Technológie

Ovládli dron pomocou hodiniek, teraz si idú vynález patentovať

"Fráza Use the Force na internete už takmer zľudovela. Je z filmu Star Wars a jeho fanúšikovia si pod ňou predstavujú ovládanie predmetov (alebo ľudí) silou vôle."

Erik Stríž, 9. januára 2016 12:00
Apple Watch, ilustračná fotografia Foto: Apple
Tím vedeckých pracovníkov z Taiwanu sedel nad projektom, ktorého cieľom bolo prepojiť technológie vo vnútri inteligentných hodiniek Apple Watch s lietajúcim dronom. Podarilo sa a výsledok je veľmi pôsobivý.

Podľa agentúry Reuters tím pozostávajúci z vedcov, technologických nadšencov a inžinierov spadajúci pod National Chung Hsing University vytvoril programovací jazyk nazvaný Dong, ktorý dokáže z inteligentných hodiniek spraviť diaľkové ovládače iných zariadení.

V tomto konkrétnom prípade sa demonštračným zariadením stali inteligentné hodinky Apple Watch s dotykovým displejom a celou paletou vstavaných senzorov, pričom špeciálny softvér dokáže údaje z týchto senzorov používať pre vlastné potreby. Informácie o pohybe rúk sú prevádzané do formy pokynov, ktorými sa potom riadia iné elektronické zariadenia, napríklad lietajúce drony. Inteligentné hodinky dokážu totiž sledovať aj tie najmenšie pohyby ruky, vďaka čomu vedia napríklad merať zabehnutú vzdialenosť alebo počítať kroky svojho majiteľa.

Vo videu nižšie projektový líder Mark Ven demonštruje, aké intuitívne a pohodlné je ovládať malý lietajúci dron jednoduchými pohybmi ruky.

Zdroj: Reuters (youtube.com)

Dronom sa v tomto prípade stal Parrot AR Drone 3.0, ktorý je vybavený vrtuľami so schopnosťou veľmi presného manévrovania v priestore. S ovládačom v podobe hodiniek sú síce pohyby lietajúceho dronu mierne oneskorené, ten sa však dokáže sa pohybovať vo všetkých smeroch.

Univerzitný tím vedeckých pracovníkov tvrdí, že tento spôsob využitia je možný pri všetkých inteligentných hodinkách. Je potrebné iba to, aby mali v sebe aspoň čiastočne otvorený operačný systém, napríklad Android alebo systém od Apple.

Ovládanie dronu je ale ešte o niečo pestrejšie, než len manévrovanie letu v priestore. Pomocou dotykového displeja môže používateľ napríklad spustiť osvetlenie na drone alebo nastaviť mu iné funkcie podľa vlastného uváženia. Mark Ven ukazuje, že napísaním písmena “R” na displej hodiniek je možné rozsvietiť červené LED diódy na drone.

Celý projekt vyzerá zábavne a zaujímavo, je to však celkom seriózny biznis.
Tím teraz čaká na schválenie patentu na inovatívny spôsob ovládania dronov, pretože pred ním to ešte nikdy nikto nevymyslel. Je možné, že raz budú výrobcovia dronov ku svojim zariadeniam dodávať aj aplikácie pre smartfóny a inteligentné hodinky, vďaka čomu bude možné kontrolovať ich let celkom intuitívne. A v takom prípade sa z predaja každého takéhoto drona nejaký ten dolár ujde aj tvorcom z univerzity Chunga Hsinga.

Zdroj: Using The Force? No, it's an Apple Watch flying this drone (Reuters)


ODPORÚČAME AJ:
Niečo pre dámy: Maska na tvár prepojená s mobilom
Kolieskové korčule na elektrinu? Nič nemožné
Najmenší dron s kamerou váži iba 15 gramov
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier
Aké technologické vychytávky sme najčastejšie dostávali pod stromček?

Komentáre