Technológie

Účel toalety za takmer 10-tisíc? Šetriť vodu a papier

"Samá elektronika a efektivita. Už ani záchody nie sú tým, čím bývali kedysi. "

Erik Stríž, 20. marca 2017 10:00
TOTO Neorest 750H, toaleta za takmer 10-tisíc eur Foto: TOTO USA
Koľko dnes stojí jeden normálny záchod s regulovateľným splachovacím systémom? Tie lacnejšie sa dajú kúpiť už od 80 eur, za tie vstavané do steny zaplatíte okolo 200 až 300 eur a napokon za luxusné kúsky si priplatíte ešte niekoľko stoviek eur navyše. Kto by si ale kupoval záchod za 9400 eur? S poštovným zo Spojených štátov jeho cena navyše prekročí magickú hranicu 10-tisíc, čo je naozaj priveľa.

Dôvody na takéto vysoké nacenenie sú dva: moderné technológie a šetrenie vodou.

Značka toaliet TOTO na Slovensku obchod nerobí, najväčšiemu dopytu sa teší práve v zámorí. Spojené štáty a Južná Amerika sú očividne trhy, kde nájdu svojich majiteľov aj drahé, predražené záchody s technologicky vyspelými funkciami. Napríklad aj s diaľkovým ovládaním splachovania.

Šetrenie vody a toaletného papiera vraj spolu úzko súvisia. V globálnom meradle sa na výrobu jednej rolky papiera spotrebuje až 140 litrov vody; áno, aj nám to príde neuveriteľné, ale uvádza to výrobca a známy magazín o populárnej vede. Trysky bidetu vstavaného do tohto luxusného záchoda spotrebujú asi 15 litrov vody týždenne na jednu osobu, čo po prepočte znamená, že sa nepriamo ušetrí polovica rolky toaletného papiera.

Šetrenie vodou sa prejavuje predovšetkým pri splachovaní. Jedno spláchnutie špeciálnymi tornádovými tryskami využíva tri litre vody, čo je aj u nás v Európe bežný štandard (spoločne s väčším 6-litrovým splachovaním). V USA je to zrejme niečo mimoriadne, keďže výrobca uvádza, že úspora vody dosahuje až 45 percent v porovnaní s bežnými záchodmi. Platí to aj napriek tomu, že záchod splachuje aj väčším objemom vody, keď jeho senzory zistia, že osoba sedí na toalete aj po prvom úspornom spláchnutí.

Zatiaľ to nie je nič, čo by stálo za prvotnú investíciu 10-tisíc eur.

To, za čo si zákazníci skutočne priplácajú tie tisíce dolárov a eur, je moderná technika. Záchod je vybavený automatickým vyhrievaním dosky, samočistením pomocou UV žiarenia, sušičkou, elektrolyzovanou vodou a multifunkčným diaľkovým ovládačom. V prípade núdze je kdesi vzadu vraj aj manuálne tlačidlo pre splachovanie.

Zdroj: $10,000 high-end toilet (YouTube)

Je technologicky vyspelý záchod zbytočnosť? Ak znižuje prevádzkové náklady, perfektne ničí baktérie a poskytuje svojmu používateľovi vysoký komfort, tak nepochybne má opodstatnenie. Samozrejme, súčasná cena ho predurčuje do rúk milionárov a luxusných hotelov, avšak aj v tomto prípade bude potrebný iba čas na to, aby sa jeho technológie stali dostupnejšími a populárnejšími. Raz možno budeme mať v bytoch a domoch plne automatické toalety a nepríde to nikomu zvláštne.


Zdroje: ”>totousa, popsci


ODPORÚČAME AJ:
Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete
Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile
Aplikácia PRISMA: Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Skryté funkcie Facebooku sú o reklame, smrti a obrátených textoch

Komentáre