Technológie

Máte radi hry na mobile? S gamepadom si ich užijete ešte viac

"Budete mať nielen lepší zážitok z hrania, ale aj si budete môcť zahrať viac herných titulov. Stačí k mobilu cez Bluetooth pripojiť nenápadný herný gamead za pár eur. "

Erik Stríž, 17. marca 2016 13:00
Ilustračná fotografia Foto: Sony
Na začiatok niekoľko zaujímavých údajov o aplikáciách v mobile. V internetovom obchode Google Play, ktorý ponúka aplikácie pre mobily a tablety s operačným systémom Android, sa k dnešnému dňu nachádzajú takmer dva milióny rôznych aplikácií. Z veľkej časti ide o hry a až 68 percent z nich sú celkom bezplatné aplikácie. Veľmi podobne je na tom aj obchod App Store, cez ktorý sa získavajú aplikácie pre zariadenia Apple iPhone a iPad.

Z čísel uvedených vyššie je teda zrejmé, že trh s mobilnými hrami je veľký a ponúka nespočetne veľa možností, ako neproduktívne stráviť krátke chvíle čakania a nudy. Nie je však pravdou, že by boli všetky hry jednoduché, primitívne a neužitočné. Mnohé majú myšlienku, k ich hraniu potrebujete veľa rozmýšľať, dedukovať a predvídať, zlepšujete si pritom schopnosť vytvárať a udržiavať stratégiu a reagovať na bezprostredné nečakané podnety. Nie je sa teda čomu čudovať, keď si ľudia do mobilov sťahujú až desiatky rôznych hier a väčšina z nich ich pritom stále vie zabaviť.

Bezdrôtové ovládače pre mobily sú na vzostupe

Väčšina hier pre mobilné telefóny a tablety je spracovaná tak, aby sa dala ovládať prostredníctvom dotykového displeja. Sú však aj také, ktoré vyžadujú použitie gamepadu, teda herného ovládača. S touto potrebou sa stretávame v poslednej dobe najmä pri hrách odohrávajúcich sa virtuálnej realite. Keď má hráč na sebe nasadený headset a v ňom mobilný telefón, nemá ako ovládať virtuálne postavičky, môže byť skôr iba pasívnym účastníkom virtuálneho divadla.

S gamepadom sa ale táto situácia mení a hráč môže ovládať svoju hernú postavu aj bez toho, aby sa akokoľvek dotýkal mobilu. Jeden takýto gamepad sme si kúpili a vyskúšali ho aj prakticky - stál iba jedno euro a na fotografiách pritom vyzeral celkom obstojne.

Herný ovládač pre mobily a tablety Foto: Amazon
Po dvoch týždňoch čakania, keď sme už aj zabudli, že sme si ho objednávali z internetu, prišiel poštou priamo do schránky a nás čakalo prekvapenie. Gamepad pre mobil je malý ako kľúčenka, dokonca aj obsahuje akési uško pre zachytenie na zväzok kľúčov. Toto malé rozčarovanie však rýchlo vystriedala spokojnosť s funkčnosťou zariadenia. Malý gamepad sa dobíja cez obyčajný microUSB kábel, stačí ho pripojiť k počítaču a za niekoľko minút je jeho batéria plná.

S mobilom alebo tabletom sa spája cez nezabezpečený Bluetooth a jeho ovládanie je nesmierne jednoduché. Kurzorom môže pohybovať do ôsmich smerov, vedľa neho sú štyri funkčné tlačidlá, ktorými sa v hre skáče, strieľa, podlieza alebo vykonáva iná podobná aktivita. Funkcie týchto tlačidiel sa líšia v závislosti od toho, akú hru s gamedom práve hráte. Dokonca môžete ovládať aj prostredie systému Android, iOS alebo aj Windowsu.

Herný ovládač pre mobily a tablety Foto: Aliexpress

Hry spájajúce virtuálnu realitu a gamepad

Ideálnym zariadením na hranie hier vo virtuálnej realite a s gamepadom je také, ktoré má rozlíšenie displeja aspoň Full HD (vtedy je obraz pomerne detailný), musí mať vo svojej technickej výbave gyroskop (pre zisťovanie orientácie a polohy telefónu) a operačný systém Android.

Na takéto zariadenia je možné nainštalovať aj nasledovné hry, ktoré spájajú virtuálnu realitu s herným bezdrôtovým gamepadom:

Hardcode (VR Game)


Hra je pomerne jednoduchá, vašou úlohou je vo futuristickom prostredí strieľať zo zbrane na roboty, ktoré vás majú za cieľ zlikvidovať. Na displeji telefónu vidíte virtuálnu postavičku, ktorá sa pomocou herného gamepadu a orientácie telefónu pohybuje vo svojom prostredí, strieľa a skáče. Táto bezplatná hra je dobrou ukážkou toho, ako môžu v budúcnosti vyzerať hry pre virtuálnu realitu na mobiloch.
Zdroj: youtube.com
(stiahnuť z Google Play)

BombSquad VR for Cardboard

Táto hra je síce platená, výrobca si za ňu pýta 3,31 eur, ale ponúka veľmi dobrú hrateľnosť a krásnu grafiku. Uvidíte v nej množstvo zaujímavých 3D efektov, výbuchov a skutočne sa pri nej zabavíte. Svojho virtuálneho mini-bojovníka si môžete ľubovoľne prispôsobiť a prekonávať s ním viacero úrovní náročnosti.
Zdroj: youtube.com
(stiahnuť z Google Play)

Nitro Nation VR Cardboard Demo

Nitro Nation je hra, ktorá sa dá stiahnuť zadarmo a v prípade, že by ste v nej chceli jazdiť po viacerých okruhoch a prekonávať šampionáty, máte možnosť kúpiť si kúpiť plnú verziu. Hráč je posadený do virtuálneho kokpitu v detailne prepracovaným interiérom, po ktorom sa môže rozhliadať. Interiér je spracovaný naozaj verne a presne, na mobile s lepším displejom pôsobí takmer fotorealisticky.
Zdroj: youtube.com
(stiahnuť z Google Play)

Úlohou hráča je pomocou herného ovládača riadiť športový automobil a úspešne ním prejsť cieľovou čiarou. Zdanlivo jednoduchý koncept hry je v skutočnosti pomerne náročný na zvládnutie a bude vás baviť dlhé minúty.


Zdroje: Google Play, Apple App Store, Aliexpress, eBay, Amazon

ODPORÚČAME AJ:
V Amsterdame otvorili prvý hotel pre hráčov počítačových hier
Figúrky poskakúce po displeji tabletu, aj to je budúcnosť hračiek
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym
Aké technologické vychytávky sme najčastejšie dostávali pod stromček?

Komentáre