Zdravie

Smútite? Môže to trvať poriadne dlho

"Preniesť sa cez rozchod alebo stratu blízkeho človeka často znamená smútok. A ten len tak nepominie. Prečo? Pretože smútok trvá 240-krát dlhšie, než iné emócie."

Zuzana Lobotková, 12. novembra 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Smútok často ide ruka v ruke s udalosťami väčšieho významu, ako je úmrtie alebo nehoda. A ľudia preto potrebujú viac času na premýšľanie a vyrovnanie sa s tým, čo sa stalo. Vedci sa rozhodli preskúmať, ako dlho trvajú vlastne emócie, vrátane smútku.

Je to o premýšľaní


Philippe Verduyn a Saskia Lavrijsenová z univerzity v Leuvene v Belgicku požiadali 233 študentov, aby si spomenuli na nedávne emocionálne epizódy v ich živote a uviedli ich trvanie. Účastníci výskumu tiež mali odpovedať na otázky týkajúce sa stratégie, ktoré používajú, aby sa vysporiadali s týmito emóciami. Zo sady 27 emócií práve smútok trval najdlhšie, zatiaľ čo hanba, prekvapenie, strach, znechutenie, nuda, podráždenie alebo pocit úľavy uplynuli oveľa rýchlejšie.

Väčšinou trvalo 120 hodín, kým sa smútok zastavil, ale len 30 minút, kým sa dobrovoľníci preniesli cez pocity znechutenia a hanby. Nenávisť trvala po dobu 60 hodín, následne radosť 35 hodín. Nuda bola tiež zaradená medzi kratšie trvajúce emócie. Profesor Verduyn a profesorka Lavrijsenová tvrdia, že to znamená, že aj keď čas akoby plynul pomaly, keď sa človek nudí, epizóda nudy zvyčajne netrvá tak dlho.

Emócie, emócie...


Vedci navyše zistili, že emócie, ktoré trvajú kratšiu dobu, sú zvyčajne vyvolané udalosťami, ktoré majú relatívne nízku dôležitosť. Na druhej strane, dlhotrvajúce emócie majú tendenciu byť spôsobené udalosťami, ktoré majú silný vplyv na život a záujmy človeka. Profesor Verduyn poznamenal, že dôsledky sa môžu prejaviť až časom, keď sa prejaví aj posilnenie emócií. Najskôr si treba premyslieť udalosť, často znova a znova. A práve trvanie pocitov by mohlo odlíšiť niektoré podobné emócie.

Dĺžka emócií:


Smútok: 120 hodín
Nenávisť: 60 hodín
Radosť: 35 hodín
Zúfalstvo, nádej, úzkosť, sklamanie a spokojnosť: 24 hodín
Žiarlivosť: 15 hodín
Odľahnutie: 8 hodín
Nadšenie: 6 hodín
Obdiv a vďačnosť: 5 hodín
Relax: 4,3 hodiny
Vina: 3,5 hodiny
Stres: 3 hodiny
Pýcha: 2,6 hodiny
Dotknutosť: 2,5 hodiny
Hnev, nuda, a prekvapenie: 2 hodiny
Podráždenie: 1,3 hodiny
Súcit: 1,3 hodiny
Poníženie: 0,8 hodín
Strach: 0,7 hodiny
Hanba a hnus: 0,5 hodiny


Napríklad, Verduyn a Lavrijsenová zistili, že vina je emócia, ktorá trvá oveľa dlhšie, než hanba, zatiaľ čo úzkosť pretrváva dlhšie ako strach. "Uvažovanie je centrálny determinant, prečo niektoré emócií trvajú dlhšie, než ostatné. Emócie spojené s vysokou úrovňou uvažovania vydržia najdlhšie," povedal pre dialymail.co.uk profesor Verduyn. „Krátkotrvajúce emócie sú zvyčajne vyvolané udalosťou relatívne nízkeho významu. Na druhú stranu, dlhotrvajúce emócie majú tendenciu byť o niečo dôležitejšie," dodala Lavrijsenová.

ODPORÚČAME AJ:
Šetrite si mozog: Nočná práca ho môže otupiť
Prevratný objav: Ako sa dá zlikvidovať rakovina pľúc?
Hviezdny úsmev s jablkom: Tieto potraviny vám pomôžu vybieliť zuby
Červy dokážu odhaliť vašu politickú orientáciu
Chcete menej bolestivý pôrod? Stavte na vitamín D

Komentáre