Technológie

Aj diaľkové ovládače sa vyvíjajú, tie najnovšie majú dotykové displeje

"Nie všetky diaľkové ovládače sú nevzhľadné plastové škatuľky s gumenými tlačidlami. Sony v Japonsku začalo predávať ovládač, ktorý vyzerá skôr ako mobil, vydrží však mesiac bez nabíjania. "

Erik Stríž, 18. februára 2016 12:00
Sony Huis, diaľkový ovládač novej generácie Foto: Sony
Poznáte to možno aj vy. Na stole máte položených niekoľko diaľkových ovládačov, všetky sú podobné a nevzhľadné škatuľky z čierneho plastu a s gumenými tlačidlami. So snahou o inováciu diaľkových ovládačov prišla japonská značka Sony, ktorá na domáci trh uviedla univerzálne zariadenie schopné nahradiť všetky ovládače v domácnosti.

Ovládač s názvom Huis je univerzálne zariadenie podobajúce na mobilný telefón s atypickým dizajnom. Dokáže stáť na spodnej hrane a na jeho prednej strane je veľký čiernobiely displej s technológiou elektronického atramentu E-Ink. Výrobca ho označuje aj ako displej s elektronickým papierom. Má uhlopriečku 4,7 palca, rozlíšenie 960×540 pixelov a zobrazí 16 odtieňov šedej.

Sony Huis, diaľkový ovládač novej generácie Foto: Sony
Tento typ displejov má hneď niekoľko výhod, tými najpodstatnejšími sú energetická nenáročnosť a skvelá čitateľnosť. Obraz na displeji vyzerá ako vytlačený tlačiarňou na matnom papieri, je dobre čitateľný počas dňa a aj v tme. Displej navyše potrebuje elektrinu iba vtedy, keď sa na ňom mení obraz, takže hoci sa na displeji zobrazujú virtuálne tlačidlá neustále, nemá vtedy žiadnu spotrebu. Napriek tomu, že je tento displej čiernobiely a prekresľuje sa s viditeľným oneskorením, dokáže zobraziť aj veľmi členitú grafiku, celé webstránky, fotografie a aj video. Na ovládači Huis sa však zobrazuje iba jednoduchá grafika meniaca sa podľa toho, ktoré zariadenie chcete práve používať.

Zdroj: Huis remote controller

Vďaka energetickej nenáročnosti displeja tento diaľkový ovládač vydrží na jedno nabitie aj celý mesiac a keď je to potrebné, pripojí sa k rovnakej nabíjačke, ktorou sa nabíjajú mobilné telefóny.

Sony Huis, diaľkový ovládač novej generácie Foto: Sony
Nastavenie ovládača je veľmi jednoduché. Výrobca to demonštruje na svojej webstránke, stačí originálny ovládač k televízoru iba namieriť na tento univerzálny Huis a ten všetko potrebné zariadi sám. V jeho pamäti sa nachádza databáza rôznej domácej elektroniky, od televízorov a audiosystémov až po klimatizácie.

S domácimi spotrebičmi potom ovládač komunikuje cez infračervené spojenie a cez Bluetooth.

V Japonsku novinka stojí 27 950 jenov, v prepočte asi 220 eur. Na náš trh sa ale oficiálnou cestou nedostane. Zaujímavosťou je, že slovo Huis v Japonsku vyslovujú ako “haus”.


Zdroj: huis.jp

ODPORÚČAME AJ:
Neuveriteľné technológie: Potláčanie prejavov astmy mobilom
Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym
Nový smartphone zmeria izbu aj nakúpi nábytok cez internet
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier

Komentáre