Technológie

Malý bezdrôtový reproduktor k mobilu nahradí aj lacnejší audiosystém

"Je malý, pomerne ľahký, vie sa pripojiť k mobilu, tabletu i počítaču a má výnimočný zvuk. Sony SRS X11 je užitočná hračka a zvukové zariadenie typu “všetko v jednom”."

Erik Stríž, 23. mája 2016 11:00
Sony SRS X11 Foto: Sony
Dlho sme na sa na Webmagazíne nevenovali audiotechnike, hoci v minulosti ste sa mohli dočítať o luxusných zariadeniach od značiek Bose, Bang & Olufsen alebo JBL (odkazy nájdete pod článkom). Tieto značky sú prémiové a ceny ich produktov prevyšujú priemer výrazným spôsobom. Za príplatok ponúkajú naozaj vynikajúcu kvalitu zvuku a prvotriedne konštrukčné prevedenie.

V rozsiahlej ponuke rôznych výrobcov a ich produktov nie je vôbec jednoduché rozhodnúť sa správne. Existujú však také značky a výrobky, ktoré síce nie sú prémiové, napriek tomu majú skvelé vlastnosti a aj hodnotenia odborníkov majú veľmi pozitívne. Dobrým príkladom takéhoto produktu je Sony SRS X11, Bluetooth reproduktor s jednoduchým dizajnom a pestrou funkcionalitou. Jeho cena je možno o pár eur vyššia, ako by sme chceli (okolo 60 eur na internete), ale v porovnaní s prémiovými reproduktormi od Bang & Olufsen za 250 a viac eur je to akceptovateľná čiastka.

Sony SRS X11 Foto: Sony
Sony SRS X11 je v prvom rade bezdrôtový reproduktor s vlastnou nabíjateľnou batériou, ktorý sa s hudobným prehrávačom spája cez technológiu Bluetooth. Nie sú potrebné žiadne káble, všetko sa prenáša vzduchom a na vzdialenosť niekoľko desiatok metrov. Na zariadení sa nachádza čip NFC, takže ak máte týmto čipom vybavený aj svoj mobil alebo tablet, stačí zariadenia k sebe iba priložiť a oni sa už spárujú automaticky.

Zvuk je jedným slovom vynikajúci. Trúfame si dokonca tvrdiť, že tento malý reproduktor predčí aj mnohé lacné audiosystémy, ktoré môžete kúpiť v hypermarketoch za pár desiatok eur. Za kvalitný zvuk považujeme taký, ktorý dokáže vhodne reprodukovať nízke tóny, stredné a aj tie vysoké. Za veľmi dôležité považujeme tiež schopnosť reproduktora podávať dobré výkony v nízkych tónoch aj vtedy, keď je hlasitosť veľmi nízka. Sony SRS tieto naše požiadavky s nadhľadom spĺňa a pridáva niekoľko funkcií, ktoré ocení nepochybne každý.

Sony SRS X11 Foto: Sony
Užitočnou funkciou je napríklad ovládanie pomocou skutočných mechanických tlačidiel. Nie senzorové tlačidlá naznačené iba piktogramom, ale poctivá a zreteľná odozva na stlačenie je čosi, čo sa nám ani v čase dotykových displejov a senzorov stále nezunovalo. Pomocou dvojice tlačidiel plus a mínus môžete regulovať hlasitosť zvuku a iným s piktogramom slúchadla ovládať telefonát. Keď máte reproduktor napojený na telefón a na ten vám niekto zavolá, môžete stlačením jediného tlačidla hovor prijať a telefonovať aj v prípade, že samotný smartfón pri sebe nemáte - v Sony SRS je totiž zabudovaný mikrofón, vďaka ktorému vás bude počuť aj druhá strana.

Bluetooth reproduktor sa nabíja cez štandardný USB kábel s microUSB konektorom, ktorý väčšina z nás používa na nabíjanie mobilov a tabletov. Na jedno nabitie vydrží prehrávať hudbu až 12 hodín, čo pri zbežnom počúvaní znamená aj viac ako tri - štyri dni prevádzky. Nabíjanie je pomerne rýchle, už za hodinku a niečo môžete reproduktor používať celé hodiny. Oceňujeme, že reproduktor sa dá používať aj v priebehu nabíjania.

Sony SRS X11 Foto: Sony
Praktický je aj vstavaný konektor jack 3.5 mm, ktorým môžete pustiť hudbu z reproduktora do slúchadiel alebo naopak, prostredníctvom AUX kábla prehrávať hudbu na reproduktore z mobilu aj káblom.

Sony SRS X11 predstavuje vyšší priemer. Má veľmi dobrý zvuk, je funkčný, ľahko sa používa a dá sa prevádzkovať dlho vďaka silnej vstavanej batérii. Nemenej dôležitá je možnosť prepojiť dva takéto reproduktory s počítačom naraz a mať vďaka tomu mať kvalitné bezdrôtové stereo. Na to by ste si ale museli kúpiť reproduktory dva a ich cena by už tak ľudová nebola...


ODPORÚČAME AJ:
Prebúdzať sa svetlom namiesto zvuku. Prečo nie?
Imidžová audiosústava s cenou rodinného domu
Atypický hudobný set od Bang & Olufsen
Máte radi v byte perfektný zvuk? Zabezpečte si vstavaný audio systém
Pestrofarebný fešák vyhráva osem hodín na jedno nabitie

Komentáre