Zdravie

Bojujte proti Alzheimerovi: Týmito potravinami

"Snaha predísť zákernej chorobe je ďalší skvelý dôvod, prečo jesť zdravo."

Zuzana Onufer, 5. novembra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok
Potravinové voľby, ktoré denne robíte môžu znížiť vaše šance na prepuknutie Alzheimerovej choroby. Vedci zistili, že ľudia, ktorí dodržiavajú diétu zameranú na listovú zeleninu, orechy a ryby, trpia oveľa menej poruchami pamäte, ktorá postihuje viac ako 5 miliónov Američanov starších ako 65 rokov.

MIND diéta pomáha mozgu


"MIND diéta zahŕňa potraviny a živiny, ktoré lekárska literatúra označuje za prospešné pre náš mozog," tvrdí riaditeľka pre výživu a nutričnú epidemiológiu na Rush University Medical Center. Čo konkrétne by sme teda mali jesť a čomu sa radšej vyhnúť?

Odporúčané potraviny


Zelenú listovú zeleninu, ako napríklad špenát alebo šalát by sme si mali dopriať najmenej šesť porcií týždenne. Ostatnú zeleninu, najmenej raz denne. Dôležitou súčasťou stravy by mali byť celozrnné potraviny (napríklad ovsené vločky, kukurica, hnedá ryža, raž, pohánka), ktoré sa odporúčajú konzumovať až trikrát denne. V jedálničku by nemali chýbať orechy (päť porcií týždenne), bobuľovité ovocie (dve alebo viac porcií týždenne) a fazuľa (najmenej tri porcie týždenne). Ryby by sme mali jesť minimálne raz za týždeň a hydinu dvakrát týždenne. Spomedzi olejov si vyberte olivový olej, ktorý budete používať najčastejšie. A jeden bonus na záver. Odborníci na MIND diétu odporúčajú piť jeden pohár vína denne.

Na toto si dajte pozor


Červené mäso by sme mali obmedziť na menej ako štyri porcie týždenne. Maslo a margarín, nie viac ako lyžicu denne. Pečivo a sladkosti treba zredukovať na päť porcií týždenne. So syrom, vyprážanými a fast food jedlami môžeme zhrešiť len jedenkrát týždenne.

Oplatí sa to dodržiavať?


Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí striktne dodržiavali túto diétu, znížili svoje riziko prepuknutia Alzheimerovej choroby až o 54%. Možno dôležitejším a potešujúcim poznatkom je, že tí, ktorí neboli až tak dôslední a občas aj zhrešili, aj tak znížili svoje riziko ochorenia o 35 percent. Vedci tvrdia, že ohľadom MIND diéty sú potrebné ešte ďalšie výskumy, avšak toto je veľmi sľubný začiatok.

Diétu by si mali predovšetkým osvojiť ľudia, ktorí majú Alzheimerovu chorobu v rodinnej anamnéze alebo u nich boli zistené rôzne rizikové faktory, ktoré by ju mohli spustiť. Tento stravovací plán však môže pomôcť každému z nás. „Konzumácia týchto potravín nie je dobrá len pre náš mozog, ale aj pre naše srdce a celkové zdravie,“ tvrdí Majid Fotuhi, generálny riaditeľ Memosyn Neurology Institute. „Treba však mať na pamäti, že hoci strava hrá veľkú rolu, je to len jeden aspekt, ktorý vplýva na Alzheimerovu chorobu,“ dodáva. Podľa neho pravidelným cvičením a vyhýbaním sa stresu môžeme znížiť riziko choroby ešte viac.

Zdroj: webmd.com

ODPORÚČAME AJ:
Kuchári a pekári musia od decembra soliť menej. Prikazuje to vyhláška
Bolí vás niečo? Vypnite to
Nedarí sa vám otehotnieť? Skúste jogu
Myómy ohrozujú mnohé ženy, pacientky sa môžu liečiť po novom
Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje

Komentáre