Technológie

V Bangladéši stavajú provizórne klimatizácie z plastových fliaš

"Estetika musela ísť bokom, v Bangladéši majú v lete aj 45-stupňové horúčavy. Vynález ekologickej klimatizácie prichádza v hodine dvanástej."

Erik Stríž, 19. júna 2016 12:00
Foto: screenshot youtube
Počas leta máme pocit, že Slovensko musí byť snáď najhorúcejšou krajinou na svete. V teplotách prevyšujúcich neraz aj 35 stupňov Celzia sa nedá spať, jesť, relaxovať a hádam ani žiť. Slovenská klíma pritom rozhodne nepatrí medzi tie najteplejšie, stačí sledovať aktuálne správy o extrémnych horúčavách niekde v Austrálii, Strednej Amerike alebo Indii.

V Bangladéši je úplne iný svet. Celkom iný, v ktorom možno ľudia o sebe hovoria ako o šťastných, avšak ich životné podmienky sú v porovnaní s tými našimi totálne nevyhovujúce. Teploty tam dosahujú mimoriadnych úrovní, v preplnených mestečkách s provizórnymi obydliami z plechov sa šíria choroby, infekcie, ľudia skutočne trpia už len samotným faktom, že sa nachádzajú na tomto mieste na zemeguli.

Sprievodný komentár informujúci o vynáleze ekologickej a ekonomickej klimatizácie hovorí o tom, že v lete tam dosahujú teploty závratných 45 stupňov Celzia. Ľudia sa pred priamym slnečným svetlom schovávajú v tieni, aj v ňom sú však teploty stále pre ľudské telo privysoké. Sú tak odkázaní na ovievanie sa vejármi.

Zdroj: Eco-Cooler | Grey Dhaka unveils world’s first zero-electricity air cooler made from plastic bottles (youtube.com)

Princíp ani nemôže byť jednoduchší

Eco Cooler je ekologický preto, lebo sa dá vyrobiť recyklovaním odpadu a ekonomický preto, lebo je tento odpad mimoriadne lacný, vlastne celkom zadarmo. Sú nim plastové fľaše, ktorých sa každý deň vyprodukujú obrovské množstvá.

Princíp funkčnosti, zdá sa, ani nemôže byť jednoduchší. Využíva odrezané hrdlá fliaš namontované na podložke veľkej asi jeden štvorcový meter, pričom cez hrdlá fliaš môže prechádzať vzduch.

Keď sa vzduch presúva cez hrdlo fľaše, mierne sa stláča a ochladzuje. Ak je na jednom okne namontovaná táto pasívna klimatizácia a druhým oknom uniká vzduch, pričom sa tvorí prievan, do miestnosti prúdi už ochladený vzduch. Ukazuje sa, že jeden takýto pasívny klimatizačný panel dokáže znížiť teplotu v miestnosti až o päť stupňov Celzia, čo je skvelý výsledok. Nie je k tomu potrebná žiadna energia, žiadna elektrina.

Eco Cooler je jeden z tých vynálezov, ktoré môžu pomôcť vytvoriť zo sveta o niečo lepšie miesto pre život. Teraz sa tvorcovia vynálezu snažia presadiť ich projekt na vyššej úrovni, aby sa stal dostupným pre široké masy ľudí v provizórnych príbytkoch, predovšetkým v Bangladéši.

Zdroj: These DIY Eco-Friendly "Air Conditioners" Are Cooling Down Bangladesh

ODPORÚČAME AJ:
V Japonsku oslávili prvú svadbu robotov
Olympiáda vylepšených ľudí sa blíži, oficiálne žijeme sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne
Neuveriteľní roboti: Môžete si do nich aj udrieť
Umelkyňa vyrába na 3D tlačiarni repliky sôch, ktoré zničilo ISIS
3D tlačiarne budú vyrábať aj orgány a kosti, prvé z nich už existujú

Komentáre