Zdravie

Mrkva na dobrý zrak? Zabudnite

"Aj vám v detstve hovorili, že vďaka mrkve budete mať ostrý zrak? Nuž, nie je to tak celkom pravda. Vašim očiam prospejú iné potraviny."

Zuzana Lobotková, 22. januára 2016 10:00
Ilustračný foto. Foto: TASR/AP
Ako už v mnohých iných prípadoch, odpoveďou je tmavá listová zelenina. Je bohatá na dusičnany, čo znižuje riziko oslepnutia o 30 percent. Spomeňme napríklad špenát, kel a šaláty. Vďaka nim sa môžete vyhnúť glaukómu. Ide o ochorenie zrakového nervu.

Vedci z Brigham & Women’s Hospital a Harvard Medical School študovali vzťah medzi príjmom dusičnanov v potrave a primárnym glaukómom. Ochorenie sa vyskytuje v dôsledku poškodenia zrakového nervu, keď sa tekutina hromadí v prednej časti oka. Je to hlavná príčina slepoty u ľudí nad 60 rokov.

Predchádzajúce výskumy naznačujú, že dusičnan, ktorý sa nachádza v listovej zelenine, je výhodný pre krvný obeh. Skúsili teda analyzovať stravu a očné vyšetrenia 64 tisíc žien a 41 tisíc mužov. Každý z nich bol vo veku nad 40 rokov a na začiatku nemali glaukóm. Očné vyšetrenie podstúpili každé dva roky, a to po dobu 25 rokov.

Účastníci opakovane dostali dotazníky, ktoré vedcom umožnili vyhodnotiť ich príjem dusičnanov a riziko glaukómu. Počas obdobia výskumu sa u 1483 ľudí vyvinul glaukóm. Vedci zistili, že tí s väčším príjmom dusičnanov a zelenej listovej zeleniny v potrave mali o 20 až 30 percent nižšie riziko rozvoja glaukómu. Okrem toho u nich bolo o 40 až 50 percent nižšie podtypu glaukómu, ktorý súvisí s dysfunkciou prietoku krvi.

Ak sa to potvrdí v observačných a intervenčných štúdiách, môžu mať nové poznatky významné dôsledky pre verejné zdravie. Každopádne, zaradiť zelenú listovú zeleninu do jedálnička, nebude na škodu.
Zdroj: dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Obávate sa chrípky? Dbajte na prevenciu
Zima môže negatívne vplývať na zdravie, treba sledovať predpovede
Muži a ženy chudnú inak: Kto má cvičiť pred jedlom a kto po ňom?
Dĺžka života u mužov? Dá sa zistiť aj takto

Komentáre