Technológie

Najlepšie hodinky z veľtrhu BaselWorld 2016

"Inteligentné hodinky nemajú prakticky žiadny negatívny dopad na poctivé hodinárske remeslo. Dôkazom je aj pestrá paleta noviniek odprezentovaných na veľtrhu BaselWorld 2016. "

Erik Stríž, 1. apríla 2016 12:00
TAG Heuer Carrera Heuer 02 Tourbillon Foto: TAG Heuer
Najstarší technologický veľtrh na svete sa týka hodiniek a tento rok oslávil svoje 100. výročie. BaselWorld je priestorom, kde sa každý rok stretáva až 1500 vystavovateľov z celého sveta, aby odbornej a laickej verejnosti odprezentovali to najlepšie a najnovšie zo svojho portfólia. Nie sú to nutne iba hodinky na zápästia, ale aj predajcovia šperkov, drahokamov a iného luxusného tovaru, kto platí obrovské peniaze za možnosť zúčastniť sa veľtrhu.

BaselWorld funguje od roku 1917, avšak organizátor už tento rok ohlásil, že oslavuje 100. výročie založenia projektu. Zdôrazňuje, že švajčiarske mesto Bazilej pôvodne hostilo iba 29 značiek, čo je v porovnaní so súčasnými 1500 značkami nepatrné číslo. Každý jeden vystavovateľ má pritom čo ukazovať, ceny ich produktov sa pohybujú zvyčajne v nadštandardných úrovniach a hoci cieľom kongresu nie je priamo predávať, predajcovia počítajú veľké obraty už v jeho priebehu. Zaujímavosťou je, že až tri stovky vystavovateľov je priamo zo Švajčiarska, teda domoviny poctivého hodinárskeho remesla.

BaselWorld 2016 hosťoval aj svetovo známe hodinárske značky ako Breitling, Rolex, TAG Heuer, Patek Philippe, Raymond Weil, Omega a mnohé ďalšie, ktoré sú zname skôr odborníkom: Sinn, Frederique Constant, Ressence, Bullova, Bremont a iné.

My vyberáme štyri také hodiniky, ktoré nás oslovili najviac a ktoré sa v internetových rebríčkoch najzaujímavejších noviniek z BaselWorld 2016 objavujú na popredných miestach.

TAG Heuer Carrera Heuer 02 Tourbillon Foto: TAG Heuer

TAG Heuer Carrera Heuer 02 Tourbillon

Tourbillon je hodinársky mechanizmus, ktorý vyniká extrémnou presnosťou a dokáže eliminovať aj vplyvy gravitácie a zrýchlenia. Pod týmto názvom sa skrýva ohromujúce množstvo hodín vývoja a využívanie tej najmodernejšej technológie, avšak stále v limitoch poctivého remesla. Hodinky vybavené mechanizmom tourbillon sú zvyčajne mimoriadne drahé a robustné, avšak značka TAG Heuer spravila svoj nový model Carrera Heuer 02 pomerne dostupným. Stojí približne 13 700 eur, čo TAG Heuer považuje za akýsi entry-level do sveta tourbillonov.

Hodinky majú industriálny dizajn, je zreteľne viditeľných ich precízny mechanizmus vo vnútri púzdra a pri ich výrobe boli používané najlepšie dostupné materiály.

OMEGA Speedmaster Moonphase Foto: OMEGA

OMEGA Speedmaster Moonphase

Značku Omega poznáme predovšetkým z dvoch dôvodov: nosil ich James Bond a hodinky tejto značky boli ako prvé na Mesiaci. Tieto hodinky s názvom Speedmaster Moonphase sú vybavené komplikáciou pre mechanické zobrazovanie fáz Mesiaca a je priamym pokračovateľom modelu, ktorý sa na povrchu Mesiaca aj skutočne ocitol na zápäastí Neila Armstronga. V porovnaní s ním je však novinka vybavená kalibrom 9904, mimoriadnou presnosťou, vysokou odolnosťou a malou drobnosťou - odtlačkom nohy Neila Armstronga na povrchu Mesiaca.

Rolex Cosmograph Daytona Foto: Rolex

Rolex Cosmograph Daytona

Model Daytona je krásnou ukážkou remeselnej zručnosti a moderných výrobných procesov. Oceľový základ s elegantným členitým modrým ciferníkom je doplnený o prstence z materiálu Cerachrom, ktorým Rolex oslovuje aj zarytých priaznivcov iných švajčiarskych značiek. Model Cosmograph Daytona nadväzuje na model 1965, od ktorého preberá aj niektoré dizajnové prvky a zavďačuje sa tak všetkým zákazníkom, ktorí radi spomínajú na “staré dobré časy”.

Ressence Type 5 Foto: Ressence

Ressence Type 5

Tieto úžasné hodinky sú celkom iné, ako všetky ostatné predstavené na veľtrhu BaselWorld 2016. Ich princíp funkčnosti spočíva vo veľmi netypickom uložení mechanických častí do priestoru, ktorý je s vysokou precíznosťou naplnený špeciálnym olejom. Hodinky majú výrazne vypuklé sklíčko, ktorý môže vyzerať trocha ako moderný farebný displej.

Zdroj: Ressence Type 5 - Inhorgenta 2016 (youtube.com)

Celkom nezvyčajné je tiež nastavovanie času na hodinkách a spôsob, akým zobrazuje aktuálny čas - namiesto korunky sa používajú rotujúce prstence na zadnej strane púzdra a ručičky na prednej strane sa otáčajú nielen okolo vlastnej osi, ale aj okolo stredu celého ciferníka. Výsledkom tohto technologického unikátu je pohyb ručičiek, ktorý pripomína niečo medzi displejom a pohybom tekutiny.


Zdroje: Baselworld (muba), TAG Heuer, Ressence, Omega, Rolex

ODPORÚČAME AJ:
Aj smart-hodinky môžu byť luxusné, tieto obsahujú diamanty
Ovládli dron pomocou hodiniek, teraz si idú vynález patentovať
Najdrahšie hodinky s Androidom sú zo Švajčiarska
Prvý ohybný displej na svete bude v smart-náramku
Američania vyrobili hodinky inšpirované filmom Star Wars

Komentáre