Zdravie

Desať zázrakov, ktoré s vami dokáže spraviť levanduľa

"Príroda určite vedela, prečo ju stvorila. Jej blahodárne účinky sú nevyhnutné pre krásu ženy. Nie nadarmo sa z nej vyrábajú mnohé kozmetické produkty. A pritom stačí ju mať doma – levanduľu."

Diana Vaculová, 12. novembra 2014 8:00
Foto: TASR/AP


Aj vy trpíte ekzémami, vypadávaním vlasov či zapálenou pokožkou? Vyskúšali ste už všetko, no nič nezaberá? Potom je čas na babskú medicínu. S tou nepokazíte nič, práve naopak. Levanduľa, krásna fialová kvetina nie je len ozdobou prírody, ale aj účinným liekom na mnohé problémy. Inšpirujte sa spolu s nami a bojujte s ňou proti týmto neduhom.

Keď vaša hriva slabne


Dôvodov môže byť mnoho. Puberta, menopauza, zmena počasia, časté farbenie, zlé vlasové produkty, či jednoducho dedičné záležitosti. Nenechajte sa vyviesť z miery a pomôžte si samé. Vďaka kvalitnému levanduľovému oleju máte hneď po probléme. Stačí, ak si ho pravidelne pri umývaní vmasírujte do pokožky, a to pekne od korienkov. Vaše vlásky ihneď zosilnia a zabránite aj ich vypadávaniu. Túto kúru je dôležité opakovať najmä počas jesene a jari, aby ste pri problematickom lete a zime, kedy sa vlasy ničia najviac, predišli podobným ťažkostiam.

Bolia vás nohy?


Aj pri tomto probléme vám pomôžu výťažky z levandule. Stačí, ak si nohy namočíte do teplej vody, ktorá obsahuje kvapky tejto zázračnej esencie a máte po probléme. A to nie je všetko. Vedeli ste, že vďaka levanduli budú vaše päty jemnejšie? Skutočne to musíte vyskúšať.

Stop ekzémom


Ekzém patrí k tým kozmetickým problémom, ktoré trápia nejednu ženu. Aj proti nemu sa však dá bojovať prírodnými cestami. Konkrétne s levanduľovým olejom. Ten potierajte na problematické miesta. Pokožka po ňom ostane upokojená. Tým samozrejme zabránite aj opätovnému výskytu ekzému, nakoľko vás vaše problematické miesta už nebudú dráždiť a vy si ich nebudete škrabať. Levanduľa opäť raz zabrala.

Na ilustračnej snímke pracovník vyťahuje zaparené spracované kvety levandule z kade elektrickým kladkostrojom počas výroby esenciálneho oleja. Foto: TASR/AP


Pre jednotný tón pleti


Počuli ste už o toniku? Vďaka nemu bude vaša pleť krásne žiariť, bude zdravšia, a tiež bude pôsobiť jednotne. Čo viac si priať? Pri jeho kúpe však vsaďte radšej na nejaký kvalitný bio obchodík, kde sa tonikum bude v jednotlivých prípravkoch nachádzať v dostatočnom množstve.

A čo akné?


Aj vás ani za svet nemôže opustiť akné napriek tomu, že to neustále riešite s lekármi a tiež prostredníctvom nie dvakrát lacných kozmetických prípravkov? Možno je na čase, aby ste vyskúšali prírodné metódy. Parný kúpeľ, maska z levanduľových kvetoch či dokonca priame potieranie problematických častí pokožky levanduľovým olejom. Všetko má vysoko pozitívne účinky proti akné. Inšpirujte sa!

Krvácanie je minulosť


Ak ste občas trochu nešikovné a poraníte sa, máme pre vás jednoduché riešenie. Majte vždy po ruke ľad a výťažky z levandúľ. Tie majú totiž nielen antibakteriálne účinky, no zároveň zrýchľujú celý proces hojenia. Zvláštne, ako to všetko príroda pekne zariadila, však?

Slúži aj ako maska


Napriek tomu, že bol Halloween, nemáme teraz na mysli masku na podobné spoločenské udalosti. Levanduľa síce slúži ako maska, no s úplne inými účinkami. Pre krajšie, zdravšie a silnejšie vlasy. Inými slovami: Stop rozštiepeným končekom či nedostatku lesku. Stačí, ak použijete levanduľový olej alebo sušené či čerstvé kvety. Nepridávajte však veľa iných prísad, účinky týchto zázračných rastlín úplne stačia.

Koniec zapálenej pokožke


Zápaly sú, bohužiaľ, naši dlhoroční nepriatelia. To však neznamená, že si s nimi naša pomocníčka levanduľa neporadí. Práve naopak. Okúpte sa vo vode s levanduľovým olejom alebo ak máte možnosť tak priamo so sušenými či čerstvými kvetmi levandúľ. Vášmu telu tým spravíte obrovskú službu.

Levanduľové pole. Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Hmyz nemá šancu


Repelent je síce super vec, no ak ho nemáte po ruke, postačí vám tinktúra. Natrite sa ňou, alebo iným prípravkom, ktorý obsahuje jej výťažky a môžete si byť isté, že hmyz budete perfektne odpudzovať.

Niet nad prírodné masky


Stačí vám iba vaječný bielok a levanduľový olej. Dobre ich premiešajte, natrite na tvár a nechajte pôsobiť 15 až 20 minút. Potom si túto účinnú masku zotrite a môžete sa hneď tešiť z krásnej prekrvenej pokožky. A ako bonus, levanduľa je aj účinný bojovník proti vráskam, o dôvod viac vyskúšať túto masku.

ODPORÚČAME AJ:
Štyri spôsoby ako osamelosť vplýva na zdravie
Šetrite si mozog: Nočná práca ho môže otupiť
Prevratný objav: Ako sa dá zlikvidovať rakovina pľúc?
Hviezdny úsmev s jablkom: Tieto potraviny vám pomôžu vybieliť zuby
Červy dokážu odhaliť vašu politickú orientáciu

Komentáre