Zdravie

Chcete, aby vám to lepšie myslelo? Športujte

"Môžete si myslieť, že návšteva knižnice pomôže zlepšiť čítanie vášho dieťaťa. Ale nápomocné sú aj športové aktivity, ako je tenis či plávanie. "

Zuzana Lobotková, 24. decembra 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván


Cvičenie zlepšuje čítanie dieťaťa. Deti, ktoré sú fyzicky fit, majú pri čítaní rýchlejšie odozvy v mozgu, než ich pasívni rovesníci. Majú aj lepšie jazykové schopnosti, či už pri čítaní zložitých viet alebo pri odhaľovaní gramatických chýb. Avšak žiadna štúdia nedokazuje, že viac fyzickej aktivity vedie k lepším výsledkom.

Fit aj dobrí čitatelia


Výskumníci použili EEG, aby zachytili niektoré z elektrických impulzov spojených s mozgovou činnosťou. Výsledné vlnové vzory sa spájajú s rôznymi úlohami, vrátane čítania. Odlišujú sa od osoby k osobe, aj od zadaných úloh. Napríklad, ak počujete slovo alebo ho vidíte vo vete, ktorá má zmysel, súčasť mozgovej krivky známej ako N400 je menej výrazná, ako keď si prečítate vetu, ktorá je nezmyselná.

Ďalšia krivka P600 je spojená s gramatickými pravidlami vety. Vedci sa pozreli na tieto dve krivky a zistili, že deti, ktoré boli viac fit, mali vyššie amplitúdy N400 a P600, než ich menej zdatní rovesníci, a to pri čítaní bežných aj nezmyselných viet. Vlny N400 boli kratšie u detí, ktoré boli viac fit, čo naznačuje, že rýchlejšie spracovávajú rovnaké informácie, ako ich rovesníci.

Vedúci autor štúdie profesor Charles Hillman z University of Illinois pre dailymail.co.uk povedal: „Predchádzajúce správy ukázali, že väčšia N400 amplitúda predstavuje vyššie schopnosti čitateľa. Výskumu sa treba ďalej venovať, aby sme odhalili príčiny lepších schopností u detí, ktoré sú viac fit.“ Tento výskum len podporuje poznatky z posledných rokov, ktoré naznačujú, že fyzická aktivita zahrnutá v životnom štýle a lepšia fyzická zdatnosť majú vplyv na mozgové funkcie a kognitívny výkon. O dôvod viac venovať sa športu.

ODPORÚČAME AJ:
Pozor na pneumatiku okolo pása. Ohrozuje vás na živote
POZOR: Na pracovnom stole je viac baktérií, ako na záchodovej doske
BUDEM MAMOU: Už viem, čo znamená, keď vám nevoňajú talianske vína
Najstarší prípad rakoviny je starý 4500 rokov
Týchto sedem potravín vás zbaví predvianočného stresu

Komentáre