Zdravie

Deti a adolescenti sú najviac ohrození meningokokovými ochoreniami

"Meningitídu, čiže zápal mäkkých blán mozgu a miechy, môžu spôsobiť rôzne patogény, baktérie alebo aj vírusy, huby alebo parazity. "

TASR, 24. apríla 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Na Slovensku sa ročne vyskytne 25 až 55 prípadov invazívnych meningokokových ochorení, pričom úmrtnosť sa pohybuje približne na úrovni 10-15 percent prípadov. V roku 2015 spôsobila baktéria meningokoka smrť štyroch pacientov z 30 potvrdených nakazených. Najviac postihnuté sú vekové skupiny detí do štyroch rokov, ako aj adolescenti a mladí dospelí vo vekovom rozpätí 15-24 rokov.

Na tieto skutočnosti upozornili pri príležitosti Svetového dňa meningitídy (24. apríla) predstavitelia Slovenskej spoločnosti infektológov a Slovenská pediatrická spoločnosti s podporou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Ako uviedla na tlačovej besede infektologička Katarína Holečková z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a Lekárskej fakulty UK pri Fakultnej nemocnici v Bratislave, meningitídu, čiže zápal mäkkých blán mozgu a miechy, môžu spôsobiť rôzne patogény, baktérie alebo aj vírusy, huby alebo parazity. Najnebezpečnejšia z meningitíd je však tá, ktorú spôsobuje baktéria Neisseria meningitis (sérotypy A,B,C, W-135, X a Y). Najvyššia chorobnosť je v severnej Afrike, v Európe sa najčastejšie vyskytujú sérotypy B a C.

Podľa štatistík WHO spôsobí meningokok celosvetovo ročne asi 135.000 úmrtí a zaraďuje sa tak medzi najnebezpečnejšie baktérie.

U najmenších detí býva veľmi prudký priebeh v prípade vypuknutia invazívneho meningokokového ochorenia.

Predseda Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v banskobystrickej nemocnici Karol Králinský sa na svojom oddelení s prípadmi invazívnych meningokokových ochorení stretáva každý rok. Ako upozornil, inkubačná doba v týchto prípadoch je relatívne krátka - 2 až 10 dní. Nástup ochorenia je však veľmi rýchly, začína sa nešpecifickými silnými bolesťami hlavy, horúčkou alebo zvracaním. Pacient začína byť svetloplachý, zmätený a dochádza k stuhnutiu šije. Môže mať chladné končatiny, zimnicu, nevládze dýchať alebo dýcha zrýchlene. Na tele sa začnú objavovať vyrážky a krvavé podliatiny, zväčša na hrudníku a končatinách.

Liečba pri podozrení na invazívne meningokokové ochorenie sa musí začať bezodkladne, pacienti prichádzajú na jednotku intenzívnej starostlivosti, dostávajú priamo do žíl vysoké dávky antibiotík a kontrolujú sa životne dôležité funkcie, zdôraznil prof. Králinský. Ako dodal, približne každý desiaty pacient neprežije ani pri najlepšej starostlivosti a približne pätine pacientov hrozia dlhodobé následky.

Veľmi dôležitá je prevencia, dnes už existuje viacero vakcín, odborná lekárska obec odporúča očkovať deti od jedného roka života. V niektorých európskych krajinách sa očkovanie proti meningokokom stalo súčasťou národných očkovacích plánov, hradí sa zo zdravotného poistenia pre malé deti a pre veľmi ohrozenú skupinu dospievajúcich (vo Veľkej Británii, v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Taliansku, Rakúsku i Českej republike).

Odporúča sa aj štvorvakcína, proti viacerým sérotypom ochorenia. Na Slovensku však poisťovňa očkovanie nehradí.

Patronát nad Svetovým dňom meningitídy má CoMO (Confederation of meningitis organisations) združujúca 43 národných organizácií zaoberajúcich sa hrozbami meningitídy. V SR sa pri tejto príležitosti koná celoslovenská osvetová kampaň Stopmeningokok (www.stopmeningokok.sk).

ODPORÚČAME TIEŽ:
Keď rastlinný olej nie je tak zdravý, ako si myslíte
Problémy s 3D filmami? Vaše dieťa možno trpí poruchou videnia
Boj s tuberkulózou: Slovenskí vedci pomáhajú na medzinárodnej úrovni
Priveľa opaľovania znižuje hladinu vitamínu D v tele

Komentáre