Technológie

Avantgarda kamier novej generácie: má 16 šošoviek a veľkosť iPhonu

"Má unikátnu optiku, netypický princíp tvorby fotografie, veľký displej a je vypredaný do roku 2017. "

Erik Stríž, 11. augusta 2016 13:00
Fotoaparát Light L16 Foto: Light.co
Fotoaparát s príznačným názvom Light L16 využíva systém početných optických senzorov na to, aby kvalita vytvorených snímkov dosahovala kvalít typických pre lepšie zrkadlovky. Tento pomerne kompaktný fotoaparát je vypredaný už dnes, hoci jeho výroba ani poriadne nezačala, taký je oň záujem po celom svete. Je totiž jedným z prvých, ktoré môžu predznamenávať skutočnú revolúciu vo svete digitálnej fotografie.

Keď aspoň okrajovo sledujete informácie o nových drahých smartfónoch, asi ste zaregistrovali správy o tom, že ich najnovšie generácie počítajú nie s dvomi, ale rovno tromi šošovkami fotoaparátov. Jedna je na prednej strane a slúži na selfies, dvojica ďalších je vzadu a spolupracujú tak, aby výsledkom ich expozícií bola jedna kvalitná fotografia. Dobrým príkladom tohto revolučného prístupu k mobilnej fotografii je smartfón Huawei P9, ktorému sme pred časom venovali samostatný podrobný článok Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia.

Zaujímavosťou je, že jeden fotoaparát je klasický farebný a druhý je čiernobiely. aj napriek dvojici fotoaparátov robí normálne fotky. Čiernobiely fotoaparát využíva na to, aby jeho obraz spojil s tým farebným a zabezpečil tak lepšie kontrasty medzi čiernou a bielou. V podstate to nie je ani tak o fotoaparáte, ako skôr o softvéri, ktorý fotky spája.

Fotoaparát Light L16 Foto: Light.co

16 fotiek spája do jednej s mimoriadnou kvalitou

Nie dvojica, ale rovno 16 samostatných obrazových senzorov a optík sa stará o to, aby bola výsledná fotografia kvalitná a dostatočne svetlá. Práve citlivosť na svetlo je kľúčová, pretože tá je zodpovedná za kvalitu fotografie. Platí, že čím viac svetla je schopný senzor absorbovať, tým lepšie výsledky podáva. Fotografia je vo svojej podstate výsledok zosúladenia času a svetla. Vie to aj výrobca fotoaparátu, ktorý nazval príznačne Light, teda svetlo.

Výsledná fotografia má rozlíšenie 52 megapixelov a umožňuje päťnásobný optický zoom. Množstvo obrazových senzorov umožňuje, aby bolo možné na každej fotke aj po jej zhotovení upraviť ostrosť na ľubovoľný objekt - stačí iba namieriť a stlačiť spúšť, o zaostrovanie sa budete starať až neskôr.

Fotoaparát Light L16 Foto: Light.co
Zaujímavosťou je aj možnosť pripojenia na internet cez Wi-Fi, schopnosť aktualizovať si v budúcnosti firmvér a doplniť tak fotoaparát o nové funkcie a tiež prepojenie so sociálnymi sieťami, na ktoré je možné okamžite zdieľať fotografické diela.


Zdroj: Light L16


ODPORÚČAME AJ
Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Nové bezpečnostné sklo v mobile ochráni aj vášnivých selfíčkárov
Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile
Za málo peňazí málo muziky? Dnes to už neplatí

Komentáre