Technológie

Aké technologické inovácie nás čakajú do roku 2050?

"Hotel na Mesiaci, svadby ľudí s robotmi, prvý klonovaný človek, dieťa narodené vo vesmíre... a to je iba začiatok."

Erik Stríž, 4. februára 2017 14:00
Ilustračná fotografia Foto: Pexels

Ukladanie snov a spomienok (5% pravdepodobnosť)

Už súčasná úroveň technológií umožňuje, aby sa do počítača premietalo to, čo človek vidí. Experimenty boli dokonca vykonané aj na mačke a s dobrou úspešnosťou. Jedného dňa možno nastane doba (a možno to bude v roku 2050), keď budú ľudia schopní zaznamenávať aj svoje sny, ukladať ich a následne prehrávať. Je to však celkom divoké sci-fi, ktorému predpovedajú pravdepodobnosť iba na 5 percent.

Ilustračná fotografia Foto: Pexels

Svadby ľudí s robotmi (10% pravdepodobnosť)

Ako sa vyvíjajú roboty a technológie, mení sa aj ľudská morálka a etika. Ešte pred niekoľkými desaťročiami bolo neprípustné, že by niekto vyrábal erotické pomôcky a dnes o ich existencii vie prakticky každý. Existuje 10-percentná pravdepodobnosť, že sa v roku 2050 budú konať svadby s robotmi, tvrdí inforgrafika od Quantum Infrographics opierajúca sa o nezávislé štúdie. My si však myslíme, že táto pravdepodobnosť je oveľa vyššia, keďže aj dnes sa občas dočítame o ľuďoch, zvyčajne z Ázie, ktorí čaru robotiek už podľahli.

Prvé dieťa narodené vo vesmíre (10% pravdepodobnosť)

Táto vízia sa zdá byť reálnou, avšak vedci vedia, že beztiažový stav a vesmír ako taký nie je ideálnym prostredím pre vývoj plodu a narodenie dieťaťa. Naša pozemská gravitácia totiž zohráva pri vývoji zdravého človeka mimoriadny význam. Preto sa zatiaľ uvažuje skôr o negatívnych dôsledkoch na človeka, pokiaľ ide o život vo vesmíre a v beztiažovom stave. Ak však budú ľudia v budúcnosti vesmír kolonizovať, budú musieť vyriešiť aj to, ako porodiť zdravé dieťa. Že sa tak stane do roku 2050, je pravdepodobné iba na 10 percent.

Ilustračná fotografia Foto: Pexels

Hotel na Mesiaci (25% pravdepodobnosť)

Aj keď sa na neho pozeráme skoro každú noc, je neuveriteľne ďaleko. Mesiac je mŕtvy a neprívetivý svet, ktorý v podstate nič zaujímavé, okrem výhľadu na Zem, neponúka. Aj napriek tomu existuje vraj až 25-percentná šanca, že sa do roku 2050 vystavajú hotely na Mesiaci a budú v nich ubytovaní vesmírni turisti. Špekuluje sa o tom, že by tieto hotely boli vyrobené metódou 3D tlače priamo z mesačného prachu.

150-ročný priemerný ľudský život (40% pravdepodobnosť)

V porovnaní s prechádzajúcimi bodmi je tento zdanlivo najpravdepodobnejší. Spoločne so zlepšujúcim sa životným štýlom, kvalitnejšou zdravotnou starostlivosťou a stravou a fyzicky menej namáhavou prácou sa môže dĺžka života jedného človeka výrazne predĺžiť. 150-ročný život je dnes stále nepravdepodobný, avšak za vyše 30 rokov sa môže situácia dramaticky zmeniť. Odhady sú dokonca také, že prvý človek, ktorý sa dožije 150 rokov, sa už narodil.

Robotický hmyz (40% pravdepodobnosť)

Rozrastajúce sa aglomerácie majú prirodzený dôsledok v podobe ničenia prostredia vhodného pre zvieratá a drobné živočíchy. V blízkych rokoch by mohli byť ohrozené aj včely, ktoré sú pre svet a aj ľudí životne dôležité. Ak sa niekedy stane, že počet včiel a iného hmyzu rapídne klesne, ľudia budú stáť pred otázkou, ako ich nahradiť. Samozrejme, že malý robotický hmyz nemôže byť útechou a riešením, no aj napriek tomu existuje až 40-percentná pravdepodobnosť, že v roku 2050 bude takýto hmyz opeľovať kvety.

Prvý klonovaný človek (60% pravdepodobnosť)

Klonovanie. Asi žiadny iný vedecko-technický pokrok sa nezaobišiel bez spoločenskej diskusie, ale tento fenomén bude, zdá sa, vždy predmetom rozbrojov a vášnivých debát. Na jednej strane stojí ľudská morálka, na druhej strane nezastaviteľný technologický pokrok. Má človek právo vyrobiť druhého človeka tak, aby spĺňal konkrétne parametre na vzhľad, psychiku a povahu? Je nesprávne naučiť sa aj prostredníctvom klonovania vyrábať organické funkčné náhrady končatín a orgánov a pomáhať tak zraneným a hendikepovaným? Odhady hovoria o 60-percentnej pravdepodobnosti, že do roku 2050 tu budeme mať prvého vyklonovaného človeka.

3D tlač kože alebo “koža v spreji” (70% pravdepodobnosť)

Už dnes bežne používame lieky, vďaka ktorým sa z úrazu vyliečime v pomerne krátkej dobe a ktoré by sa našim predkom zdali ako čary, mágia alebo zázrak. Je teda veľmi pravdepodobné, že do roku 2050 budú existovať také pomôcky, ktoré nám instantne zahoja rany alebo dokonca vytvoria celú jednu vrstvu kože. Mohla by byť obsiahnutá v spreji alebo by sa na telo aplikovala pomocou 3D tlače.

Video tetovania (80% pravdepodobnosť)

Kedysi boli tetovania takmer výlučne jednofarebné, neskôr sa začali objavovať aj rôzne farby. Tetovanie je umenie, ale aj ono prechádza vývojom a zdá sa, že ani jemu sa nevyhne automatizácia a digitalizácia. Predpovedá sa, že tetovania budúcnosti budú dynamické ako video. Predstaviť by sme si to mohli ako elektronický papier z čítačiek kníh aplikovaný priamo na ľudskú pokožku, ktorý bude vedieť meniť obraz. Budete môcť na ruke nosiť vytetovanú fotografiu svojej rodiny a večer v bare ju zmeniť na nejaký rockový motív.
Ilustračné foto Foto: opticaelisabet.com

Aktívne kontaktné šošovky s rozšírenou realitou (90% pravdepodobnosť)

Aktívne kontaktné šošovky by sa mohli prispôsobovať svojmu majiteľovi, automaticky zaostrovať alebo dokonca zobrazovať doplnkový obsah. Spoločnosti Google a Novartis už dnes pracujú na vývoji šošoviek so schopnosťou automatického zaostrovania, od tých s funkciou rozšírenej reality (teda vstavaných displejov) si však ešte budeme musieť počkať. Je však veľmi pravdepodobné, že do roku 2050 budú také existovať.


Zdroj: Quantum Infographics


ODPORÚČAME AJ:
Experiment: Bez smartfónu vydržíme asi 44 sekúnd
Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
3D biotlačiareň používa živé bunky, medici ňou vytlačia ucho či kožu
Avantgarda kamier novej generácie: má 16 šošoviek a veľkosť iPhonu

Komentáre