Technológie

Konečne praktické a pekné smarthodinky, avšak s veľkým ALE

"Je marec a inteligentné hodinky Gear S3 sú v predaji už dobre zabehnuté. Verejnosti boli prvýkrát predstavené na jeseň na veľtrhu IFA 2016 a v portfóliu značky nahradili smarthodinky radu S2. "

Erik Stríž, 6. marca 2017 11:00
Smarthodinky Samsung Gear S3 Frontier Foto: Samsung
Nové hodinky S3 sú vyladenejšie po dizajnovej aj konštrukčnej stránke, hoci na prvý pohľad neprinášajú veľké inovácie. Majú klasický dizajn hodiniek, ktoré za pár eur kúpite ako módny doplnok v bežnom obchode, tie od Samsungu sú však nepomerne kvalitnejšie. Gear S3 vo verzii Frontier majú nápadnejší robustnejší dizajn, masívnejšie flexibilné remene a výraznú obruč s pravidelnými zubami okolo ciferníka. Dá sa ňou otáčať, pričom je cítiť jej odstupňovanie, otáčaním sa pohybujete v ponuke systému. Spolu s dotykovým displejom a dvomi tlačidlami na pravom boku je to praktická kombinácia na ovládanie hodiniek.

Športová verzia Frontier sa podobá na luxusné smarthodinky TAG Heuer Connected. Najmä so silikónovým červeným remeňom môžu konkurovať aj Švajčiarsku.

Šírka remeňov je 22 milimetrov, v testovanom modeli sme mali tie z odolného čierneho silikónu, ktoré sú ideálne pre aktívny životný štýl. Môžete ich nahradiť akýmkoľvek iným remeňom s rovnakou šírkou, napríklad aj za kožený.

Púzdro hodiniek je zabezpečené proti vnikaniu vody a prachu, spĺňa štandard IP68. To znamená, že hodinky môžete bez obáv na pol hodinu namočiť do hĺbky 1,5 metra a nič sa im nestane. Nepochybne atraktívny je aj štandard odolnosti MIL-STD-810G, ktorý sa pýši prívlastkom “armádny”

Smarthodinky Samsung Gear S3 Frontier Foto: Samsung

Displej je perfektný. Bez debaty.

Gear S3 majú displej s rozlíšením 360×360 pixelov, je okrúhly a skvele čitateľný aj v exteriéri počas slnečného dňa - to sme si dôsledne odskúšali. Rozlíšenie je dostatočne vysoké na to, aby aj tenká sekundová ručička vyzerala dobre, fotky pôsobia ako na displeji telefónu.

Disple typu Super AMOLED a je zapnutý nonstop (AOD = Always On Display) je chránený bezpečnostným sklíčkom Corning Gorilla Glass SR+. Reakcie na dotyky sú okamžité a ponuka menu je spracovaná prehľadne, aj počas chôdze teda nájdete práve tú položku, ktorú práve potrebujete. Prostredie systému je spracované do kruhových motívov, podliehajú nim nielen ikonky, ale aj ich usporiadanie a celkový dizajn ovládania.

Ciferník, ktorý sa na displeji zobrazuje, je možné meniť kedykoľvek. Stačí ho prstom chvíľu podržať a asi po sekunde sa zobrazí ponuka ostatných virtuálnych ciferníkov. Ich množstvo je prekvapujúco veľké a pestré, niektoré dizajny sa navyše dajú upravovať podľa ľubovôle používateľa. Ďalšie desiatky a stovky dizajnov sú dostupné v obchode s aplikáciami Google Play, ale tie krajšie sú prakticky bez výnimky platené.

Púzdro hodiniek je zabezpečené proti vnikaniu vody a prachu, spĺňa štandard IP68 Foto: Samsung

Nie je už iba notifikačným displejom na zápästí, dokáže telefonovať

Nesporne praktickým využitím inteligentných hodiniek je ich schopnosť notifikovať o udalostiach z mobilného telefónu tak, aby ste ho nemuseli vybrať z tašky alebo vrecka. Ak jazdíte v aute a smartfón si nechávate niekde na zadnom sedadle v taške, môžu byť hodinky vskutku užitočné.

So správnou aplikáciou v smartfóne a aktívnym spojením Bluetooth môžu hodinky S3 Gear nielen informovať o prichádzajúcom hovore, ale aj ho kompletne vybaviť. Majú totiž vstavaný headset, takže môžete používať hlasitý odposluch priamo zo svojho zápästia. Výstupy reproduktorov sú umiestnené medzi dvomi bočnými ovládacími tlačidlami. Vibrovanie pri oznámení novej udalosti (SMS, e-mail, telefonát, kalendár, budík) je úplne tiché, ale na ruke je cítiť aj počas rušného dňa, kedy bežný mobil zlyháva.

Považujeme za nešťastné riešenie, že hodinky vo verzii len s Bluetooth pripojením sa nedajú používať bez spárovaného telefónu. Aby ste tak mohli spraviť, musí mať váš mobil nainštalovaný operačný systém Android 4.4 alebo novší alebo musíte vlastniť aspoň iPhone 5. Pamäť RAM by mala prevyšovať 1,5 GB a ak aj všetko spĺňate, niektoré funkcie nebudete môcť používať, ak nie ste majiteľom smartfónu značky Samsung.

Verzia so slotom pre SIM kartu s LTE umožňuje využívanie hodiniek aj bez pripojeného smartfónu. Tie sa však na Slovensku (zatiaľ) nepredávajú.

Naopak veľmi pozitívne hodnotíme prítomnosť plnohodnotného Wi-Fi pripojenia priamo v hodinkách. Ak stratíte Bluetooth pripojenie s mobilom, môžete aj naďalej dostávať notifikácie o nových udalostiach, ktoré sú viazané na internetové pripojenie.

Smarthodinky Samsung Gear S3 Frontier Foto: Samsung

Inteligentné hodinky majú zmysel, ale...

Majú zmysel, ale majú byť pomocníkom v napĺňaní vášho životného štýlu, nie jeho iniciátorom. Keď ste dodnes nepotrebovali malý displej na zápästí, vlastníctvo smarthodiniek vám túto potrebu nenanúti. Gear S3 zaručene pútajú pozornosť okolia, majú veľa funkcií a ak nosíte telefón odložený v kabelke, môže byť zobrazenie práve prijatej SMS správy na zápästí praktické.

Všetko to dobré však výrazne kazí cena hodiniek: za takmer 400 eur si dnes kúpite výkonný telefón a dobrý tablet k tomu. Aj napriek dobrej technickej výbave hodiniek hodnotíme, že by ich cena nemala presahovať hranicu 150 eur, aby bola naozaj zaujímavá pre masy.


ODPORÚČAME AJ:
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Pekný mobil nemusí stáť veľa
Testovali sme: Yoga 2 Pro, ultrabook na štyri spôsoby
Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani

Komentáre