Hudba a film

Muzikálový špeciál: Poznáte tieto legendárne filmy?

"Skvelé piesne, obdivuhodné tance a herecké výkony. To všetko spája muzikál. Pozrite si päť najznámejších. "

Tomáš Kušnír, 21. júna 2015 8:00
Hlavné úlohy vytvorili Olivia Newton John (ako Sandy) a John Travolta (Danny). Foto: TASR/AP

Pomáda


Muzikál všetkých muzikálov. Takto označujú snímku Pomáda (Grease) mnohí milovníci tohto žánru. Ústrednou témou filmu je láska medzi Dannym a Sandy, ktorá po romantickom lete pokračuje na strednej škole Rydell, kde sa obaja stretnú. Je to pre nich veľký šok, o to viac, keďže letný románik je v reálnom živote veľmi komplikovaný. V čase vydania muzikálu (1978) patril film k najnavštevovanejším snímkam vo všetkých krajinách. Hlavné postavy, ktoré stvárnili John Travolta a Olivia Newton-John, sa stali idolmi vtedajšej generácie. V príbehu o láske z 50. rokov odzneli piesne ako Summer Nights, Greased Lightning alebo You’re the one that I want. Do éteru sa púšťali ešte pred premiérou.


Zdroj: youtube.com


Chicago


Už pri úvodnej skladbe All that jazz diváci zistili, že tento muzikál bude niečím výnimočný. Odohráva sa v 20. rokoch v Chicagu. Najčastejším miestom záberov je väzenie. Dostala sa tam muzikálová speváčka Roxie Hart, ktorá zabila svojho tajného milenca. Aj napriek tomu sa z nej vďaka právnikovi, ktorého si zahral Richard Gere, stáva skutočná mediálna senzácia. Postavy väzenkýň, Roxie a Velmy, si zahralo herecké duo Renée Zellweger a Catherine Zeta-Jones. Vedeli ste, že v muzikáli chceli byť aj Britney Spears, Madonna a Angelina Jolie?


Zdroj: youtube.com


West Side Story


Takmer žiaden muzikál nebol na Broadwayi úspešnejší. Pôvodne mal názov East Side Story. Áno, je to tak. Režisér legendárnej snímky chcel mať hlavnú dvojicu v podobe Elvisa Presleyho a Audrey Hepburn. Mali stvárniť ľúbostný príbeh medzi Tonnym a Mariou. Muzikál je americkou verziou Romea a Júlie, avšak s neustálymi potýčkami medzi dvomi pouličnými gangmi. Príbeh sa končí, rovnako ako ten od Shakespeara, tragicky.


Zdroj: youtube.com


Mamma Mia!


Americká herečka a hlavná predstaviteľka filmovej snímky "Mamma Mia!" Meryl Streepová. Foto: TASR/AP
Nájsť svojho skutočného otca – o to sa snaží budúca nevesta Sophie, ktorej strelená mama Donna nepozná odpoveď na túto otázku. Na gréckom ostrove bude veľa zábavy, keď sa tam stretnú traja potenciálni otcovia. Pesničky švédskej skupiny ABBA sú veľmi dôležitou časťou tohto muzikálu. Trvalo desať rokov, kým vznikol návrh príbehu, ktorý by sa netýkal svetoznámej skupiny, čo bolo ich podmienkou.


Zdroj: youtube.com


Bedári


Kto by nepoznal pieseň I dreamed a dream? Je z muzikálu Bedári (Les Misérables), ktorý sa začína príbehom galejníka Jeana Valjeana. Po tom, čo zomrie pracovníčka továrne Fantine, sa začne starať o jej dcéru Cosettu. Keď sa spojí láska, útek a revolúcia, vznikne jeden z najlepších muzikálov francúzskej kinematografie.


Zdroj: youtube.com

ODPORÚČAME AJ:
Dokument Dior a ja ocenia najmä ľudia milujúci módu
COVERVERZIE: Päť piesní, ktorých originál nepoznáte
Bratislavský Filmový chodník slávy má päť rokov
Kino novinky týždňa: Film Odobrať z priateľov sa odohráva na internete
David Guetta nahrá hymnu k futbalovým majstrovstvám

Komentáre