Zdravie

Elektrická terapia môže pomôcť pacientom s Alzheimerom

"Alzheimer sťažuje životy – zrazu prichádzate o svoje spomienky. Je tu však nádej skrytá v miernych elektrických výbojoch smerovaných do mozgu."

Zuzana Lobotková, 18. marca 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
V malej štúdii účastníci hrali videohru, v ktorej sa naučili umiestnenie predajní vo virtuálnom meste. Na ich umiestnenie si spomenuli lepšie, keď sa ich dozvedali pri príjme bezbolestnej podpory od malých elektród umiestnených hlboko v mozgu.

Nádej ukrytá v stimulácii mozgu


Tento postup by mohol pomôcť obmedziť stratu pamäti u ľudí v skorých štádiách Alzheimerovej choroby. Navrhuje to doktor Itzhak Fried, neurochirurg na University of California v Los Angeles.

Použitie implantovaných elektród na liečbu ochorení mozgu nie je nič nové. Stimulácia hlboko v mozgu sa používa asi desať rokov na liečbu Parkinsonovej choroby a iných porúch. Výskumníci ju tiež testovali na liečbu depresie.

Viac než 80 000 ľudí na celom svete mali stimulujúce jednotky implantované do mozgu, väčšinou pre Parkinsonovu chorobu. Nová práca však ukazuje, že stimulácia môže zmeniť fungovanie mozgových obvodov, ktoré riadia pamäť ľudí. Výskum je však ešte v skorých štúdiách.

"Nechcete operovať mozog ľudí, ak nemáte celkom jasnú predstavu o tom, čo chcete urobiť aby im bolo lepšie," povedal doktor Lozano, ktorý vidí vo výsledkoch štúdie nádej. A spomínané elektródy sú do mozgu implantované do vyvŕtaných otvorov v lebke. Účastníci výskumu zažívali záchvaty epilepsie a elektródy mali lekárom pomôcť identifikovať zdroj svojich záchvatov.

Učenie pomocou elektriny


Fried a jeho kolegovia využili k stimulácii časť mozgu, ktorá je kľúčom k učeniu. Pacienti stimuláciu nemohli cítiť. Hrali videohru na notebooku, pričom používali joystick, hrali úlohu taxikárov v malom mestečku skladajúcom sa zo štyroch blokov. Hľadali cestujúcich a vozili ich do niektorej z šiestich predajní, ktoré mali nájsť. Elektrická stimulácia bola zapnutá v čase, keď sa dozvedeli o umiestnení niektorých obchodov, ale iných nie.

Skúšky ukázali, že stimulácia má nejaký význam. Keď mali daný obchod nájsť, pacienti si vybrali priamejšie cestu k nemu, a dostali sa tam rýchlejšie, keď sa v čase stimulácie dozvedeli jeho umiestnenie. Keď sa výskumníci pozreli na to, ako úlohu mali splniť najkratšou možnou cestou, zistili, že stimulácia znížila tento prebytok v priemere o 64 percent.

Pacienti boli testovaní len niekoľko minút potom, čo sa naučili umiestnenie hľadaného miesta, takže ešte nie je jasné, ako dlho efekt vydrží. Výskumníci budú tiež musieť zistiť, či stimulácia pomáha aj pri iných druhoch učenia.

Zdroj: Huffingtonpost

ODPORÚČAME TIEŽ:
Deťom po strate blízkeho človeka pomôže terapeutická rozprávková kniha
Sexuálny prenos vírusu zika je bežnejší, než sa predpokladalo
Dajte deťom arašidy, ušetríte ich alergií
Niekto sa dožije vysokého veku, iný umrie predčasne. Prečo to tak je?
Používa slovenský maloobchod inovácie?

Komentáre