Hudba a film

Dokument Dior a ja ocenia najmä ľudia milujúci módu

"Vďaka kamere diváci spoznajú, koľko precíznej práce stojí za každým kúskom."

TASR, 18. júna 2015 12:00
Belgický módny návrhár Raf Simons prijíma potlesk od návštevníkov po skončení prehliadky svojej dámskej kolekcie značky Dior. Foto: TASR/AP
Program slovenských kín spestril francúzsky film Dior a ja. Celovečerný dokument určený najmä ľuďom milujúcim módu, divákov zavedie do mýtmi opradeného sveta módneho domu Christian Dior. V roku 2012 sa jeho novým umeleckým riaditeľom stáva návrhár Raf Simons, ktorý má za sebou kolekciu pánskeho oblečenia a je považovaný za minimalistu. Teraz má však vytvoriť úplne novú kolekciu haute couture, s ktorou musí celý svet presvedčiť o svojej vízii a vyrovnať sa s odkazom slávneho zakladateľa značky. Na prípravu prehliadky má len osem týždňov.

Ateliéry, ktoré vytvoril Christian Dior, žijú aj dnes. Krajčírky tu ešte stále ručne šijú oblečenie v štýle veľkej tradície haute couture. Na čele módneho domu stál sám Dior len počas desiatich rokov, no vplyv, ktorý zanechal vo svete módy, je pozoruhodný. Raf Simons počas príprav nazerá do jeho archívov, no nebojí sa ani experimentovať, hoci čas ho tlačí. Príprava kolekcie trvá väčšinou päť až šesť mesiacov, pripraviť ju len za dva je heroický výkon.

Film však nie je len pozorovaním príprav, ale aj intímnym rozprávaním nasledovníka, ktorý sa stretáva s tieňom svojho predchodcu. Počas nakrúcania Simons dokonca navštívi Diorov rodný dom v Granville v Normandii. Priznáva sa, že začal čítať aj jeho pamäti, ale prestal, pretože nachádzal príliš veľa podozrivých podobností. "Musel som prestať. Bolo to príliš zvláštne. Rozhodol som sa, že radšej nebudem čítať ďalej, kým nedokončím prehliadku."

Cítil sa ohrozený


Raf Simons je osobnosťou, ktorá sa vyhýba záujmu verejnosti. Stotožniť sa s neustálym prenasledovaním kamery pre neho nebolo jednoduché. Režisér Frédéric Tcheng sa rozhodol s jeho obavami pracovať: "Potom, čo mal možnosť ma viac spoznať, prestal sa Raf cítiť ohrozený všadeprítomnou kamerou, stále však prijímal s obavami úroveň publicity spojenú s jeho prvou prehliadkou. Rozhodol som sa sledovať jeho transformáciu na postavu vystavenú objektívom kamier. Stále sa mi vracal motív blesku - dotieravého, oslepujúceho a odhaľujúceho. Možno, že fotoaparát naozaj kradne dušu."


Zdroj: youtube.com

Filmová kamera však nesleduje len Simonsa. Krehký proces kreatívnej tvorby, na konci ktorého je módny skvost, je ukázaný ako kolektívna práca celého tímu, od samotného návrhára, cez neúnavné krajčírky až po riaditeľa spoločnosti. Vďaka kamere diváci spoznajú, koľko precíznej práce stojí za každým kúskom a tiež krajčírky, z ktorých niektoré v ateliéroch pracujú už viac ako 40 rokov. Dokument Dior a ja uvádza od 11. júna do slovenskej distribúcie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Frédéric Tcheng sa narodil vo Francúzsku. Po štúdiu stavebníctva sa presťahoval do New Yorku, kde v roku 2002 nastúpil na filmovú školu Columbia University, titul získa v roku 2007. Podieľal sa na produkcii, strihu aj nakrúcaní filmu Valentino: The Last Emperor (2008) režiséra Matta Tyrnauera, úspešného dokumentu zaradeného do užšieho výberu v oscarovej kategórii Najlepší dokument. S Lisou Immordino Vreeland a Bent-Jorgenom Perlmuttom spolurežíroval snímku Diana Vreeland: The Eye Has to Travel. Spolupracoval so širokou škálou osobností od poetky Sarah Riggs po módneho fotografa Mikaela Janssona. V súčasnosti pracuje na scenári k hranému filmu.

Zdroj: asfk.sk

ODPORÚČAME AJ:
Rolling Stones vydávajú reedíciu slávneho albumu Sticky Fingers
LIKE DŇA: Takto postavili One World Trade Center
Neuveríte, akú mienku máme o svojich najlepších priateľoch
LIKE DŇA: Mladý vynálezca chce vyčistiť oceán

Komentáre