Hudba a film

Olympic vydal nový album Souhvězdí drsňáků

"Pilotným singlom z nového album je skladba Kámen, co se valí. Pesničky z nového album predstaví Olympic na koncerte v Bratislave 19. decembra. "

Webmagazin.sk/TASR, 9. decembra 2014 8:00
Na ilustračnej snímke vpravo Petr Janda, frontman skupiny Olympic. Foto: TASR - Lukáš Furcoň


Legendárna skupina Olympic na čele s Petrom Jandom prichádza s novým štúdiovým albumom Souhvězdí drsňáků. Je druhým z plánovanej trilógie Souhvězdí. Prvý s názvom Souhvězdí šílenců vydali pred rokom.

Album ponúka 13 nových piesní, sú nimi Mám radost ze života, Leguán, Kámen, co se valí, Němá, Muzikál, Je to tak, Noc horká jako dech, Dlouhán, Tancovačka, Láska divoká, Souhvězdí drsňáků, Průserář a Můžeš být můj vykřičník.

Skupina Olympic nahrávala nový album Souhvězdí drsňáků v štúdiu Propast od konca augusta do polovice septembra. Ako kapela sama tvrdí, tentoraz to nebude žiadny "čajíček". "Bude znieť, aspoň dúfam, inak ako všetko, čo sme doposiaľ nahrali. Práve to bol hlavný zámer. Áno, nový album je určite drsnejší," uviedol pre médiá líder kapely Petr Janda.

Poriadnej hardrockovej jazdy by boli členovia legendárneho Olympicu ešte aj dnes poľahky schopní, ale nakoniec daný smer zvolili iba v niekoľkých nahrávkach, napríklad v piesňach Leguán alebo Muzikál. Tak či onak, nepochybne ide o rockovejší album, na ktorom síce bolo použitých minimum akustických nástrojov, ale za to tu nájdeme aj zábavné odľahčené songy, vskutku zaujímavé balady, napríklad Němá či rázne gitarovky. Nemôže chýbať ani poriadna tancovačka a klavírna pieseň pripomínajúca obdobie Želvy a Rosomáka. Žánrovosť prichádzajúcej novinky je teda viac než pestrá.

Mnohé skladby sú navyše skvelou príležitosťou na výborne fungujúcu rytmiku Broum - Vajgl, Valentove dobre dávkované klávesy a hlavne Jandovu gitaru. Muzika pochádza výlučne z pera Petra Jandu, o texty sa podelil s Alešom Brichtom, Ondřejom Fenclom, Pavlom Chrastinom, Vlastimilom Henychom, Eduardom Krečmarom a Karlom Šípom. Tí vniesli do albumu odlišne drsnú tematiku - od úspešnej obrany rockera proti ubiehajúcim rokom, cez možnú fackovačku so sokom v milostnom trojuholníku, až po chlapčenského kamaráta kriminálnika.

Petr Janda komponuje, hrá a spieva pesničky primerané svojmu veku a skúsenostiam. Fanúšik v nich preto nájde nielen spomienky na 60. roky, prehýrené noci či dlhé dni trávené na cestách, ale i nostalgiu za láskami minulými a neklamnú radosť z tých súčasných. A presne to je Olympic. Za každých okolností rozpoznateľný, stále hodný obdivu. TASR informovala marketingová a PR manažérka vydavateľstva Supraphon Adriána Čahojová.

ODPORÚČAME AJ:
Najnovší James Bond príde do kín už budúci rok, s názvom Spectre
Miro Remo nakrúca dokument o Richardovi Müllerovi
Fanúšikovia Ledeckého sa dočkali: Nový album po deviatich rokoch
Nestarnúca legenda: Miro Žbirka vydal DVD The Best Of Video & Rarity
71-ročný Václav Neckář prichádza s prvým vianočným albumom

Komentáre