Technológie

Vyrobili robota ako z filmu Avatar, funguje priam neskutočne

"Humanoidní roboti by mohli pomáhať pri prírodných katastrofách alebo v priemysle. Majú nadľudskú silu a ovládne ich iba jeden človek."

Erik Stríž, 21. decembra 2016 10:00
Nadrozmerný robot ovládaný človekom Foto: Futurism/Youtube.com
Vo filme Avatar (2009) bojovali proti domorodcom z planéty Pandora ľudia nielen v lietajúcich strojoch, ale aj v akýchsi humanoidných nadrozmerných robotoch, v ktorých sa nachádzal malý kokpit pre človeka-pilota. James Cameron, režisér filmu, v tomto prípade poukázal na možnosti vojenského využitia takejto technológie, ale nepochybne by našla uplatnenie v akejkoľvek inej oblasti, napríklad v priemyselnej výrobe.

To, čo ste videli v Avatarovi, je zatiaľ číra fikcia, avšak už dnes s modernou technikou nie celkom nereálna. Na videu nižšie môžete vidieť veľmi podobného robota ovládaného človekom, ktorý doslova kopíruje pohyby rúk. Človek-pilot dvihne ruky, robot pohyb zopakuje. Otočí ruku v lakti a robot zopakuje aj to. Pri sledovaní videa môžete pozorovať mierne oneskorenie pohybov robota v porovnaní s pokynmi človeka v neveľkom kokpite, avšak už len samotný fakt, že robot reálne pracuje, je fascinujúci.

Zdroj: This Robot Does What Its Pilot Does (Futurism)

Na rovnakom videu potom tvorcovia robota demonštrujú, že dokáže aj chodiť a udržať rovnováhu. Každý, kto sa aspoň trocha zaujíma o robotiku, vie, že docieliť takýto pohyb je extrémne náročná úloha. Pohyb vpred a dozadu však nie je ovládaný človekom v kokpite, ale používateľom od počítača. Je teda pravdepodobné, že tento pohyb je plne automatizovaný a determinovaný a nie je možné priebežne rozhodovať o zmene trasy.



ODPORÚČAME AJ:
Roboti budú cítiť bolesť, trpieť však nebudú
Olympiáda vylepšených ľudí sa blíži, oficiálne žijeme sci-fi
3D biotlačiareň používa živé bunky, medici ňou vytlačia ucho či kožu
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
V Bangladéši stavajú provizórne klimatizácie z plastových fliaš

Komentáre