Technológie

Imidžová audiosústava s cenou rodinného domu

"Prémiová audiotechnika musí nielen dobre znieť, ale aj vyzerať priam umelecky. "

Erik Stríž, 13. októbra 2015 11:00
Bang & Olufsen Beolab 90 Foto: Bang & Olufsen
Značka Bang & Olufsen je so svojou audiotechnikou ikonická a takmer legendárna. Nie je to iba dobrý zvuk, ktorý sa nesie z reproduktorov, ale aj ich dizajn, ktorý častokrát predbieha svoju dobu a hoci si nemusí získať sympatie väčšiny, úzkemu spektru zákazníkov sa dokáže zapáčiť.

Beolab 90 je predovšetkým umeleckým vyjadrením moderného produktového dizajnu. Za cenu až 80-tisíc amerických dolárov ponúka to najlepšie, čo táto prestížna spoločnosť vyvinula, vo funkčnom dizajne. Funkčný dizajn je skutočne taký, ktorý bol navrhovaný v nadväznosti na praktické požiadavky. Cieľom bolo vytvoriť takú sústavu reproduktorov, ktoré budú posielať zvuky všade vôkol seba.

Bang & Olufsen Beolab 90 Foto: Bang & Olufsen
Výsledkom je niečo, čo vyzerá ako chaoticky na seba poukladané kocky. V skutočnosti už po trocha dôkladnejšom skúmaní uvidíte, že zdanlivo chaotický vzhľad je iba ilúziou vhodne usporiadaných štvorcových plôch.

Každý zo stojanov je vybavený dovedna osemnástimi jednotlivými reproduktormi typu Scan-Speak a ďalšími štrnástimi reproduktormi ICEpower. Tento pôsobivý celok je napojený na štyri zosilňovače s výkonom až 8200 wattov.

Zaujímavosťou je využitie technológie aktívneho kompenzovania nedokonalostí zvukovej kulisy. Výrobca tvrdí, že zvuk bude perfektný bez ohľadu na to, kde sú stojany práve umiestnené, pretože tie sa dokážu miestnosti aktívne prispôsobovať.

Bang & Olufsen Beolab 90 Foto: Bang & Olufsen
Čo je na nich pôsobivé tiež, je cenovka. Tá ďaleko presahuje sumu, ktorú sme ochotní a schopní vyplatiť my, bežní smrteľníci. 80-tisíc amerických dolárov má zabezpečiť, že sa tento kúsok objaví výlučne vo vlastníctve najbohatších ľudí, ktorí majú vo svojich letných vilách zbierku vozidiel Aston Martin, Bentley a Rolls-Royce. V prepočte je to asi 70 400 eur, za ktoré kúpite kdekoľvek na Slovensku (okrem našej predraženej Bratislavy) celý rodinný dom aj s pozemkom.

Bang & Olufsen Beolab 90 Foto: Bang & Olufsen

Priemernosť v dizajne nie je v móde

Kolekcia Beolab 90 je nie jedinou, ktorá sa rozhodne nedá zaradiť k priemeru. Minulý rok sme aj na Webmagazíne písali o reproduktoroch BeoPlay A9, ktoré zásadným spôsobom menia náš pohľad na dizajn audiotechniky.

Samotné telo reproduktora pozostáva z jednoduchého plného kruhu bez akejkoľvek grafiky s priemerom 70 centimetrov. Za týmto povrchom je skrytých až šesť menších reproduktorov: tri pre interpretáciu stredových tónov, dva malé výškové a jeden basový s piatimi zosilňovačmi. Audiosystém BeoPlay A9 je vybavený podporou pre AirPlay a DLNA, podporuje aj streamovanie hudby cez Spotify.

Bang & Olufsen BeoPlay A9 Foto: Bang & Olufsen
Zaujímavý je aj ovládač BeoSound Essence, ktorý sa úplne podriadil trendu minimalizmu. Funkčne ale pokorí množstvo iných a možno aj vizuálne sofistikovanejších konkurentov. Základom ovládača BeoSound Essence je veľká kruhová plocha citlivá na dotyky a hliníkový kruh po obvode tejto plochy. Dotykmi a takzvanými swipe pohybmi dokážete prepínať jednotlivé skladby na hudobnom prehrávači, s pomocou otočného kruhového voliča z lešteného hliníka meníte hlasitosť celej hudobnej kulisy.

Zdroj: Bang & Olufsen


ODPORÚČAME AJ:
Dajte zbohom veľkým klávesniciam, túto zrolujete ako papier
Mesiac v menšom vydaní môžete mať v obývačke, stojí však stovky eur
Tablet s extra veľkým displejom sa dá ovládať aj bez dotykov
Šetriť vodu počas sprchovania môžete aj štýlovo
Kamera dokáže nahrávať aj v úplnej tme, stojí však 30-tisíc dolárov

Komentáre