Technológie

Lacný tablet, na ktorý sme dlho čakali

"Volá sa UMAX VisionBook 8Q a stojí menej ako jedna splátka malej škodovky. Má dobrý displej s uhlopriečkou osem palcov a funkcie, ktoré z neho robia dobrý nástroj aj pre tvorcu webstránok. "

Erik Stríž, 3. novembra 2015 14:00
UMAX VisionBook 8Q Foto: UMAX
Trh s tabletmi je dnes mimoriadne pestrý. V ponuke predajcov nájdete nespočetné množstvo zariadení s veľmi podobným dizajnom, ale celkom rozdielnymi technickými vlastnosťami. Pritom práve ich technologická výbava je to najpodstatnejšie, čo určuje ich rýchlosť, trvácnosť a vôbec ten celok, ktorý nazývame používateľskou skúsenosťou.

Pri tabletoch s maloobchodnou cenovkou pod sto eur zvyčajne táto skúsenosť nie je veľmi dobrá, pretože sú pomalé, nevýkonné a dokopy do nich nenainštalujete ani desať väčších aplikácií. V tomto svete dokáže tablet UMAX VisioBook 8Q rozvíriť vody, hoci niekoľko neduhov lacných tablet si predsalen osvojil.

UMAX VisionBook 8Q Foto: UMAX

Osem palcov dobrého obrazu

Displej je zrejme najvýznamnejší technický parameter každého tabletu. Predpokladáme totiž, že tablety sú využívané na také účely, na ktoré displej mobilu jednoducho nestačí. Čítanie kníh, prehliadanie webstránok v ich plnej verzii, prípadne prezentovanie svojich digitálnych diel, na to všetko VisionBook 8Q celkom stačí.

Obrazovka má uhlopriečku spomenutých osem palcov a rozlíšenie 1024×768 pixelov. Nie je to veľa, ale nie je správne porovnávať rozlíšenie s drahšími tabletmi od Apple, Sony či dokonca od Samsungu. Samotný obraz je pekný a hoci má problém so zobrazením farieb pri pohľade z ostrého pozorovacieho uhlu, nepovažujeme to za problém.

Oceňujeme formát displeja 4:3, ktorý stále nie je vo svete tabletov štandardom, pritom je aký praktický! Webstránky takto môžu mať plný rozmer, na tablete sa dokonca štandardne zobrazujú v plnom režime, teda nie v tom mobilnom. Pomer strán 4:3 je skvelý aj pri čítaní kníh - a práve tento spôsob využitia tabletu sa ukázal ako veľmi výhodný. Za malú vstupnú investíciu okolo 70 eur dostanete čítačku, na ktorej budete môcť čítať obrovské množstvo kníh aj celkom zadarmo. Množstvo publikácií je totiž k dispozícii verejnosti aj bezplatne priamo vo formáte PDF.

UMAX VisionBook 8Q Foto: UMAX

Technika zaostáva, ale stačí

Po technickej stránke nie je VisioBook 8Q žiadny silák, pretože pracuje s lacnými komponentmi. Procesor, grafika a pamäte sú pritom práve to, čo predurčuje vašu spokojnosť s tabletom.

Na tomto tablete spustíte aj moderné hry a prehráte aj HD video, ale po nainštalovaní väčšieho množstva hier sa začne spomaľovať. Tablet je vybavený slotom na pamäťovú kartu, nedokáže na ňu ukladať nainštalované aplikácie. Všetky sa ukladajú do vnútornej pamäte, ktorá je však celkom nepochopiteľne rozdelená na 4 a 4 gigabajty. Dokopy má pamäť veľkosť okolo 8GB, ale veľkú časť z nej zaberie samotný systém. V prvej štvorici gigabajtov ostáva voľná asi iba štvrtina, na ktorú sa ukladajú všetky nové aplikácie. Toto môže byť problém, pretože ten jeden gigabajt stačí akurát tak na niekoľko hier alebo iných dôležitých aplikácií.

UMAX VisionBook 8Q Foto: UMAX
Problém s pamäťou je asi najväčšia nevýhoda tabletu VisionBook 8Q, ktorý by ste mali pred jeho kúpou dôsledne zvážiť. Ak chcete tablet používať na veľké a náročné hry, potom nie je celkom dobrou voľbou. Pokiaľ ale od tabletu očakávate pohodlné sledovanie internetového videa, čítanie kníh a prehliadanie webstránok, potom je aj tento 70-eurový tablet s Androidom správnym výberom.


ODPORÚČAME AJ:
Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie

Komentáre