Zdravie

Psoriáza môže byť varovným signálom srdcových problémov

"Kožná choroba sa spája s rizikom problémov s tepnami, ich opuchom a prasknutím. "

Zuzana Lobotková, 25. apríla 2016 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Pomerne bežná choroba kože môže byť varovným signálom blížiaceho sa závažného srdcového ochorenia. Psoriáza, šupinky na pokožke, totiž zvyšuje riziko aneuryzmy brušnej aorty. Táto kožná choroba sa zvyčajne objaví pred dosiahnutím veku 35 rokov, spôsobuje červené šupinaté škvrny na koži - často na lakťoch, kolenách a vlasovej pokožke.

Na čo dať pozor


Vedci si postupne uvedomili, že problémy kože sú len jedným z príznakov autoimunitnej choroby, ktorá má iné potenciálne vážne dôsledky. Nový výskum vykonaný vedci v Dánsku odhalil, že ľudia s ťažkou psoriázou majú o 67 percent zvýšené riziko vzniku aneuryzmy brušnej aorty - veľký problém, ktorý môže byť smrteľný.

Aneuryzma brušnej aorty nastáva, keď je hlavná tepna zo srdca oslabená, opuchne a dokonca praskne. Neočakávané spojenie medzi relatívne menším kožným problémom a vážnou chorobou ciev ukazuje, že psoriáza je len jedným prejavom stavu, v ktorom imunitný systém napáda zdravé bunky v celom tele.

Systémové ochorenie?


Výskumníci v rokoch 1997 až 2011 identifikovali podľa záznamov 11 566 pacientov s ťažkou psoriázou. V priebehu nasledujúcich ôsmich rokov zistili, že títo ľudia mali o 67 percent zvýšené riziko narušenia brušnej aorty. Tieto výsledky upozorňujú na potrebu zvýšenia povedomia o vyššom riziku aneuryzmy brušnej aorty u pacientov s ťažkou psoriázou.

Hlavný autor doktor Usman Khalid z nemocnice v Gentofte v Dánsku povedal: „Psoriázu treba považovať za systémové zápalové ochorenie, skôr než izolované kožné ochorenia. Lekári potrebujú vzdelávať a pomáhať svojim pacientom s psoriázou v ich životnom štýle. Mali by ich upozorniť na rizikové faktory s cieľom znížiť riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení.“

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Znamienka netreba podceňovať, život môže zachrániť prevencia
Boj s tuberkulózou: Slovenskí vedci pomáhajú na medzinárodnej úrovni
Problémy s 3D filmami? Vaše dieťa možno trpí poruchou videnia
Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc mnohí prehliadajú, ide im o život

Komentáre