Technológie

Praktické aplikácie na mobil, ktoré by ste mali mať

"Zoznamy, úlohy, vodováha, nahrávanie hovorov, ovládanie počítača cez mobil... tieto a ďalšie funkcie môže mať aj váš mobil, navyše je to celkom zadarmo."

Erik Stríž, 14. júna 2016 11:00
Prenášanie údajov cez NFC je pohodlné a spoľahlivé Foto: Sony
Mobilné telefóny sú úžasné zariadenia, ktoré nám vďaka svojej schopnosti učiť sa novým veciam umožňujú žiť život o niečo kvalitnejšie, bezpečnejšie a praktickejšie. Vedeli ste, že v internetových obchodoch Google Play a Apple AppStore sú tisíce a tisíce aplikácií, ktoré majú za úlohu pomáhať svojmu majiteľovi v každodennom živote? Ak ste si mysleli, že aplikácia je synonymom pre hru, vyvedieme vás z omylu.

Nižšie nájdete náš zoznam niekoľkých aplikácií pre mobily (väčšinou pre tie so systémom Android), ktoré by vo vašom smartfóne nemali chýbať.

Ilustračná fotografia Foto: Pixabay

Automatické nahrávanie hovorov

Je vám dobre známa situácia, keď vám niekto zavolá chce vám nadiktovať dôležité telefónne číslo alebo údaj, no vy si ho nemáte kam zapísať? Alebo okamžite po skončení telefonátu rozmýšľate, na akom čase stretnutia ste sa to vlastne dohodli? Tieto a množstvo ďalších situácií by bolo možné vyriešiť celkom jednoducho, keby ste mali možnosť opäť si vypočuť posledný telefonát. Práve na to slúžia celé desiatky aplikácií, ale pravdepodobne najlepšou z nich je jednoducho “Call Recorder” s ikonou zeleného slúchadla v červenom kruhu.

Táto aplikácia automaticky nahráva všetky hovory, ktoré vykonáte na svojom mobile a vie ich uložiť stovky. Nie vždy je síce hlas na jednej a druhej strane celkom zreteľný, na väčšinu potrieb vám však bude aplikácia slúžiť spoľahlivo. Aplikácia je celkom bezplatná, po jej spustení iba v priebehu niekoľkých sekúnd prejdete jej nastavenia a ďalej je už všetko automatické.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Taxík na dosah prsta

Ak ste sa už stotožnili so skutočnosťou, že sa dá pomocou mobilov aj platiť, celkom určite by ste mali mať v mobile nainštalovanú niektorú z aplikácií taxislužieb. Už aj dnes sú na Slovensku viaceré, za všetky spomenieme Liftago, Uber či Hopin.

Platiť môžete v hotovosti alebo kartou, ktorej číslo je bezpečne uschované v mobilnom telefóne. Finančne vychádzajú služby týchto taxíkov často lepšie, ako keby ste si volali bežný odvoz, ale v čase špičky si často priplatíte aj dvojnásobok bežnej taxy.

Google Keep Foto: Google

Google Keep - úlohy a zoznamy priamo na ploche

Google Keep je v podstate instantne synchronizovaná platforma pre pridávanie a správu rôznorodých poznámok, vrátane tých s multimediálnym obsahom. Automaticky sa cez mobil synchronizuje s Google účtom a aj naopak. Môžete tak získať plnohodnotný a spoľahlivý nástroj na lepšiu organizáciu krátkodobých úloh, povinností a zoznamov.

Poznámky môžete zobraziť ako klasický vertikálne orientovaný blog alebo v dizajne dlaždíc. Rovnaké možnosti máte aj v mobilnej aplikácii.

Aplikácia samotná je pomerne jednoduchá, prehľadná a spracovaná do slovenčiny. Pridávať môžete štyri typy poznámok - jednoduchú textovú, zoznam (napr. pre potreby nákupu), hlasovú poznámku alebo fotografiu s textom. Okrem hlasu je ich pritom možné ľubovoľne kombinovať a aj dodatočne upraviť bez toho, aby ste ich museli písať opäť v inom formáte. Poznámkam je možné priradiť jednu z ôsmich solídnych farieb.

Skvelou funkciou je zobrazenie úloh a zoznamov priamo na hlavnej obrazovke telefónu, tabletu alebo aj počítača, takže vaše záznamy môžete mať vždy na očiach.

Google, Vzdialená plocha Chrome Foto: Google

Vzdialená plocha Chrome

Nepochybne sa vám už niekedy stalo, že ste mimo domu potrebovali nejaký dokument, ktorý bol uložený iba vo vašom počítači. S funkciou Vzdialená plocha Chrome je prístup k domácemu počítaču mimoriadne jednoduchý, stačí si nainštalovať potrebné aplikácie na mobil a na počítač.

Funkcia umožňuje, aby bol počítač ovládaný na diaľku mobilným telefónom prostredníctvom internetu a prehliadača Chrome. Je potrebný prístup na internet a tiež je nevyhnutné, aby bol ovládaný počítač zapnutý. Vtedy môžete priamo na displeji svojho mobilu ovládať kurzor počítača, prehrabávať sa jeho adresármi a súbormi a dokonca všetky súbory aj otvárať a upravovať.

Správca zariadení Android

Chcete vedieť, kde sa práve nachádza mobil vašej frajerky alebo vášho dieťaťa? Prípadne vám niekto mobil ukradol a chcete ho na diaľku resetovať a zistiť jeho polohu?

Práve na takýto druh úkonov je vytvorená aplikácia Správca zariadenia Android, ktoré publikovalo samotné Google ako súčasť akéhosi bezpečnostného balíčka pre telefóny so systémom Android. Funkcia umožňuje vyhľadať zariadenia Android priradené k vášmu účtu Google, obnoviť kód PIN zámky obrazovky vášho zariadenia a vymazať všetky údaje v telefóne. Po spustení funkcie na obrazovke počítača sa vám poloha zariadenia ukáže priamo na mape.

Nevýhoda tejto funkcia je snáď iba to, že na svoju funkčnosť bezvýhradne potrebuje internetové pripojenie. Stačí aj to, keď sa nálezca strateného telefónu pripojí na Wi-Fi, ale oveľa praktickejšie je permanentné pripojenie k mobilnému internetu.

Digitálna vodováha v mobile / Ilustračná fotografia Foto: PowerBubble

Digitálna vodováha

Na čo sa používa vodováha, to snáď nie je potrebné ani vysvetľovať. Aby ste mohli presne namerať vertikálnu a horizontálnu presnosť, nepotrebujete klasickú fyzickú vodováhu - stačí moderný mobilný telefón so zabudovaným gyroskopom.

Dobrým príkladom je aplikácia Spirit Level - je presná, precízna a zobrazuje polohu zariadenia s presnosťou na desatinu stupňa. Ak práve doma prerábate kuchynskú linku, robíte stierky na stenách alebo vyrovnávate podlahy, potom túto aplikáciu nepochybne oceníte. Pozor na dizajn vášho mobilného telefónu. Ak sú jeho steny nepravidelné, prípadne ak sa do akejkoľvek strany zužujú, môže vám to spôsobiť nepríjemnosti. Ideálne telefóny na digitálnu vodováhu sú pravidelné tehličky typu Sony Xperia Z, Apple iPhone 5, Samsung Galaxy S6 a ďalšie podobné.


ODPORÚČAME AJ:
Prebúdzať sa svetlom namiesto zvuku. Prečo nie?
Imidžová audiosústava s cenou rodinného domu
Atypický hudobný set od Bang & Olufsen
Máte radi v byte perfektný zvuk? Zabezpečte si vstavaný audio systém
Pestrofarebný fešák vyhráva osem hodín na jedno nabitie

Komentáre