Zdravie

Dĺžka života u mužov? Dá sa zistiť aj takto

"Erektilná dysfunkcia rozhodne pre mužov nie je príjemná vec. Okrem stresujúcich zážitkov v spálni však znamená aj riziko predčasného úmrtia."

TASR, 11. januára 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Vedci varujú, že erektilná dysfunkcia by mohla mať vplyv na dĺžku života. Muži, ktorí ňou trpia, majú o 70 percent väčšiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia. Ide o dôležitý ukazovateľ kardiovaskulárneho rizika.

Viac zdravotných problémov


Erektilná dysfunkcia je často pokladaná za problém, ktorý postihuje predovšetkým starších mužov. A to aj napriek tomu, že takmer 20 percent mužov vo veku do 40 rokov trpí touto poruchou. Známe však je, že sa spája s rizikom kardiovaskulárnych ochorení - vrátane hyperlipidémie, hypertenzie, obezity, cukrovky a podobne.

Táto porucha už tiež bola uznaná ako rizikový faktor pre cievne mozgové príhody a ischemickú chorobu srdca. Spojenie medzi erektilnou dysfunkciou a kardiovaskulárnymi rizikami môže dôjsť v dôsledku endoteliálnej bunkovej dysfunkcie a zníženej produkcie oxidu dusného. K týmto záverom lekári prišli po tom, čo skúmali dáta 1790 mužov vo veku medzi 20 až 85 rokov.

Erektilnú dysfunkciu zisťovali pomocou otázky „Ako by ste opísali svoju schopnosť získať a udržať erekciu dostatočnú pre uspokojivý pohlavný styk?“. Tí, ktorí odpovedali, že to dokážu len niekedy alebo nikdy, trpia spomínanou poruchou. Dokopy to bolo 557 účastníkov výskumu.

Po ôsmich rokoch sledovania 244 z nich zomrelo. Z týchto úmrtí 61 bolo z kardiovaskulárnych ochorení, 64 na zhubné nádory, 12 z chronických ochorení dolných dýchacích ciest a zostávajúcu časť tvorí nespočetné množstvo príčin. Vedci tiež brali do úvahy vek, fyzické aktivity, etnický pôvod, obvod pása, príjem a zdravotný stav.

Dajte si pozor


Zo všetkých údajov zistili, že účastníci výskumu, ktorí trpeli erektilnou dysfunkciou, mali o 70 percent zvýšené riziko predčasného úmrtia. Tieto zistenia by však mali byť interpretované opatrne, pretože medzi vzorkami 1790 dospelých 61 dospelých mužov vo veku 20 až 49 rokov malo erektilnú dysfunkcie, a spomedzi nich zomreli len štyria.

Výsledky boli tiež potenciálne obmedzené len posúdením osobného priznania problémov s erekciou. Je teda potrebný ďalší výskum, aby odhalili dlhodobé výsledky. Ide o dôležité poznatky pre verejné zdravie, keďže poukazuje na riziko predčasného úmrtia.
Zdroj: dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Plánujete džúsový detox? Povieme vám, čo vás čaká
Toto sa stane s vaším telom, keď prestanete cvičiť
Odkladanie materstva je lepšie pre vaše zdravie
Strach z lekárov má svoje korene už v detstve. Vieme, ako mu predísť

Komentáre