Zdravie

Varíme s Denisou Lipovskou: Zdravý šalát trikrát inak

"Správne nastavené stravovanie a pitný režim sú základom úspechu, hovorí fitness trénerka. Dnes pre nás pripravila tri chutné a najmä zdravé šaláty."

Veronika Rosputinská, 9. septembra 2014 11:00
Zdravý šalát Foto: Denisa Lipovská


Denisa Lipovská bola ženou ako mnohé z nás. Viac-menej sedavé zamestnanie, málo pohybu, nepravidelná strava, jedným slovným spojením – nezdravý životný štýl. Na manželovo podpichovanie sa rozhodla pre radikálnu zmenu a po niekoľkých mesiacoch vytrvalej driny si vybojovala titul Majsterka Európy v bikiny fitness.

Spolu s cvičením kráča ruka v ruke aj zmena stravovacích návykov. Nepravidelné jedenie (a večerné nájazdy na chladničku) vystriedala pravidelná zdravá strava. A keďže sa Denisa nechcela vrhnúť na extrémne diéty, začala sa venovať vyhľadávaniu a vymýšľaniu vlastných zdravých a zároveň chutných jedál. V spolupráci s Webmagazin.sk nám ich zopár prezradí. Včera sme varili mäsový nárez, dnes si pochutnáme na zdravých šalátoch.

Ľadový šalát s jablkami


Ľadový šalát s jablkami Foto: Denisa Lipovská

Potrebujeme
Ľadový šalát
Zelené olivy
Červenú cibuľu
Zelené kyslé jablká
Feta syr
Olivový olej
Citrónovú šťavu
Biely dezertný balsamico dressing (nemusí byť)
Soľ
Korenie

Postup
Nakrájame zeleninu a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Hodí sa vynikajúco ako príloha ku grilovanej rybe.

Miešaný šalát s celozrnnou cestovinou a tuniakom


Miešaný šalát s celozrnnou cestovinou a tuniakom Foto: Denisa Lipovská

Potrebujeme
Ľadový šalát
Šalátovú uhorku
Stonkový zeler
Cherry paradajky
Čierne olivy
Červenú cibuľu
Konzervu tuniaka vo vlastnej šťave
Celozrnné penne
Olivový olej
Citrónovú šťavu
Soľ
Čierne korenie
Cayenské korenie
Čerstvé alebo sušené bylinky - vňať (bazalka, oregano, koriander)

Postup
Cestoviny uvaríme al dente a premyjeme studenou vodou tak, aby sa nelepili a vychladli. Do misy si nakrájame zeleninu, pridáme tuniaka, ochutíme soľou a koreninami a pridáme cestoviny. Zalejeme olivovým olejom, pridáme bylinky a všetko spolu zľahka premiešame. Pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame. Hodí sa ako ľahká zdravá večera, prípadne aj ako rýchly letný obed.

Zelený šalát so sušenými paradajkami a feta syrom


Zelený šalát so sušenými paradajkami a feta syrom Foto: Denisa Lipovská

Potrebujeme
Baby špenát
Ruccolu
Polníček
Čierne olivy
Sušené paradajky v olivovom oleji
Feta syr/alebo baby mozzarelky
Čierne korenie
Soľ
Tmavý dezertný balsamico dressing

Postup
Zelené listy zľahka premiešame, pokvapkáme olivový olejom zo sušených paradajok, pridáme soľ a korenie. Na vrch šalátu potom ukladáme nakrájané sušené paradajky, olivy a rozdrobený Feta syr. Dozdobíme dezertným balsamico dressingom. Šalát sa hodí ku kuraciemu alebo hovädziemu steaku.

Už zajtra sa môžete tešiť na prvý z troch chutných a zdravých dezertov od Denisy Lipovskej, ktoré vám postupne predstavíme.

SÚVISIACE ČLÁNKY:


Recept od fitnessky: Cukinový perník
Recept od fitnessky: Banánovník s pekanovými orechami
Recept od fitnessky: Tvarohovo – marhuľový koláč
Recept od fitnessky: Taliansky mäsový nárez
Denisa Lipovská: Desať jednoduchých tipov, ako sa zbaviť tuku

Komentáre