Technológie

Dajte si pozor na lacné napodobeniny smarthodiniek

"Lacné smarthodinky z Číny majú veľmi obmedzené funkcie, vďaka čomu strácajú svoju hlavnú vlastnosť - inteligenciu, schopnosť učiť sa nové veci. "

Erik Stríž, 19. mája 2016 11:00
Apple Watch Foto: TASR/AP
Inteligentné hodinky sú veľká vec. Sú predĺženou rukou smartfónu, vedia na diaľku spustiť spúšť kamery alebo počítať vaše kroky. Pôvodne sa zdalo, že vývoj smarthodiniek je skôr o iniciatíve výrobcov a nie o dopyte od zákazníkov, avšak ukazuje sa, že o ne záujem naozaj je.

O veľký prínos pre trh s inteligentnými hodinkami sa zaslúžili predovšetkým spoločnosti Samsung, Sony a Apple, s veľmi zaujímavými produktmi tiež prišli technologické firmy Motorola a LG Electronics. Dizajny ich hodiniek sú pre fanúšikov modernej techniky pomerne dobre známe a nie je sa čomu čudovať, keď tieto dizajny nachádzame aj v ponuke ázijských výrobcov za lákavo nízke ceny. Dizajn však nie je všetko, podstatné sú funkcie a práve tie sú v podobných lacných hodinkách zvyčajne veľmi obmedzené.

Aiwatch A8 Foto: Aiwatch
Dobrým predstaviteľom lacných hodiniek, ktoré vyzerajú celkom dobre, avšak ponúkajú iba obmedzenú funkčnosť, sú Aiwatch A8. Tieto inteligentné hodinky, ako ich nazýva ich výrobca, sú v skutočnosti funkčným mobilným telefónom, do ktorého môžete vložiť malú SIM kartu, uskutočňovať hovory a dokonca aj písať esemesky.

To znie celkom fajn, avšak systém nainštalovaný v pamäti hodiniek nie je Android Wear a ani nič podobné, čo by umožňovalo väčšiu mieru prispôsobiteľnosti. Na malom displeji hodiniek sa zobrazuje uzatvorený operačný systém, ktorému môžeme hovoriť skôr firmvér - to je taký softvér, ktorý funguje zvyčajne iba konkrétnom druhu a type zariadení, pretože je práve na ne navrhovaný.

To znamená, že hodinky inteligentné vlastne ani nie sú - nie je do nich možné inštalovať nové aplikácie alebo existujúci softvér aktualizovať. Keby ste chceli zmeniť dizajn digitálneho ciferníka, budete si musieť vybrať spomedzi niekoľkých variantov priamo od výrobcu, o nových z internetu sa vám môže iba zdať.

Hodinky Aiwatch A8, podobne ako drvivá väčšina podobných lacných produktov, dokáže vykonávať hovory, zobrazovať prijaté správy, vie prehrávať hudbu, počíta kroky svojho majiteľa a prepočítava ich na spálené kalórie, umožňuje diaľkové ovládanie spúšte fotoaparátu na veľkom mobile a, čo je v tejto cenovej úrovni nadštandard, má aj vstavanú kameru. Nie je tu však žiadny dôvod na ovácie, pretože obrazový snímač v kamere má mimoriadne nízke rozlíšenie SCIF, teda 256×192 pixelov.

Pri hodinkách s displejom je obzvlášť dôležité, aby bol obraz dobre čitateľný aj v exteriéri, aby bol dostatočne jasný a aby boli reakcie na dotyky rýchle. Hodinky Airwatch A8 používajú obrazovú technológiu TFT LCD, teda jednu z najlacnejších, akú dnes trh ponúka. Tieto displeje sú síce dotykové, avšak v porovnaní s takými AMOLED alebo IPS panelmi majú nižší jas a častokrát veľmi nevyhovujúcu exteriérovú čitateľnosť. V praxi to znamená, že keď s hodinkami výjdete von za pekného slnečného počasia, pravdepodobne budete mať s čítaním obsahu na displeji hodiniek veľké problémy.

Displej má uhlopriečku 1,54 palca a rozlíšenie 240×240 pixelov, čo môžeme považovať za lepší priemer.

Inteligentné hodinky Alcatel OneTouch Watch Foto: Alcatel
Inteligentné hodinky sú produkty, ktoré ešte potrebujú nejaký ten čas na vývoj. Sú predĺženou rukou smartfónu, vidia fungovať aj samostatne, ale o ich skutočne praktickom využití sa dá stále polemizovať. Keď sa už ale rozhodnete, že by ste takéto hodinky chceli nosiť na ruke a zaradiť sa tak medzi takzvaných “early adopters”, teda ľudí so záujmom nakupovať to najnovšie, čo trh ponúka, potom si radšej priplaťte zopár desiatok eur a kúpte si značkový produkt. Apple Watch, Moto 360, LG Watch alebo Samsung Gear sú zariadenie, ktorých kúpu by ste nemali oľutovať. Spolu s nimi získate aj možnosť vylepšovania ich funkcií, čo lacné hodinky zo zahraničných internetových obchodov nevedia.


Zdroj: Aiwatch A8 Smartwatch

ODPORÚČAME AJ:
Dajte zbohom veľkým klávesniciam, túto zrolujete ako papier
Tablet s extra veľkým displejom sa dá ovládať aj bez dotykov
Touchjet Wave spraví z každého televízora dotykový displej s Androidom
Najodolnejší tablet na svete, ktorý používa aj americká armáda
Tablet s vylepšeným Androidom sa doťahuje aj na Windows

Komentáre