Technológie

Roboti budú cítiť bolesť, trpieť však nebudú

"Čo sa stane, keď dáme robotom bolesť? Budú nám slúžiť lepšie alebo je to krok k veľkej revolúcii robotov? "

Erik Stríž, 3. júna 2016 10:00
Robot Atlas od Boston Dynamics Foto: Boston Dynamics
Roboty alebo roboti? Ako lepšie pomenovať stroje, ktoré za nás robia ťažkú prácu a zdanlivo vedia uvažovať samostatne? K presnej definícii, ktorá by oddeľovala roboty od robotov, sa zrejme nedopracujeme, ale mohla by znieť aj takto:

Roboty sú stroje, ktoré vykonávajú určitú činnosť bez toho, aby dbali na svoje okolie. Roboti vykonávajú určitú činnosť, pričom na svoje okolie dbajú a zapájajú do tejto činnosti aj určitú formu umelej inteligencie.

Na ilustračnej snímke recepčný v podobe robota obsluhuje v hoteli Henn-na v japonskom meste Sasebo neďaleko Nagasaki Foto: TASR/AP

Prečo chceme zaviesť utrpenie?

So snahou o zavedenie bolesti prichádzajú vedeckí pracovníci Johannes Kuehn a Sami Haddadin, ktorí svoj koncept odprezentovali na konferencii IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) v Štokholme. Tvrdia, že cit na bolesť je pre roboty dôležitá, aby mohli lepšie vykonávať svoju prácu. Je to v podstate aktívny bezpečnostný doplnok, vďaka ktorému sa robot môže vyhnúť hroziacemu poškodeniu.

Vedci vytvorili taký senzor, ktorý reaguje na tlak a v závislosti od jeho intenzity určuje reakciu robota. Pri náhlom a prudkom tlaku na senzor sa robotické rameno promptne uhne v smere tlaku. Tento senzor je zároveň citlivý aj na prudké teplotné zmeny.

Zdroj: Artificial Robot Nervous System to Teach Robots How to Feel Pain (youtube.com)

Nie je bolesť ako bolesť

Bolesť, ktorú zažívame my, si často spájame s emóciami. Preto ju zvyčajne nemáme radi, bránime sa jej. Za naše reakcie na bolestivé podnety však v skutočnosti prakticky vôbec nezodpovedáme, pretože sú automatické, môže za ne naša nervová sústava. Keď sa dotkneme niečoho horúceho, bez zaváhania a rozmýšľania stiahneme ruku k sebe. Ani si to nemusíme hneď uvedomiť, ochraňuje nás naše vlastné telo.

Táto bolesť však nie je rovnaká, ktorú vedci plánujú dať robotom. Veľmi zásadný rozdiel tkvie v tom, že roboty si nemôžu bolesť spojiť s emóciou, preto nemožno hovoriť o utrpení. Oveľa lepším pojmom by bolo “automatická ochrana pred poškodením” či “reagovanie na tlak a teplotu”. Ak tlak alebo teplota dosiahnu určitej intenzity a úrovne, vtedy počítač riadiaci činnosť robota prikáže ramenu, aby sa stiahlo do bezpečia.

Zdroj: Atlas, The Next Generation

Predpoveď spred takmer sto rokov

O tom, či dať robotom bolesť v ich vlastnom záujme, sa viedla diskusia ešte pred takmer sto rokmi. Asi rozmýšľate, že to je nezmysel, veď pred sto rokmi ešte roboty ani len neexistovali; iba ak v diele R.U.R., ktoré napísal Karel Čapek v roku 1920. A práve on do svojej hry naaranžoval rozhovor pracovníkov tovární R.U.R. s návštevníčkou Helenou Gloriovou, ktorá sa snažila o oslobodenie robotov.

Jeden z pracovníkov spomenul, že robotom chcú vytvoriť bolesť, aby ochránili samých seba pred poškodením. Vznikala však otázka, prečo robotom dávať bolesť, keď nie emócie, šťastie či dušu?

Roboti a roboty nikdy mať dušu nebudú, rovnako tak nebudú schopné cítiť emócie a bolesť. Budú iba reagovať na nečakané mechanické podnety, aby sa nepoškodili - a práve takto by sme sa mali pozerať aj na najnovšie správy o tom, že sa robotom plánuje zaviesť bolesť.


ODPORÚČAME AJ:
Neuveriteľní roboti: Môžete si do nich aj udrieť
Ideálny darček od zaneprázdnených synáčikov: 3D model samého seba
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Olympiáda vylepšených ľudí sa blíži, oficiálne žijeme sci-fi
Počítačový program od Google porazil svetového šampióna v hre go

Komentáre