Technológie

Byt bez jediného kábla: Ukázali funkčný prenos elektriny vzduchom

"Túžil po ňom ešte Nikola Tesla a dnes sa dozvedáme, že sa vedcom konečne podarilo vyvinúť bezdrôtový prenos elektriny v takej forme, ktorá je aj praktická a zrealizovateľná. "

Erik Stríž, 26. februára 2017 11:00
Bezdrôtový prenos elektriny od Disney Research Foto: Disney Research
Za vynálezom bezdrôtového prenosu elektriny stojí prekvapivo spoločnosť Disney, ktorú vnímame výhradne ako legendárneho producenta rozprávok a moderných animovaných filmov. Táto obrovská korporácia však prevádzkuje aj Disney Research, vedecké oddelenie so sloganom The Science behind the Magic, teda vo voľnom preklade „Veda stojaca za mágiou“.

Žiarovka svieti, ventilátor fúka

Najnovší vynález naozaj vyzerá ako mágia, kúzlo. Sledujeme video, na ktorom figurant chodí po miestnosti, v ruke drží obyčajnú žiarovku a ona svieti bez toho, aby bola pripojená k elektrine. Potom vezme malý ventilátor a ten sa točí, opäť zdanlivo bez elektriny. Rovnaký zázrak vidíme aj pri mobilnom telefóne a na veľkých lampách.

Za mágiou v tomto prípade skutočne stojí veda, konkrétne dynamické elektromagnetické pole, ktoré sa v miestnosti nachádza.

V strede miestnosti musí byť umiestnený kovový trám, ktorý však nemá nosnú funkciu, je akýmsi centrom pre šírenie elektromagnetických vĺn do priestoru. On spoločne s generátorom za stenou a jedným malým zosilňovačom vytvára niečo, čo nie je vidieť a ani cítiť, elektronika však na to reaguje rovnako, ako keby bola pripojená do elektrickej zásuvky.

Na to, aby elektronika vedela premeniť elektromagnetické žiarenie s určitou frekvenciou na elektrinu, potrebuje byť vybavená malým zariadením, ktoré tento prevod umožňuje. Možno, že jedného dňa bude súčasťou našich domovov a skutočne nebudeme potrebovať káble. Je pritom celkom isté, že najprv musí technológia prejsť dôslednými a dlhodobými testami vplyvu na zdravie človeka a zvierat. A niet pochýb o tom, že by sa popularizácia technológie stretla aj s výrazným odporom ľudí, ktorí majú prirodzené obavy a nepozdáva sa im ani súčasná sieť so signálom pre mobilné telefóny a internet.

Zdroj: Quasistatic Cavity Resonance for Ubiquitous Wireless Power Transfer - Tech Video (youtube.com)

Nápad spred sto rokov

Nikola Tesla (1856 - 1943) aktívne pracoval na prenose elektrickej energie vzduchom. Že sa o reálne snažil, nie je konšpiračná teória, ale historický fakt. Mienil tento revolučný spôsob distribúcie elektriny štandardizovať a poskytovať zadarmo, avšak k funkčnému výsledku svojej práce sa už nedostal. Vzhľadom na obdobie, kedy Tesla žil a pracoval, možno súdiť, že nápad s bezdrôtovým prenosom elektriny je starý aj 100 rokov.

Dnes sa na internete špekuluje, že sa Teslovi skutočne podarilo jeho plány zrealizovať, ale nestretol sa s pochopením veľkých spoločností, ktoré vynález zamietli pod koberec. Je ale potrebné nazerať na tento príbeh s rezervou, pretože hoci nepochybne existujú vysoké lobby na zamedzenie niektorých pokrokových technológií, na princíp by už amatérska verejnosť prišla aj sama. Platí to najmä dnes, keď sú technológie a vývoj dostupné prakticky každému a vďaka internetu možno spropagovať každú inováciu.



Zdroje: Quasistatic Cavity Resonance for Ubiquitous Wireless Power Transfer, Disney Just Nailed the Future With This New 'wireless Charging Room'


ODPORÚČAME AJ:
Supermateriál vyrobený z kuchynského oleja. Aj to je veda
Moodo umožní kontrolovať vône v domácnosti cez smartfón
Kancelársky papier bude modrý a tlač dočasná, v Číne sa deje revolúcia
Aké technologické inovácie nás čakajú do roku 2050?

Komentáre