Hudba a film

Oheň na mori sa v kinách premieta s filmom Superbia

" Silný dokument oslovil aj na festivale v Berlíne, odkiaľ si odniesol najvyššie ocenenie - Zlatého medveďa ako najlepší film festivalu."

TASR, 26. októbra 2016 13:00
Záber z filmu Oheň na mori. Foto: csfd.cz
Novinkou v slovenských kinách je dokument Oheň na mori o živote na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa v posledných rokoch spája najmä s migračnou krízou. Pre jeho polohu sa z neho stala vstupná brána pre tisícky migrantov z Afriky a Blízkeho Východu, ktorí chcú nájsť v Európe lepší život. Históriu, kultúru a aktuálnu každodennú realitu života na ostrove, ako aj cestu migrantov na malých člnoch v katastrofálnych podmienkach, zachytil režisér Gianfranco Rosi.

Ostrov Lampedusa je pomerne malý, jeho rozloha je len 20 km2 a nachádza sa medzi Sicíliou a Tuniskom. Má tak ideálnu pozíciu pre lode plné migrantov, ktorí utekajú do Európy. Gianfranco Rosi chcel o živote na ňom nakrútiť krátky film. Po tom, ako na ostrov dorazil si uvedomil, že desať minút na príbeh Lampedusy nebude stačiť. Ostal tu bývať celý jeden rok a nakrútil dokument, ktorý sa stal tento rok víťazom festivalu Berlinale.

"Producent chcel urobiť krátky, rýchly film, ktorý by predstavil Lampedusu z iného uhla pohľadu, než na ktorý je pohodlná Európa, ktorá má na celej situácii svoj podiel a ktorej pohľad na narastajúcu migračnú krízu bol skreslený a zmätený, zvyknutá. Ja som nebol iný. Aj pre mňa Lampedusa dlho predstavovala iba spleť hlasov a obrázkov vysielaných v televízii a šokujúce novinové titulky, v ktorých sa písalo o smrti, mimoriadnych udalostiach, invázii a populistických gestách," hovorí o zrode filmu režisér Rosi. "Sotva som ale na ostrov dorazil, zistil som, že realita je veľmi odlišná od obrazu prezentovaného v médiách a v rečiach politikov, a uvedomil som si, že by nebolo možné zhustiť tak komplikovaný svet, akým Lampedusa je, do niekoľkých málo minút."

Lampedusa má 6000 obyvateľov, každý týždeň sa však na ňom vylodia stovky migrantov. Rosi sa v dokumente nezameral len na nich. Ústrednou postavou je malý deväťročný chlapec Samuel, ktorý na ostrove žije od narodenia. Diváci sledujú jeho detstvo, ktoré je na prvý pohľad rovnaké ako kohokoľvek z nás - hrá sa s prakom, chodí na loď so strýkom, do školy. "Vďaka Samuelovi som mal možnosť pozrieť sa na ostrov inými očami a s takou jasnosťou, ktorá pre mňa bola úplne nová," dopĺňa Gianfranco Rosi, ktorý cez malého chlapca predstavuje aj ďalšie postavy, napríklad doktora Bartola. Ten je jediným doktorom na ostrove a teda aj tým, kto rozhoduje koho z lode s utečencami pošlú do detekčného centra, koho do nemocnice a kto je mŕtvy.

Silný dokument oslovil aj na festivale v Berlíne, odkiaľ si odniesol najvyššie ocenenie - Zlatého medveďa ako najlepší film festivalu. Teraz ho majú možnosť vidieť aj diváci na Slovensku v rámci najväčšej filmovej putovnej prehliadky PROJEKT 100 - 2016. Spolu s Ohňom na mori sa premieta krátky predfilm Superbia, maďarsko-česko-slovenská animovaná snímka Lucy Tóth. Príbeh bez slov rozpráva o surrealistickej krajine s názvom Superbia, kde spoločnosť rozdeľujú prísne pravidlá na mužskú a ženskú.

Oheň na mori a Superbiu prináša do slovenskej kinodistribúcie od 20. októbra Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK). TASR informovala Martina Pašteková z ASFK.

ODPORÚČAME AJ:
Pustina je seriál o tom, čo všetko môžete stratiť
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Louis Drax sa stretne so smrťou osemkrát
Tom Hanks sa po siedmich rokoch vracia do kín ako profesor Langdon
Do kín prichádza filmová podoba bestselleru Dievča vo vlaku

Komentáre