Hudba a film

Rowlingová podporila začínajúcich autorov, zverejnila odmietavé listy

"Paradoxom je, že jej detektívku odmietol aj vydavateľ, ktorý kedysi zamietol Harryho Pottera."

Katarína Bačová, 3. apríla 2016 13:00
Joanne K. Rowlingová Foto: TASR/AP
Spisovateľka Joanne K.Rowlingová sa odmietavým reakciám nevyhla ani po tom, čo už mala na konte svetoznámu sériu o Harry Potterovi. Keď sa pod pseudonymom ako Robert Galbraith uchádzala o vydanie detektívky Volanie kukučky, musela sa vysporiadať s mnohými odmietavými listami. Teraz dva z nich zverejnila na Twitteri, aby podporila začínajúcich autorov.

V jednom z listov jej odporučili kurz písania a poskytli jej niekoľko tipov, ako svoje písanie vylepšiť. Druhé vydavateľstvo odpovedalo stručnejšie, momentálne neprijímajú ďalšie rukopisy. Istá fanúšička sa prostredníctvom Twitteru zaujímala, či ju opäť odmietli aj tí, u ktorých nepochodila prvýkrát s Harry Potterom. „Áno, vydavateľ, ktorý ako prvý zamietol Harryho, poslal tiež najbezočivejšie odmietnutie Robertovi Galbraihtovi (emailom!),“ odpísala svetoznáma autorka. Na spomínanej sociálnej sieti ju sleduje vyše sedem miliónov priaznivcov. Podelila sa s nimi aj o recept, ako získala silu na to, aby sa nevzdávala. „Nemala som čo stratiť a to vám niekedy dodá odvahu, aby ste to skúšali ďalej.“

Zdá sa, že aj tí najskúsenejší a najúspešnejší spisovatelia sa každou knihou ocitajú na štartovacej čiare. I keď Rowlingová si po megaúspechu Harryho Pottera zvolila netradičnú cestu a rozhodla sa do vydavateľstva poslať knihu pod skrytou identitou, posolstvo je jasné. Ako nádejní spisovatelia sa nesmiete dať odradiť ničím a nikým. Svoj cieľ potvrdzuje aj samotná autorka, publikovala listy „pre inšpiráciu, nie pomstu“.

Netreba snáď dodávať, že Volanie kukučky prevalcovalo knižné rebríčky. Už pred odhalením pravej identity sa titulu darilo. V písaní detektívok pod značkou Roberta Galbraihta pokračuje jedna z najpredávanejších britských autoriek ďalej. Po Volaní kukučky a Hodvábnikovi má už tento rok vyjsť pokračovanie V službách zla. Okrem toho má na konte aj román Prázdne miesto a fantasy sériu o čarodejníkovi Harry Potterovi spolu s ďalšími dodatkovými knižkami.



Odmietavé listy zverejnila Rowlingová na Twitteri. Foto: Twitter


ODPORÚČAME TIEŽ:
Do dražby ide stolička Rowlingovej, autorky Harryho Pottera
Emma Watsonová si chce dať ročnú pauzu od herectva
VIDEO: Nakrútia film inšpirovaný životom Alexandra Dubčeka
Lady Gaga oslavuje 30 rokov, kostýmy z mäsa už nenosí

Komentáre