Technológie

Prvý ohybný displej na svete bude v smart-náramku

"O inteligentných hodinkách sme už toho písali viac aj na Webmagazíne, ale táto novinka je niečo celkom iné. Nevolajte to smart-hodinky, ale smart-náramok. Je ohybný, čiernobiely a revolučný. "

Erik Stríž, 31. októbra 2015 13:00
Inteligentný ohybný náramok Polyera Wove Foto: wove.com
Tieto sú ale celkom iné, od tých “tradičných” sa líšia nielen dizajnom, ale aj samotným spôsobom používania. Ich displej obklopuje takmer celý obvod zápästia a spúšťajú sa ňom špeciálne navrhnuté aplikácie, aby sa zjednodušilo ich používanie.

Wove Band stanovuje celkom nový prístup k dizajnovaniu inteligentných hodín - je to skôr inteligentný náramok s displejom, ktorý bežne nachádzame v čítačkách elektronických kníh. Vyniká hneď niekoľkými vlastnosťami - je čiernobiely a využíva technológiu elektronického atramentu E-Ink. Výrobca ho označuje aj ako displej s elektronickým papierom, zobrazí 16 odtieňov šedej.

Vyniká vysokým kontrastom čiernej a biele, je energeticky mimoriadne nenáročný a pracuje s rozlíšením 1040×200 pixelov. Energiu potrebuje len na prekresľovanie grafiky, nie pri jej samotnom zobrazení. Navyše obraz na displeji ostáva aj vtedy, keď doň nie je dodávaná žiadna energia z batérie.

Napriek tomu, že je displej čiernobiely a prekresľuje sa s viditeľným oneskorením, dokáže zobraziť aj veľmi členitú grafiku, celé webstránky, fotografie a aj video. V prípade náramku Wove však videá prehrávať nebudete, potlačené do úzadia sú dokonca všetky animácie okien a funkcií aplikácií.

K tomu všetkému je tento elektronický papier plne dotykový.

Inteligentný ohybný náramok Polyera Wove Foto: wove.com
Inteligentný náramok kvôli netradične dlhému displeju vyžaduje celkom iné prostredie, než ktoré ponúkajú systémy Android, Windows alebo iOS. Ten, ktorý pracuje v zariadení Wove, využíva síce ako základ Android 5.1, ale skúsenosť s jeho prostredím je celkom odlišná. V jednej chvíli umožňuje zobrazovanie viacerých aplikácií, prostredie je kompletne čiernobiele a obsah na displeji sa otáča podľa toho, ako ho práve používate.

Výrobca uvádza, že to nie sú celkom aplikácie, ale skôr rozhrania funkcií prispôsobené tomu, že ich nosíte na rukách. Funkcie, ktoré nazýva komponenty, sa dajú ovládať dotykom, pričom niektoré z nich podporujú aj viacnásobné dotyky a nemajú prakticky žiadne animácie. Vďaka tomu je možné udržiavať výdrž na jedno nabitie nie v dňoch, ale v týždňoch.

Inteligentný ohybný náramok Polyera Wove Foto: wove.com
Komponenty pre náramok je možné programovať veľmi jednoducho, stačí iba základná znalosť práce s jazykmi HTML5, CSS3 a Javascript. Ak vám to nič nehovorí, vedzte, že každému freelancerovi, ktorý vyrába webstránky, áno. Tieto jazyky sú totiž veľmi jednoduché a ich základy sa vie aj technicky menej zdatný človek naučiť v priebehu niekoľkých dní. Teoreticky by si tak každý používateľ hodiniek vedel prispôsobiť ich funkcie svojim potrebám. To ale platí aj pre mobily a tablety s Androidom a iOS a predsa to nevyužívajú všetci.

Po technickej stránke je ohybný inteligentný náramok skôr priemerný, ale jeho výkon a pamäť celkom vyhovujú spôsobu jeho použitia. Má stavanú pamäť vo veľkosti až 4 gigabajty a 512 MB operačnej pamäte RAM, vstavanú batériu s kapacitou 230 mAh, vibračnú odozvu, 9-osový gyroskop a senzor pohybu a dvojjadrový procesor s frekvenciou 1 GHz.


Zdroj: youtube.com/wired

Cena náramku zatiaľ nebola stanovená, ale výrobca hovorí o roku 2016 ako o tom, v ktorom pustí svoj produkt do predaja. Očakávame, že by sa jeho cena mohla pohybovať niekde medzi 150 až 300 eurami.


Zdroj: wove.com


ODPORÚČAME AJ:
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Prvé mechanické inteligentné hodinky
Najlacnejšie smart-hodinky: Veľa hudby za pár desiatok eur
Tieto hodinky sa dajú vylepšovať, spravíte z nich aj vreckové
Hodinky a mobil Neptune Duo hrajú opačné garde

Komentáre