Technológie

Atypický hudobný set od Bang & Olufsen

"Bang & Olufsen mení zaužívaný pohľad na diaľkové ovládače a reproduktory ako také. Predstavil ovládač BeoSound Essence a reproduktor BeoPlay A9. "

Erik Stríž, 14. januára 2014 6:00
Bang & Olufsen BeoPlay A9 Foto: Bang & Olufsen


Bang & Olufsen poznáme v prvom rade ako výrobcu audio techniky prvotriednej úrovne. Najnovší produkt z jeho portfólia sa naďalej orientuje na segment hudby, ale iba na jej ovládanie, nie reprodukciu. Ovládač BeoSound Essence je podriadený trendu minimalizmu, ale funkčne pokorí množstvo iných a možno aj vizuálne sofistikovanejších konkurentov.

Bang & Olufsen BeoSound Essence Foto: Bang & Olufsen

Základom ovládača BeoSound Essence je veľká kruhová plocha citlivá na dotyky a hliníkový kruh po obvode tejto plochy. Dotykmi a takzvanými swipe pohybmi dokážete prepínať jednotlivé skladby na hudobnom prehrávači, s pomocou otočného kruhového voliča z lešteného hliníka meníte hlasitosť celej hudobnej kulisy.

Okrem funkcie ovládania hudby je BeoSound Essence aj centrálnym uzlom pre spojenie viacerých zariadení. Vďaka funkciám AirPlay, DLNA and Spotify Connect sa dokáže stať aj hudobným prehrávačom samotným, ktorý streamuje hudbu z knižníc priamo do reproduktorov.

Bang & Olufsen BeoSound Essence Foto: Bang & Olufsen

BeoPlay A9


Keď sme pri ovládači BeoSound Essence napísali, že mení zaužívaný pohľad na ovládače, tak pre BeoPlay A9 to platí ešte väčšmi v kontexte reproduktorov. A9 pripomína čokoľvek iné, len nie reproduktor.

BeoPlay A9 je postavený na drevenom stojane s tromi nohami, ktorých pôvod si zákazník môže vybrať. Na výber má z ponuky orechového, bukového alebo dubového dreva. Práve tento drevený podstavec tvorí charakter celého systému A9.

Bang & Olufsen BeoPlay A9 Foto: Bang & Olufsen
Samotné telo reproduktora pozostáva z jednoduchého plného kruhu bez akejkoľvek grafiky s priemerom 70 centimetrov. Za týmto povrchom je skrytých až šesť menších reproduktorov: tri pre interpretáciu stredových tónov, dva malé výškové a jeden basový s piatimi zosilňovačmi. Audiosystém BeoPlay A9 je vybavený podporou pre AirPlay a DLNA, podporuje aj streamovanie hudby cez Spotify.

Bang & Olufsen BeoPlay A9 Foto: Bang & Olufsen
Špičková kvalita spomenutých dvoch zariadení od Bang & Olufsen sa prejavuje aj na ich cenách. Ovládač BeoSound Essence sa začne predávať v apríli za približne 730 eur a audiosystém BeoPlay A9 za cenu presahujúcu dvetisíc eur.

Komentáre