Hudba a film

Lady Gaga oslavuje 30 rokov, kostýmy z mäsa už nenosí

"Na tele má devätnásť tetovaní, na zozname desiatky hitov. Americká speváčka už nie je taká kontroverzná ako v minulosti. Dospela. Dnes oslavuje 30. narodeniny."

Tomáš Kušnír, 28. marca 2016 9:00
Na archívnej snímke americká speváčka Lady Gaga. Foto: TASR/AP
Americká speváčka Lady Gaga sa narodila 28. marca 1986 v New Yorku a dnes oslavuje 30. narodeniny. Odvtedy, čo odišla zo školy, aby spievala v newyorských baroch, už ubehlo niekoľko rokov. Neprezlieka sa už za chlapa a kostýmy z mäsa vymenila za spoločenské šaty. Lady Gaga sa vyvinula z kontroverznej speváčky na uznávanú umelkyňu, ktorá každým vystúpením potvrdzuje svoje vokálne kvality. Aj keď je jej meno v médiách často, nasledujúce zaujímavosti ste možno prehliadli.

Prečo Gaga?


Inšpirácia je alfou a omegou pre každého umelca. Stefani Joanne Angelina Germanotta si zmenila svoje meno na Lady Gaga. Ako jej to napadlo? Jej vzormi boli Madonna, Michael Jackson, no najmä skupina Queen. "Zbožňovala som Freddieho Mercuryho a Queen mali hit Radio Gaga. Nebol iba spevákom, ale aj úžasným interpretom. Bol niekto, kto sa neustále transformuje. Skrátka, génius," prezradila popová speváčka.

Stačí 10 minút


Koľko času potrebuje Lady Gaga, aby napísala veľký hit? Jedna z jej najslávnejších skladieb z rovnomenného albumu Born This Way (2011) vznikla za desať minút. Speváčka pieseň označila za magickú pieseň s odkazom. "Napísala som to za desať minút. Bolo to ako nepoškvrnené počatie," uviedla rodáčka z New Yorku v rozhovore pre časopis Vogue.


Inšpirácia v drogách


Nie vždy je však tvorivý proces taký rýchly, ako to bolo v prípade piesne Born This Way. V minulosti si kreativitu privolávala užívaním drog. Podľa vlastných slov bola nešťastná a osamelá. V drogách videla priateľa. "Nedrogovala som s inými ľuďmi, ale osamote vo svojom byte. Potom som tvorila," vysvetlila autorka albumov The Fame, Born This Way a ARTPOP a dodala, že to veľmi ľutuje. "Nedotýkajte sa toho, je to diabolské," opísala svoj zážitok s drogami v rozhlasovej šou Howarda Sterna.

Kráľovná tetovaní


Tetovaniam podľahla aj Lady Gaga. Už ako sedemnásťročná si dala na chrbát vytetovať husľový kľúč. Do dnešného dňa ich má devätnásť. Všetky sú na ľavej strane, pretože si to tak želal jej otec. Chcel, aby bola časť jej tela "trochu normálna". Aké odkazy má speváčka na svojom tele? Mierový znak, sedmokrásky, slovo otec, jednorožca, kotvu a iné. Medzi jej posledné kerky patrí symbol ľudí, ktorí prežili sexuálne zneužitie.



Sexuálne zneužitá


Päťnásobná držiteľka Grammy si vybrala posledné tetovanie práve preto, že aj ona bola sexuálne zneužitá. "Bol o dvadsať rokov starší. Nebolo to rande. Neviem, čo som si myslela. Nepovedala som to nikomu. Ani sebe samej," prehovorila o svojom tajomstve pre Teen Vogue.

Lady Gaga podporuje rôzne kampane proti sexuálnemu zneužívaniu. O tejto problematike nahrala skladbu Til It Happens To You. Jej vystúpenie na tohtoročných Oscaroch patrilo k najlepším momentom galavečera.


from .



ODPORÚČAME TIEŽ:
Spielberg a Ford nakrútia aj piaty diel Indianu Jonesa
Kino novinky týždňa: Animovaná séria Kung Fu Panda sa vracia do kín
Kaiser si v Červenom kapitánovi zahral eštebáka, detektívka sa mu páči
Kino novinky týždňa: Zootropolis je mesto ako žiadne iné
Highlighty týždňa: Adele dominovala na Brit Awards

Komentáre