Hudba a film

Fanúšikovia Ledeckého sa dočkali: Nový album po deviatich rokoch

"Album Všichni dobří andělé predstaví Janka Ledeckého a 14 hostí, ktorých si k nahrávaniu pozval. V jednej z piesní zaznie aj hlas Petra Muka. "

Webmagazin.sk/TASR, 21. novembra 2014 14:00
Janek Ledecký Foto: edecky.cz


Kolekcia dvanástich pesničiek s názvom Všichni dobří andělé predstaví Janka Ledeckého a 14 hostí, ktorých si k nahrávaniu pozval, medzi nimi Ivan Hlas, Ivana Chýlková, Dasha, Peter Nagy, Jožo Ráž, Marta Jandová, Marek Ztracený, Lucie Vondráčková aj Petr Kolář. V jednej z piesní zaznie aj hlas Petra Muka. Na albume sa objavujú nanovo prearanžované skladby, ktoré napísal pre projekty v priebehu rokov, ale aj úplné novinky.

Album odštartoval v rádiách titulný singel Všichni dobří andělé. V duete s Ledeckým sa ako speváčka predstavuje herečka Ivana Chýlková. Tá spievala s Ledeckým duet už na prvom albume Žentour 001.

Zakázané predstavenie


„S Ivanou som sa stretol pri spolupráci na absolventskom predstavení DAMU Pop festival. Sprevádzali sme so Žentourom muzikál Petra Poledňáka, v ktorom účinkovala celá tá slávna zostava – Roden, Chýlková, Holubová, Cibulková, Asterová. Hneď po premiére predstavenie zakázali, takže sa hralo poloilegálne len pre pozvaných, čo tomu dodávalo šmrnc. Každopádne Ivana už vtedy spievala fantasticky,“ spomína Ledecký, ktorý neskôr obsadil Chýlkovú aj do muzikálu Galileo.

„V jednej scéne ma ako Galilea zhodila zo schodov. Od Ivany by som sa nechal hádzať aj desaťkrát denne. Veľmi sme si to užívali. Len sa stále sťažovala, že so mnou nemá žiadny milostný duet ako Sabina Laurinová. Tak som sa to po rokoch pokúsil napraviť. Všichni dobří andělé nie je síce lovesong, ale Ivana bola jasná voľba. Ten text dostane úplne inú váhu, keď ho interpretuje niekto, kto už má niečo za sebou,“ dopĺňa výber speváckej partnerky Ledecký.

Album, ku ktorému vytvoril obal spevákov syn Jonáš, pokrstil koncertom v pražskom Hard Rock Cafe Janek Ledecký aj s niektorými hosťami 15. októbra. Ostatní hostia sa postupne naživo predstavia počas aktuálneho turné v Čechách. Každá skladba na albume Všichni dobří andělé má svoj príbeh a viažu sa k nej aj Ledeckého spomienky na dobu vzniku, ktoré popisuje aj v booklete.

Za všechny z nás


Napríklad o pesničke Za všechny z nás prezradil, že mala byť pôvodne a capella, iba s jeho navrstvenými hlasmi. Vydavateľ chcel, aby ju predĺžil a tak nakoniec do štúdia prizval Ivana Hlasa a Honzu Kalouska. „Od Ivana som sa učil, ako napísať český text, ktorý sa nebudem hanbiť spievať. A trvalo mi to pár rokov. Honza ma naučil, ako hrať na gitaru pesničku 4+20 od kapelyCSN&Y. A hrám ju tak dodnes. Takže keď ma vyhecovali chlapci z vydavateľstva, aby som tú pôvodnú a capella verziu trochu rozšíril, vedel som úplne presne, s kým by som to chcel urobiť,“ objasňuje spevák, ktorý na album zaradil aj pieseň Nikdy to nevzdám z muzikálu Galileo.
Janek Ledecký Foto: TASR - Štefan Puškáš

V nej sa o spevácky part podelil s Petrom Mukom, Bohoušom Josefom a Petrom Kolářom. „Vtedy sa podarilo dostať do štúdia týchto famóznych spevákov naraz. Petr Kolář, Bohouš Josef a ja spievame: „do stejný řeky dvakrát nevstoupíš“. A na Petra Muka vyšlo: „do stejný řeky už víckrát nevstoupíš“. Nikto nevstúpi do tej istej rieky dvakrát. To je dané. Ale Petr Muk už sa o to nemôže ani pokúsiť,“ spomína Ledecký.

Duet s Petrom Nagyom


O piesni z repertoáru Van Morrisona Někdy je smích, někdy je pláč, ktorá je duetom s Petrom Nagyom, zas prezradil, že vznikla veľmi ľahko: „Základy sme nahrali v Ostrave a spievalo sa v Bratislave. Pozval som Petra, nech si to príde vypočuť. A keď sa mu to bude páčiť, tak sa pustíme do textovania. A že na to máme celý týždeň. A Peter vytiahol blok a pero. Ostatní išli na obed. A keď sa vrátili, tak sme to naspievali. Veľmi by som chcel, aby to ešte niekedy išlo tak ľahko a rýchlo. Ale ako sa spieva v tej pesničke, někdy je smích a někdy pláč“.

Skladby z nového albumu predstaví Janek Ledecký na svojom tradičnom Vianočnom turné v Českej republike, ktoré je už niekoľko rokov po sebe pravidelne vypredané. Tento rok dostane aj štýlový podtitul Všichni dobří andělé. V každom meste privíta ako hosťa jedného z účinkujúcich na novom albume a detský spevácky zbor z miesta vystúpenia. Turné začne koncertom 28. novembra v Čelakoviciach a skončí sa 26. decembra v Děčíne.

ODPORÚČAME AJ:
Nestarnúca legenda: Miro Žbirka vydal DVD The Best Of Video & Rarity
71-ročný Václav Neckář prichádza s prvým vianočným albumom
Skupina Pink Floyd prepisuje históriu
Kristína odhaľuje svoju dušu: Tie naj sú pre mňa niečo špeciálne
Hviezdny koncert už v apríli: Robbie Williams vystúpi v Bratislave

Komentáre