Zdravie

Varíme s Denisou Lipovskou: Cukinový perník

"Správne nastavené stravovanie a pitný režim sú základom úspechu, hovorí fitness trénerka. V poslednej časti receptového seriálu vám prinášame zaujímavý perník z cukiny."

Veronika Rosputinská, 12. septembra 2014 11:00
Cukinový perník Foto: Denisa Lipovská


Denisa Lipovská bola ženou ako mnohé z nás. Viac-menej sedavé zamestnanie, málo pohybu, nepravidelná strava, jedným slovným spojením – nezdravý životný štýl. Na manželovo podpichovanie sa rozhodla pre radikálnu zmenu a po niekoľkých mesiacoch vytrvalej driny si vybojovala titul Majsterka Európy v bikiny fitness.

Spolu s cvičením kráča ruka v ruke aj zmena stravovacích návykov. Nepravidelné jedenie (a večerné nájazdy na chladničku) vystriedala pravidelná zdravá strava. A keďže sa Denisa nechcela vrhnúť na extrémne diéty, začala sa venovať vyhľadávaniu a vymýšľaniu vlastných zdravých a zároveň chutných jedál. V spolupráci s Webmagazin.sk nám ich zopár prezradí. V pondelok sme varili mäsový nárez, v utorok sme pripravovali zdravé šaláty, v stredu sme upiekli tvarohovo-marhuľový koláč a včera banánovník s pekanovými orechami. V pečení pokračujeme aj dnes.

Cukinový perník


Cukinový perník Foto: Denisa Lipovská

Potrebujeme
150 g celozrnnej špaldovej múky
100 g celozrnnej špaldovej krupice
1 prášok do pečiva
1 väčšiu cukinu – nastrúhanú na jemno
1 KL vanilkového prášku/ alebo vanilkovej esencie
1 ČL korenia do perníka
160 g trstinového cukru
na dosladenie práškovú stéviu
3 PL kakaa
1 kyslú smotanu
2 vajíčka
1 šálku kokosového tuku (izbová teplota)
½ šálky mandľového mlieka
½ šálky mletých mandlí
2 hrste posekaných orechov (lieskovce, pekany, mandle, vlašské orechy)
1 hrsť sušených brusníc
plech o rozmere cca 25 x 35 cm

Postup
Zmiešame všetky ingrediencie a vymiešame hladké cesto ako na klasický “hrnčekový koláč”. Pridáme na záver orechy a brusnice a vylejeme cesto na vopred vymazaný a vysypaný plech (kokosový tuk + špaldová múka). Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 40 minút.

SÚVISIACE ČLÁNKY:


Recept od fitnessky: Banánovník s pekanovými orechami
Recept od fitnessky: Tvarohovo – marhuľový koláč
Recept od fitnessky: Zdravý šalát trikrát inak
Recept od fitnessky: Taliansky mäsový nárez
Denisa Lipovská: Desať jednoduchých tipov, ako sa zbaviť tuku

Komentáre