Technológie

Budeme musieť tolerovať esemeskovanie aj v kinách?

"V Amerike uvažovali o zmene pravidiel v kinách. Ľudia mali mať právo používať telefóny aj počas premietania, pretože sú na nich skrátka závislí. "

Erik Stríž, 12. mája 2016 12:00
Ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Dnešní mladí ľudia sú práve tá generácia, ktorú zasiahla doba internetu a bezpodmienečnej dostupnosti najväčšou silou v histórii ľudstva. Je pre nich štandardom, že sú stále online, stále k dispozícii, že majú v rukách mobil a na jeho displeji otvorený Facebook, Messenger, Instagram alebo čokoľvek iné, čo ich udržiava v kontakte so spoločnosťou. Fotia si jedlo, oblohu, topánku, sami seba v zrkadle, sami seba v kine.

Potrebu používať mobil vidíme všade, dokonca aj v kine počas premietania - idete si pozrieť film, zaplatíte zaň sedem eur, tomu ďalších päť za nachos s kolou a namiesto toho, aby ste mali za svoje peniaze pokoj, niektorý mladý *doplňte príslušníka akejkoľvek subkultúry* vytiahne svoj 6-palcový mobil a píše na ňom esemesky. V lepšom prípade ste ticho, iba na neho vyčítavo zazeráte a dúfate, že tento pohľad zachytí, v horšom prípade ho požiadate aspoň o stlmenie jasu displeja a vtedy si vypočujete posudky, že ste jednoducho hrozne netolerantný človek a hlavne technologický neandertálec.

Časté používanie mobilov v kinách neuniklo pozornosti ani ich prevádzkovateľov a americká spoločnosť AMC spustila testovanie o niečo menej obmedzujúcich pravidiel. Spoločnosť zisťovala, či by bolo možné pravidlá v kine upraviť tak, aby bolo možné používať mobily aj počas premietania. Boli by na to určené vybrané sektory sedadiel, kde by si divák mohol počas sledovania najnovšieho filmu o superhrdinoch promptne vyhľadať na internete informáciu o tom, prečo ten či iný superhrdina nosí slipy oblečené na nohaviciach alebo odkiaľ tí superhrdinovia vlastne berú na svoje avantúry peniaze.

Nahrávanie videí a fotenie počas koncertov považujeme za samozrejmosť, ale v kine nám displeje mobilov prekážajú. Foto: Pixabay
Samozrejme, tento krok vzbudil na internete vlnu nevôle a zdá sa, že napokon ani mladí ľudia nemajú záujem o používanie mobilu v kine. Keď totiž niekto počas premietania začne používať smartfón, je veľmi nápadný a púta pohľady ľudí dookola, avšak takmer absolútna väčšina divákov pokojne a ticho sedí a sleduje plátno.

Meniť pravidlá kvôli zopár ľuďom sa teda ukazuje ako nesprávne. Aj spoločnosť AMC nakoniec informovala verejnosť prostredníctvom svojej Facebook stránky, že hoci takúto zmenu pravidiel testovala, nakoniec ju určite zavádzať nebude. Ľudia sa totiž vyjadrili jednoznačne proti používaniu mobilov.




Čo si myslíte vy? Nebolo by na mieste uvažovať nad presne opačným prístupom? Že by ľudia, ktorí počas premietania na seba zámerne pútajú pozornosť používaním mobilu, jednoducho prichádzali o určité výhody, prípadne by po premietaní platili menšie pokuty?


ODPORÚČAME AJ:
Telefón od Google valcuje všetku konkurenciu
Skutočný Ironman bude pravdepodobne hendikepovaný. Prečo?
Google Impact Challenge: 72 hodín pre dobro ľudstva
Päť aplikácií na iPhone, ktoré z vás spravia lepšieho kuchára
Lacný tablet, na ktorý sme dlho čakali

Komentáre