Zdravie

Dá sa autizmus diagnostikovať pomocou čuchu?

"Autizmus by mohol byť detekovaný už u batoliat pomocou jednoduchého testu ich čuchu. "

Zuzana Lobotková, 15. júla 2015 8:00
Na archívnej snímke žiačka Súkromnej špeciálnej základnej a materskej školy pre deti s autizmom v Prešove. Foto: TASR/Milan Kapusta
Ľudia zvyčajne radi dlhšie ovoniavajú príjemné veci – ruže, dobré jedlo, obľúbený parfum. Ale ak očakávajú nepríjemnú vôňu, napríklad zápach verejných toaliet, nedýchajú zhlboka a snažia sa čo najskôr odísť. Avšak, ľudia s poruchou autistického spektra tak nereagujú.

Autistické deti ovoniavajú veci rovnakým spôsobom, bez ohľadu na to, ako príjemne alebo hrozne voňajú. Neverbálne testy týkajúce sa čuchu môžu slúžiť ako užitočné indikátory autizmu, a to už vo veku pár mesiacov.

Vonia - nevonia


Profesor Noam Sobel z Weizmann Institute of Science v Izraeli pre dailymail.co.uk povedal: "Rozdiel vo vzoroch očuchávania medzi zdravo sa rozvíjajúcimi deťmi a deťmi s autizmom bol proste ohromujúci." Už skôr predpokladal, že ľudia s autizmom majú inak rozvinuté telesné reakcie. Ide o interné šablóny v mozgu, ktoré koordinujú zmysly a konanie.

Tieto nové poznatky vedci získali vďaka pozorovaniu 18 detí s autizmom a 18 normálne rozvíjajúcich sa detí v kontakte s príjemnými a nepríjemnými pachmi, pričom sledovali ich reakcie. Priemerný vek detí bol sedem rokov. Vedci zistili, že zatiaľ čo deti bez autizmu mali prednastavený čas ovoniavania do 305 milisekúnd, autistické deti takýto limit nemali.

Nielen autizmus?


Rozdiel v čase ovoniavania bol až 81-percentný. Profesor Sobel povedal: "Môžeme identifikovať autizmus a jeho závažnosť s vysokou presnosťou počas menej ako 10 minút, a to pomocou testu, ktorý je kompletne neverbálny a nemusíme sledovať plnenie žiadnej úlohy. To vyvoláva nádej, že tieto zistenia by mohli tvoriť základ pre vývoj diagnostických nástrojov, ktoré budú aplikovateľné už na batoľatá."

Teraz vedci plánujú otestovať, či je tento vzor čuchovej odozvy špecifický len pre autizmus, alebo sa objavuje aj u ľudí s inými neurovývojovými diagnózami. Ďalej sa snažia zistiť, ako skoro je možné tento test deťom dávať.

ODPORÚČAME AJ:
Počas horúčav treba jesť ľahko stráviteľné jedlá
Boľavé kolená? Pomôže vám hmyz
Skúste si kýchnuť s otvorenými očami. Je to vôbec možné?
Ako spracúvajú bolesť muži a ako ženy?
Predmenštruačný syndróm? Bojujte proti nemu syrom

Komentáre