Hudba a film

PREKVAPENIE: Sinéad O'Connor sníva o ozajstnej socialistickej krajine

"Speváčka vstúpila do nacionalisticko-ľavicovej strany Sinn Féin."

Webmagazin.sk/TASR, 16. decembra 2014 8:00
Sinéad O'Connor Foto: TASR/AP


Írska poprocková speváčka Sinéad O'Connorová vstúpila do nacionalisticko-ľavicovej strany Sinn Féin. Kontroverzná umelkyňa to oznámila na sociálnej sieti Facebook.

Ako hlavný dôvod svojho kroku uviedla, že Íri "nevlastnia vlastnú krajinu". Kritizovala však prestarnuté vedenie strany a vyzvala ho, aby odstúpilo, vrátane predsedu Gerryho Adamsa. Podľa speváčky by to bola ich "najvyššia obeť".

"Ak by Sinn Féin odovzdala vedenie ľuďom, ktorí sa narodili v rokoch 1983-85 a neskôr, členská základňa strany by sa zvýšila o milión percent. Strana by sa zároveň prestala spájať s príšernými vecami z minulosti," napísala O'Connorová.

Speváčka ďalej uviedla, že vyhlásenie Írskej republiky z roku 1916 sa v krajine nectí a Sinn Féin je jedinou politickou stranou, ktorá dokáže "naplniť odsek tri a štyri Vyhlásenia". Írsko by rada videla ako "naozajstnú socialistickú" krajinu.



"Chcem, aby radoví občania ako ja mohli priniesť zmeny, vďaka ktorým by dostalo každé dieťa rovnakú opateru a každý človek rovnaké práva. Uvedomila som si, že najlepším spôsobom revolty je ísť voliť," citoval umelkyňu portál TheJournal.ie.

Sinn Féin sa na spoluprácu s O'Connorovou teší a jej príchod do strany privítala. "Narastajúci počet ľudí vníma Sinn Féin ako silu pre zásadnú zmenu. Prostredníctvom Sinéad strana predstaví zmeny v celom Írsku," uviedol hovorca strany.

Sinn Féin je aktívna v Írskej republike i v Severnom Írsku, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. Dlhodobo sa usiluje o vytvorenie zjednoteného Írska. V minulosti bola spájaná s Írskou republikánskou armádou (IRA), obviňovanou z terorizmu.

ODPORÚČAME AJ:
Trilógia Hobit by spôsobila fiktívne škody za vyše 670 miliónov eur
Michal Chrenko prichádza s vianočnou piesňou Hviezda na cestu svieť
Olympic vydal nový album Souhvězdí drsňáků
Najnovší James Bond príde do kín už budúci rok, s názvom Spectre
Fanúšikovia Ledeckého sa dočkali: Nový album po deviatich rokoch

Komentáre