Technológie

Mobily sa dajú hacknúť aj pomocou zvuku, ukázali najnovšie experimenty

"Akoby tých hrozieb nebolo už aj tak priveľa. Špecializovaní pracovníci zo Sony prakticky dokázali, ako možno moderné smartfóny hacknúť pomocou obyčajného zvuku. "

Erik Stríž, 21. marca 2017 8:00
Moderné mobilné telefóny a tablety možno oklamať zvukom, prišli na to v Sony. Ilustračná fotografia Foto: Pexels
Vraj je to niečo ako hudobný vírus, tvrdia špecialisti stojaci za novým objavom. V spoločnosti, ktorá sa sama venuje výrobe špičkových mobilných telefónov a tabletov, otestovali nový spôsob elektronického útoku vo vlastných laboratóriách.

Našťastie, v tomto prípade nejde o taký typ napadnutia telefónu, ktorý by používateľa vystavil riziku finančnej alebo inej ujmy. Špecialisti zistili, že pomocou zvuku vedia zmeniť to, ako sa telefón orientuje v priestore. Aj to je však jeden zo spôsobov, akým získať nad elektronickým zariadením kontrolu.

Moderné mobilné telefóny obsahujú pozoruhodnú paletu senzorov. Starajú sa napríklad aj o to, že po dosiahnutí príliš vysokej teploty sa zariadenie automaticky vypne, aby sa ochránilo pred poškodením. Iné senzory majú za úlohu sledovať, v akej polohe sa práve zariadenie nachádza a sledovať jeho pohyby. Slúžia na to gyroskop a takzvaný akcelerometer. Gyroskop je v prípade mobilných telefónov a tabletov neuveriteľne malá súčiastka, ktorej veľkosť nemožno porovnávať s tradičným mechanickým gyroskopom, s ktorým ste sa možno aj vy hrávali ako deti.

Akcelerometer dokáže zaznamenať pohyb, teda jeho smer a rýchlosť. Vďaka tomuto senzoru sa nám automaticky otáčajú fotografie na displeji a môžeme hrať tie úžasné pretekárske hry iba nakláňaním zariadenia. Senzor je teda závislí na pohybe, prípadne na ilúzii pohybu. A tento efekt možno vyvolať rôznymi spôsobmi, napríklad aj správne nastavenými zvukovými vlnami, ktoré akcelerometer jednoducho oklamú.

Zdroj: Sonic Cyber Attacks on MEMS Accelerometers (YouTube)

V laboratóriách Sony to vyskúšali aj prakticky. Stačilo nájsť ten správny tón, tú správnu frekvenciu zvuku a vysielať ju smerom k mobilnému telefónu. Ten sa v nadväznosti na pokyny od pomýleného akcelerometra snažil meniť polohu obsahu na displeji.

Mobilné telefóny a tablety síce môžu byť novým druhom elektronického ohrozenia vystavené menšiemu riziku, neexistuje však praktický spôsob, akým by sa dalo uškodiť ich používateľom. Naopak, nový objav môže byť veľmi zásadný pre množstvo iných elektronických zariadení, ktoré takisto využívajú takzvané MEMS akcelerometre. Sú to rôzne medicínske zariadenia, automobily a tiež aj satelity, uvádza zahraničný odborný magazín.

Ak by sa terčom tohto nepočuteľného zvukového útoku stali takéto zariadenia, mohlo by to znamenať aj reálne ohrozenie zdravia alebo bezpečnosti.

Ilustračná fotografia Foto: Pexels

Vedci našli riešenie

A ako sa pred takýmito novými útokmi brániť?Reagovať na vonkajšie podnety je hlavným a jediným účelom pohybových senzorov, preto je, zdá sa, náročné prikázať im, aby niektoré vplyvy jednoducho ignorovali. Vedci však vo videu vyššie potvrdili, že našli nielen nový spôsob ohrozenia, ale aj vyvinuli softvér na ochranu senzorov.

Sony plánuje tento softvér poskytnúť spoločnostiam, ktoré sa zaoberajú vývojom podobných senzorov, aby ďalšie generácie elektronických zariadení boli opäť o niečo bezpečnejšie.



Zdroje: Sonic Cyber Attacks on MEMS Accelerometers (YouTube), Millions of Smartphones Could Be Vulnerable to Hacking via Sound Waves


ODPORÚČAME AJ:
Kyberútoky na FBI a CIA mali na svedomí iba 15 a 16-roční chlapci
Byt bez jediného kábla: Ukázali funkčný prenos elektriny vzduchom
Účel toalety za takmer 10-tisíc? Šetriť vodu a papier
Na svete je prvý mobil s 360° kamerou, vyrába dokonalé selfie
Konečne praktické a pekné smarthodinky, avšak s veľkým ALE
Mladé ženy chcú vďaka emodži zmeniť vnímanie arabského sveta na Západe

Komentáre