpieť chronickou bolesťou.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Toto spojenie bolo veľmi silné a aktívne najmä v mozgu fajčiarov. „Videli sme dramatický pokles aktivity tohto okruhu u fajčiarov, ktorí z vlastnej vôle prestali počas štúdie fajčiť. Po porazení zlozvyku sa ich náchylnosť k chronickej bolesti znížila,“ dodal Bogdan Petre.

Fajčenie naozaj škodí zdraviu


Zistenia navyše ukazujú, že tu môže byť aj všeobecnejšia súvislosť medzi závislosťami a bolesťou. A lieky síce pomáhajú zvládať bolesť, ale nemenia činnosť obvodov v mozgu. Vedci predpokladajú, že by mohli po hlbšom preskúmaní týchto oblastí mozgu aj účinnejšie bojovať s chronickou bolesťou chrbta.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Tento výskum nadväzuje na staršiu štúdiu, kde vedci analyzovali viac ako 5300 pacientov po dobu ôsmich mesiacov, počas liečby porúch chrbtice. Výsledky ukázali, že fajčiari hlásili oveľa väčšie bolesti ako nefajčiari alebo tí, ktorí s fajčením prestali. Zistili, že nikotín spolupracuje s rodinou proteínov, ktoré majú kľúčovú úlohu v nervovom systéme a riadia úzkosti a bolesť. Fajčenie rozrušenie funkcie týchto buniek a mení spôsob, akým je bolesť spracovaná. Fajčenie tiež poškodzuje dodávanie kyslíka do tkanív, takže fajčiari častejšie trpia ochoreniami kostí a kĺbov.

ODPORÚČAME AJ:
Červy dokážu odhaliť vašu politickú orientáciu
Chcete menej bolestivý pôrod? Stavte na vitamín D
Prevratný objav: Ako sa dá zlikvidovať rakovina pľúc?
Desať čudných fóbií, o ktorých ste doteraz nepočuli
Záhada svrbenia odhalená

Komentáre