Zdravie

Ako osamelosť naozaj môže zabíjať

"Cítite sa občas osamelo? Ak áno, hrozí vám srdcový infarkt alebo mŕtvica. "

Zuzana Lobotková, 27. apríla 2016 10:00
Samota pôsobí na ľudí často depresívne. Foto: TASR/AP
Účinok sociálnej izolácie je podobný úzkosti a stresu spojenému s prácou. Britskí vedci analyzovali údaje o viac ako 181 000 ľuďoch a zistili, že osamelosť a izolácia zvyšujú pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb o 29 percent a mŕtvice o 32 percent.

Rozhodne sa treba začať zaoberať „tichou epidémiou“ osamelosti medzi staršími ľuďmi. Viac ako polovica z ľudí nad 75 rokov žije osamote. Odborníci už dávnejšie varovali, že sociálna izolácia si vyberá krutú daň na duševnom zdraví a pohode, ale toto je najväčšia štúdia dokazujúca dramatický vplyv na fyzické zdravie.
Riziková osamelosť

Vedci z univerzity v Yorku, Liverpoole a Newcastli skúmali 23 starších štúdií. Z celkového počtu 181 000 pacientov v nich až 4628 trpelo srdcovými chorobami a 3000 prekonalo cievnu mozgovú príhodu. Zlé sociálne vzťahy majú dopad v podobe kardiovaskulárnych ochorení porovnateľný čo do veľkosti iných uznávaných psychosociálnych rizikových faktorov, ako je úzkosť a napätie práce.

Riešenie osamelosti a izolácie môže byť cenným prírastkom pre ischemickú chorobu srdca a prevenciu mŕtvice. Výskumníčka Nicole Valtortová povedala: „Za samozrejmosť berieme rizikové faktory, ako je obezita a nedostatok telesnej aktivity, zatiaľ čo sociálnu izoláciu a osamelosť nie. Dáta tvrdia, že by sme to mali brať vážne.“

Nezatvárajte oči


Doktorka Kellie Paynová sa zas vyjadrila: „Vplyv samoty a izolácie na úmrtnosť presahuje vplyv známych rizikových faktorov, ako je obezita a fajčenie.“ V minulosti sa so samotou mohlo zaobchádzať ako s triviálnou záležitosťou, osamelosť je však závažný stav, ktorý môže vážne ovplyvniť duševnú a fyzickú pohodu.

Osamelosť je problém, ktorý potrebuje našu naliehavú pozornosť, a niečo, čo sa stane čoraz dôležitejšou otázkou všeobecného zdravia. Nielen, že osamelosť robiť život neznesiteľný, tento výskum ukázal, že reálne škodí zdraviu. A pomôcť môže každý – stačí prejaviť záujem a komunikovať so staršími vo vašom okolí.
zdroj: Dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Hemofilici bez lieku neurobia ani krok, vykrvácať môžu i z malých rán
Psoriáza môže byť varovným signálom srdcových problémov
Deti a adolescenti sú najviac ohrození meningokokovými ochoreniami
Boj s tuberkulózou: Slovenskí vedci pomáhajú na medzinárodnej úrovni

Komentáre