Zdravie

Čo je po infarkte dôležité? Optimizmus

"Po prvom infarkte vám dá lekár odporúčania ohľadom zmien životného štýlu. Na čo však možno zabúda, je optimizmus. "

Zuzana Lobotková, 22. decembra 2016 12:00
Infarkt sa nemusí opakovať, stačí byť trochu optimista. Foto: Pixabay
Ľudia, ktorí v budúcnosti očakávajú pozitívne veci majú po prvom infarkte lepšie vyhliadky než tí, ktorým je optimizmus cudzí. Vedci netvrdia, že optimizmus predlžuje život, ale jednoznačne treba zvážiť tréning optimizmu ako súčasť rehabilitácie po srdcovom infarkte.

Nie je to o ružových okuliaroch


„Je dôležité zapamätať si, že optimizmus nie je len pohľad na svet cez ružové okuliare. Naopak, optimisti si skôr uvedomujú riziká a plánujú, ako sa s nimi vyrovnajú,“ vysvetlil Yariv Gerber, autor štúdie, ktorá odporúča optimizmus. Optimisti možno skôr čelia výzvam ako sú zmeny životného štýlu, ktoré lekári odporúčajú po srdcovom infarkte. Dokonca majú menšie riziko vzniku zápalov v tele, čo je stav negatívne vplývajúci na zdravie srdca.

Aby preskúmali prepojenie medzi optimizmom a pacientmi, ktorí prežili srdcový infarkt, vedci sa pozreli na 664 ľudí pod 65 rokov, ktorí mali v rokoch 1992 a 1993 svoj prvý srdcový infarkt. Z toho bolo 15 percent ženských pacientok. Priemerný vek, kedy ich postihol infarkt, bol 52 rokov. Kým boli títo ľudia hospitalizovaní, vyplnili test zameraný na ich všeobecnú úroveň optimizmu a pesimizmu v živote.

Následne sa v roku 2015 pozreli, koľko týchto pacientov bolo ešte nažive. Zistili, že 284 ľudí, a teda 43 percent, z nich medzitým zomrelo. Potom zobrali do úvahy dáta ako vek, pohlavie, vzdelanie, zamestnanie, fajčenie a emocionálne faktory, vrátane depresie a sociálnej podpory.

Výchova k optimizmu?


Tím výskumníkov zistil, že ľudia, ktorých skóre bolo vo vrchnej tretine v otázke optimizmu hneď po prvom infarkte, mali o 33 percent nižšiu šancu, že zomreli v nasledujúcich rokoch, než tí, ktorí sa umiestnili v priemernej alebo spodnej skupine pacientov. Najviac optimistickí ľudia boli aj častejšie viac vzdelaní, zamestnaní a mali podporu svojho okolia. Okrem toho bolo medzi nimi menej fajčiarov a ľudí s depresiou.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Narastajúci počet vedeckých štúdií ukázal, že medzi emocionálnym stavom a fyzickým zdravím je nepopierateľné spojenie. Optimisti majú častejšie osvojené zdravé návyky a vyhľadávajú oporu u ľudí, ktorých majú v živote. Iné výskumy naznačili, že optimizmus a pozitívne emócie by mohli vplývať na biológiu ľudského tela. Existujú na to už aj podporné štúdie, tejto otázke sa však treba aj ďalej venovať, aby sme pochopili túto súvzťažnosť.

Možno sa nedá niekoho obrátiť na optimizmus, keďže tento prístup je čiastočne dedičný alebo založený na predchádzajúcich skúsenostiach. Avšak, ak sa ľudia nedokážu naučiť byť optimistickí, môžu si aspoň osvojiť spôsoby, akými sa so situáciou vyrovnávajú optimisti. Inými slovami – ak aj niekoho neviete prinútiť, aby bol optimistom, môžete ho naučiť aspoň sa tak správať.

Zdroj: foxnews.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Aj na Vianoce možno jesť zdravo, pripomína odborník
Pozor na nedostatok slnka. Spôsobuje krátkozrakosť
Staráte sa o svoju pokožku správne? V zime ju ohrozuje mráz aj kúrenie
Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende

Komentáre