Zdravie

Desať najčastejších mýtov o HIV a AIDS a ako je to v skutočnosti

"Medzi ľuďmi pretrvávajú dávno vyvrátené mýty o tom, ako sa človek nakazí vírusom HIV a ako sa pred ním treba chrániť. Prinášame prehľad desiatich najčastejších mýtov o HIV a AIDS."

TASR, 16. júna 2016 8:00
Ilustačná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach
Priemerná dĺžka života Američanov nakazených vírusom HIV, ktorý spôsobuje AIDS, je v súčasnosti vyššia než kedykoľvek predtým a takmer dosahuje dĺžku života ostatnej populácie - 78 rokov. Nové lieky uľahčujú udržanie vírusu HIV pod kontrolou, najmä ak bolo nakazenie sa ním diagnostikované skoro a pacient sa o seba stará. Napriek tomu 35 miliónov HIV-pozitívnych ľudí na celom svete nemá prístup k najnovším liekom, ktoré vírus potlačia a odložia prepuknutie AIDS, upozorňuje Program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS).

Medzi ľuďmi pretrvávajú dávno vyvrátené mýty o tom, ako sa človek nakazí vírusom HIV a ako sa pred ním treba chrániť. Prinášame prehľad desiatich najčastejších mýtov o HIV a AIDS.

1. mýtus - Vírusom HIV sa nakazím, ak sa stretávam s HIV-pozitívnym človekom.
Bolo dokázané, že HIV sa nešíri dotykom, slzami, potom, slinami ani močom.

Vírus sa prenáša krvou, semenom, vaginálnou tekutinou alebo materským mliekom.

Vírusom HIV sa nenakazíte, ak sa dotknete záchodovej dosky alebo kľučky dverí po nakazenej osobe ani bozkávaním HIV-pozitívnej osoby, a už vôbec nie používaním kuchynských pomôcok alebo cvičebného náradia spoločne s nakazenou osobou.

2. mýtus - Netreba sa obávať nakazenia, nové lieky udržia chorobu pod kontrolou.
Áno, antiretrovirálne lieky sa zlepšujú a predlžujú životy mnohých infikovaných. Mnohé z nich sú však veľmi drahé a majú vážne vedľajšie účinky. Ani jeden zatiaľ nedokáže chorobu vyliečiť. Súčasne liečenie komplikujú kmene HIV, ktoré sa stávajú odolnými voči liečbe.

3. mýtus - Vírus HIV prenášajú na človeka komáre.
Keďže sa vírus šíri krvou, ľudia sa obávali jeho prenosu hmyzom, ktorý človeka poštípe alebo jeho krv cicia. Štúdie to nepotvrdili. Hmyz, ktorý človeka poštípe, doňho neprenáša krv z človeka alebo zvieraťa, ktoré poštípal predtým. Navyše, vírus HIV prežíva v hmyze iba krátky čas.

4. mýtus - Som HIV-pozitívny: je to rozsudok smrti!
V prvých rokoch po objavení AIDS bola úmrtnosť mimoriadne vysoká. Dnes však lieky umožňujú HIV-pozitívnym ľuďom, a dokonca aj ľuďom s AIDS, žiť oveľa dlhšie, a to normálnym, produktívnym životom.

5. mýtus - Vláda vyvinula AIDS, aby zredukovala menšinové populácie.
V jednej štúdii vyjadrilo 30 percent Afroameričanov a Hispáncov názor, že vírus HIV je vládne sprisahanie, ktoré má za cieľ zabiť príslušníkov menšín. Nie je to pravda, vyšší výskyt nakazených v tejto časti populácie je skôr dôsledkom nižnej úrovne zdravotnej starostlivosti.

Vedci navyše nedokážu vytvoriť vírus.

6. mýtus - Žijem riadny život a nepožívam drogy - preto sa nemôžem nakaziť vírusom HIV.
Väčšina mužov sa infikuje pohlavným stykom s ďalšími mužmi. Avšak asi 16 percent mužov a 78 percent žien sa nakazilo heterosexuálnym stykom.

7. mýtus - Ak sa liečim, nešírim vírus HIV ďalej.
Lieky môžu zredukovať množstvo vírusu v krvi nakazeného na takú nízku úroveň, že sa v krvných testoch neobjaví. Je však dokázané, že sa vírus "skrýva" v ďalších častiach tela. Preto je zásadou dodržiavať bezpečný sex, aby ste nikoho ďalšieho nenakazili.

8. mýtus - Ja aj môj partner sme HIV-pozitívni - preto nie je dôvod, aby sme dodržiavali bezpečný sex.
Bezpečný sex - používanie kondómu alebo latexovej ústnej ochrany (Kofferdam) - ochráni vás oboch pred prípadnými kmeňmi vírusu HIV odolnými voči liekom.

9. mýtus - Vedel(a) by som, ak by môj partner(ka) bol(a) HIV-pozitívny/a.
Môžete byť nakazený vírusom HIV a celé roky o tom nevedieť. Jediná možnosť, ako vedieť, či je váš partner či partnerka HIV-pozitívny, je dať si urobiť testy.

10. mýtus - Orálnym sexom sa vírus HIV neprenáša.
Orálny sex je menej riskantný ako iné typy sexu, ale pri orálnom sexe s HIV-pozitívnym mužom alebo ženou možno nakaziť vírusom HIV. Pri orálnom sexe vždy používajte latexovú bariéru.

ODPORÚČAME AJ:
Lysohlávky ako prísľub v boji s depresiou
Hospodárska kríza pravdepodobne zvyšuje počet úmrtí na rakovinu
Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť
Odstránené kliešte je možné dať vyšetriť na nebezpečné ochorenia
Sú raňajky základom dňa? Zistili sme, ako to je

Komentáre