Zdravie

Nejde vám matematika? Môže za to vaša matka

"Ak vám vždy čísla robili problémy, možno za to môže vaša matka. Presnejšie, hladina hormónov počas tehotenstva, ktorá ovplyvňovala vaše matematické zručnosti až do piatich rokov. "

Zuzana Lobotková, 26. septembra 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Chlapci a dievčatá, ktorých matky mali v tehotenstve v tele veľmi nízke hladiny hormónu tyroxínu, až dvakrát pravdepodobnejšie zlyhali v matematických testoch. Tyroxín, ktorý prechádza z matky na dieťa v maternici, je veľmi dôležitý pre rozvoj mozgu. Mnohé tehotné ženy ho však majú príliš málo.

Výskumník Martijn Finken študoval takmer 1200 detí od obdobia, kým boli ešte v maternici, až kým nešli do školy. Zmeral hladiny tyroxínu u matiek v dvanástom týždni tehotenstva a porovnal výsledky s výsledkami detí v aritmetických a jazykových testoch vo veku päť rokov. Tie, ktoré mali v maternici menej tyroxínu, s 90 percentnou pravdepodobnosťou skončili medzi deťmi s horšími výsledkami z matematiky.

Dámy, máte dostatok jódu?


Zaujímavé je, že hladina hormónov nebola spojená s výsledkami v testoch slovnej zásoby a jazykových schopností. Doktor Finken povedal, že príčinou môže byť fakt, že jazykové zručnosti výrazne ovplyvňuje výchova. Matematické schopnosti však smerujú späť k vývoju mozgu.

„Či tieto problémy pretrvávajú až do dospelosti, to sa ešte len uvidí. Tieto deti budeme aj naďalej sledovať,“ vyjadril sa doktor Finken. Riešením by mohlo byť testovanie hormónov tehotných žien už na začiatku tehotenstva a tyroxínové doplnky v prípade potreby.

Matka a jej vlastný tyroxín sú pre nenarodené dieťa kľúčové, keďže nie je schopné produkovať vlastný tyroxín. Príčinou môžu byť problémy so štítnou žľazou, a teda nedostatkom jódu v potrave. Jód, ktorý sa nachádza v mlieku a rybách, je hlavnou zložkou tyroxínu. Pre tehotné ženy je bezpečné, aby prijali 100 až 150 mikrogramov jódu denne.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Učenie vám ide len ťažko? Poznáme možný dôvod
Krvné testy na depresiu? Vedci hovoria, že je to možné
ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?

Komentáre