Technológie

Fotoskener od Google dokáže previesť staré fotky do digitálnej podoby

"Staré fotky už nemusia blednúť a ničiť sa zubom času. Aplikácia pre mobily s názvom Fotoskener využíva najmodernejšie technológie, aby vyzerali fotky lepšie. "

Erik Stríž, 22. novembra 2016 10:00
Aplikácia Fotoskener od Google dokáže z fotiek odstrániť lesk a nedokonalosti. Foto: Google
Ak ste niekdy chceli digitalizovať svoje staré fotky, celkom určite ste zistili, že robiť to mobilom nie je celkom ideálne. Staré fotografie takmer nikdy neodfotíte tak, aby nebol vidno ich podklad a nech sa snažíte akokoľvek, takmer vždy je na fotografiách odlesk okolia.

Skenovať fotografie pomocou klasického stolového skenera je zasa zdĺhavá a piplavá práca, do ktorej sa nikomu nechce.

Google preto využilo svoje skúsenosti s technológiou strojového učenia a naučila ho, aby vedel rozpoznávať okraje fotografií, aby vedel rozlíšiť svetelné odlesky a pripraviť fotografiu tak, aby bola čo možno najvernejšia tej vytlačenej. Aplikácia dokonca automaticky oreže zbytočné okraje a vyrovná fotografiu tak, ako keby ste ju zosnímali klasickým stolovým skenerom.

Aplikácia Fotoskener od Google

Aplikácia pre mobilné telefóny so systémom Android a iOS je dostupná celkom zadarmo a umožňuje zdigitalizovanie starých fotiek jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Stačí spraviť celkovo päť fotiek originálnej fotografie a o zvyšok sa postará samotná aplikácia. Proces spájania fotiek a odstraňovania nedokonalostí trvá asi desať sekúnd a vo výsledku sú fotografie naozaj pôsobivé.

Vyrobené fotky sa automaticky ukladajú do pamäte mobilného telefónu a aj na váš účet v Google Photos, kde sa dajú ďalej spravovať, vylepšovať alebo zdieľať s rodinou a priateľmi.

Zdroj: Introducing PhotoScan by Google Photos
Aplikácia pre iOS na iTunes
Aplikácia pre Android na Google Play Store

Užitočné aplikácie od Googlu

Google vyrobilo už množstvo aplikácií, ktoré sa stali akýmsi zlatým štandardom vo svete softvéru pre mobilné telefóny a tablety. Všetky tieto aplikácie fungujú na mobiloch a tabletoch rôznych rozmerov a umožňujú také funkcie, ktoré boli ešte pred niekoľkými rokmi predmetom vedecko-fantastických kníh.

Za všetky spomenieme Prekladač, ktorý vie prekladať text z kamery priamo na displeji mobilu, Fotky Google automaticky zálohujú všetky vaše fotografie a videá na cloud, vďaka čomu ich viac nemusíte kopírovať na CD, DVD či USB disky. Táto aplikácia dokonca umožňuje skvelé spravovanie vašich fotiek a skoro neuveriteľné vyhľadávanie medzi nimi. Stačí do aplikácie napísať kľúčové slovo “dovolenka” a nájde vám všetky fotky z vašich dovoleniek - pritom nie je vôbec potrebné, aby ste ich predtým takto označili! Aplikácie Tabuľky a Dokumenty Google sú výbornou mobilnou alternatívou ku klasickému Office balíčku, umožňujú písanie dlhých dokumentov a prácu s tabuľkami aj vrátane ich funkcií.

Aplikácia Snapseed vám umožní veľmi jednoducho a rýchlo upravovať fotografie tak, aby vyzerali ako spravené profesionálnym fotografom, služba Keep dokáže ukladať vaše poznámky akéhokoľvek charakteru (text, zvuk, video, fotografia, kresba, ...) naprieč rôznymi zariadeniami a také Google Goggles dokážu rozpoznať objekty, na ktoré namierite kameru.




ODPORÚČAME AJ:
V Amsterdame otvorili prvý hotel pre hráčov počítačových hier
Figúrky poskakúce po displeji tabletu, aj to je budúcnosť hračiek
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym
Aké technologické vychytávky sme najčastejšie dostávali pod stromček?

Komentáre