Zdravie

Záhada svrbenia odhalená

"Všetci vieme, že poškriabanie nám pomôže zbaviť sa svrbenia, ktoré sa však často vráti ešte intenzívnejšie. Zistili sme, prečo to tak je."

Zuzana Lobotková, 17. novembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván


Niečo vás svrbí, tak sa poškriabete. Svrbí to ešte viac. Čo stojí za týmto začarovaným kruhom? Výskum ukazuje, že škrabanie spôsobí, že mozog uvoľnení serotonín, čo ešte viac umocní pocit svrbenia. Vedci už desaťročia vedia, že škrabanie vytvára mierne množstvo bolesti v pokožke. Bolesť môže narušiť svrbenie - aspoň dočasne - tým, že nervové bunky v mieche prenášajú signály bolesti do mozgu namiesto signálov svrbenia.

Doktorka Zhou-Feng Chenová z Washingtonskej univerzity povedala: "Problém je v tom, že keď mozog dostane signály bolesti, reaguje tým, že produkuje serotonín, aby kontroloval bolesť." Keď sa serotonín šíri z mozgu do miechy, preskočí dráhy od neurónov, ktoré vnímajú bolesť, na nervové bunky, ktoré ovplyvňujú intenzitu svrbenia.

Svrbenie a bolesť sú si podobné


V rámci štúdie výskumníci vychovali myši, ktoré nemali gény na tvorbu serotonínu. Injekčne im aplikovali látku, ktorá spôsobila svrbenie. Tieto myši sa neškriabali rovnako, ako tie normálne. Ale keď geneticky pozmeneným myšiam injekčne aplikovali serotonín, začali sa škriabať v takej miere, ako to vedci očakávali.

"Veľmi dobre to ladí s myšlienkou, že svrbenie a signály bolesti sú prenášané prostredníctvom rôznych, ale príbuzných dráh. Škrabanie môže zmierniť svrbenie vytvorením menšej bolesti. Ale keď telo reaguje na signály bolesti, odpoveď je vlastne ešte horšia," dodala lekárka. Hoci myši neprodukujúce serotonín trápilo svrbenie menej, nie je to cesta, ako sa zbaviť tejto nepríjemnosti.

Tajomný serotonín


Serotonín sa podieľa na raste, starnutí, kostnom metabolizme a na regulácii nálady. Antidepresíva zvyšujú hladinu serotonínu, aby pacient ovládol depresie.

Serotonín, ilustračné foto. Foto: wikipedia.org


Blokovanie serotonínu by teda malo ďalekosiahle dôsledky v celom tele. Namiesto toho doktorka Chenová vysvetlila, že sa dá zasahovať do komunikácie medzi serotonínom a nervovými bunkami v mieche, ktoré sa špecializujú na prenášanie svrbenia. Receptor známy ako 5HT1A bol kľúčom k aktivácii týchto neurónov v mieche.

Vedci teda myšiam spomínanú látku aplikovali, v dôsledku čoho sa myši škriabali menej. Doktorka Chenová dodala: "Vždy sme sa čudovali, prečo vzniká tento cyklus svrbenia a bolesti. Dochádza k tomu takto: prvé je poškriabaniu, a to spôsobuje pocit bolesti. Potom si vyrobíte viac serotonínu na kontrolu bolesti. Ale serotonín robí viac, než len bráni bolesti. Aktiváciou príslušných neurónov zhoršuje svrbenie." Tak čo poviete? Oplatí sa poškriabať sa?

ODPORÚČAME AJ:
Šetrite si mozog: Nočná práca ho môže otupiť
Prevratný objav: Ako sa dá zlikvidovať rakovina pľúc?
Hviezdny úsmev s jablkom: Tieto potraviny vám pomôžu vybieliť zuby
Červy dokážu odhaliť vašu politickú orientáciu
Chcete menej bolestivý pôrod? Stavte na vitamín D

Komentáre