Zdravie

Alkoholizmus je duševná porucha: Dáte si ešte pohárik?

"Alkoholické nápoje obsahujú najmenej 15 karcinogénnych zložiek, najvýznamnejší je etanol a jeho metabolit acetaldehyd. "

Webmagazin.sk/TASR, 16. novembra 2014 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta


Verejnosť má rôzne názory na požívanie alkoholu, avšak aj odborníci sa v niektorých názoroch líšia. Kardiológovia dovolia viac pohárov červeného vína denne a psychiatri a onkológovia varujú, že denné popíjanie určite neodporúčajú. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje na škodlivé účinky alkoholu v akýchkoľvek dávkach a aj jeho dokázaný vplyv na vznik rakoviny. Liga za duševné zdravie pripomína, že alkoholizmus je duševná porucha.

"Alkohol je na zozname kancerogénov WHO IARC a mnoho rokov je známy ako vyvolávateľ nádorov v oblasti hlavy a krku, pažeráka, no a posledných pätnásť rokov je známy ako rizikový faktor karcinómu prsníka. Vieme, že existuje vzťah medzi konzumáciou alkoholu a nádormi hrubého čreva, konečníka, pečene, pravdepodobne aj nádorov pankreasu, krčka maternice a iných nádorov vonkajších ženských pohlavných orgánov, ale aj leukémie a mnohopočetného myelómu. Napriek rôznym názorom neexistuje bezpečné množstvo alkoholu," povedal onkológ Stanislav Špánik z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Riziko rakoviny


Biologický mechanizmus, ktorý vedie k rakovinovému pôsobeniu alkoholu nie je podľa jeho slov úplne známy. Alkoholické nápoje obsahujú najmenej 15 karcinogénnych zložiek, najvýznamnejší je etanol a jeho metabolit acetaldehyd. "Jedinou prevenciou pre ľudí všeobecne je sledovať príjem alkoholu, limitovať konzumáciu v zmysle radšej menej ako viac, vynechať príjem alkoholu niekoľko dní v týždni," radí Špánik.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Riziko vzniku rakoviny je menšie, čím menej človek pije. Súčasné pitie a fajčenie sú ešte horšie. Alkohol môže fungovať ako rozpúšťadlo, ktoré pomáha iným škodlivým látkam, ako tie, ktoré sú v tabakovom dyme, vstupovať do buniek výstelky tráviaceho traktu oveľa ľahšie. To môže byť vysvetlením, prečo je kombinácia fajčenia a pitia vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst a hrdla ako len samostatné pitie či fajčenie. V niektorých prípadoch môže alkohol spomaľovať proces tela zbavovať sa škodlivých látok.

Demotivujúca abstinencia


Nový prístup v liečbe závislosti od alkoholu v tomto roku vyskúšali na Slovensku prví pacienti. "Doteraz bola prioritou v liečbe okamžitá abstinencia, čo bolo pre mnohých alkoholikov demotivujúce. Nový spôsob je prepracovať sa k abstinencii redukciou pitia pomocou predpísaného lieku, ktorý zlepšuje kontrolu nad pitím - vôľa nepiť prevláda nad chuťou piť. Farmakologická liečba je doplnkom psychoterapie," povedala MUDr. Silvia Lúčna, jedna z prvých špecialistov na Slovensku, ktorí uplatňujú redukčný prístup v liečbe pacientov.
Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa nej v praxi to pacienti posudzujú takto: Kedysi som nevedel prestať a vypil som si svoju mieru do nemoty. Teraz pri liečbe zrazu po piatom poháriku mi nechutilo, už som mal dosť a išiel som domov. Samozrejme, medzitým je pacient v pravidelnom kontakte s psychoterapeutom, s ktorým konzultuje svoj stav a ktorý ho motivuje k liečbe. "Mám osem pacientov, z nich štyria sú vyliečení za pomerne krátky čas," dodala Lúčna, ktorá má 22-ročné skúsenosti s liečbou alkoholikov.

Alkoholik prehovoril


"Prestať piť zo dňa na deň som si nevedel predstaviť. Stále som mal nutkanie dať si ďalší pohárik. Pre pitie sa so mnou rozviedla manželka a vtedy som začal rozmýšľať o liečení. Pomohla mi šéfka v mojej práci, ktorá mi poradila, kam ísť. Tie odborné debaty boli dobrý záchytný bod na zmenu, a nie kamaráti, ktorí ma skôr nahovárali na pohárik. Po konzultáciách s doktorkou a užívaní lieku som s alkoholom skončil. Už dva mesiace abstinujem," prezradil 59-ročný Antonín, ktorý je na protialkoholickej liečbe v Odbornom liečebnom psychiatrickom ústave na Prednej Hore.

Všeobecne je alkohol najpoužívanejšia droga, na Slovensku nadmerne konzumovaná. "Iba desať percent alkoholikov má odvahu sa liečiť. Mnohí si ťažko priznávajú, že sú alkoholici. Pritom je to vážne komplexné ochorenie, duševné i telesné. Spôsobuje veľký zásah na mozog, veľmi ovplyvňuje rodinné a iné okolie, postihnutý prichádza o vzťahy, o prácu," konštatuje Lúčna.

ODPORÚČAME AJ:
Šesť mýtov o očiste hrubého čreva: Nedajte sa oklamať
Strašiak cukrovka: Zdravými raňajkami jej môžete predísť
Desať čudných fóbií, o ktorých ste doteraz nepočuli
Smútite? Môže to trvať poriadne dlho
Desať zázrakov, ktoré s vami dokáže spraviť levanduľa

Komentáre