Hudba a film

JOZEF BANÁŠ: Kto sa bojí, je ľahko ovládateľný

"V románe Velestúr sa na mnohých miestach objavuje motív strachu, podľa Banáša je to najzničujúcejší pocit, v ktorom dnešné ľudstvo žije. "

Webmagazin.sk/TASR, 15. februára 2015 10:00
Jozef Banáš Foto: TASR - Pavel Neubauer
Píšem preto, lebo ma nikto nepočúva, aj to vyhlásil na stredajšej prezentácii (11. 2.) svojho najnovšieho knižného počinu Jozef Banáš. Spisovateľ a jeho nový román Velestúr, v ktorom hlavný hrdina hľadá v živote šťastie, naplnenie a rovnováhu, prilákali do bratislavského kníhkupectva Panta Rhei na Poštovej ulici desiatky čitateľov.

"Moje knihy sú vždy o vzťahu mocných a bezmocných," priznal autor bestsellerov Idioti v politike (2007), Zóna nadšenia (2008) či posledných megaúspešných titulov Kód 9 (2010) a Kód 1 (2013). Ten sa má už čoskoro dočkať anglického prekladu.

Velestúr je v poradí už 11. Banášova kniha. Jeden z najúspešnejších slovenských spisovateľov v nej prináša príbeh vnútorne silného Muža. Netají sa tým, že ho inšpiroval český spevák, hudobník, skladateľ, športovec a príležitostný herec Dan Landa.



"Najskôr to bola jeho pieseň Touha. Je to jedna z najmotivačnejších piesní, ktorú poznám," objasnil autor a spamäti odcitoval časť textu Landovej piesne. Nový román pomenoval podľa vrchu s tajomným runovým nápisom, ktorý skutočne existuje, nachádza sa v samom srdci Slovenska. Je to staré slovanské obetisko v Kremnických horách, ktoré si autor zvolil za svoj symbol.

"Je to príbeh Muža a Ženy, môj príbeh, v podstate je to príbeh každého z nás, pretože každý z nás sníva, chce sa niekam dostať. Pre mňa je tým cieľom symbolický Velestúr," poznamenal ku knihe s dominantnou myšlienkou - "Nie je hanbou padnúť do prachu, ale ostať tam".

Banáš pripustil, že v románe Velestúr sa na mnohých miestach objavuje motív strachu, podľa neho je to najzničujúcejší pocit, v ktorom dnešné ľudstvo žije. "My sa stále bojíme a mocní nás neustále strašia, lebo tak nás ľahšie ovládajú," konštatoval spisovateľ, ktorý sa so "slobodným človekom" Danom Landom zoznámil vďaka bestselleru Kód 1. Banáš svoj "batoh neslobody" zhodil podľa vlastných slov v čase, keď skončil v politike. "Sú tri najneslobodnejšie povolania - politik, novinár a kňaz," dodal.

Svoje romány o hľadaní pravdy neúnavne predstavuje čitateľskej verejnosti vo všetkých kútoch Slovenska. Na február a marec má naplánovaných 56 besied. "Rád chodím medzi ľudí a diskutujem s nimi. Je prirodzené, že autor potrebuje spätnú väzbu. Čakajú ma aj v Zborove, Bardejove a Michalovciach. Najmä v tých vzdialenejších častiach si vážia, keď autor príde," povedal pre TASR Jozef Banáš.
Na ilustračnej snímke zľava úspešný český spisovateľ Michal Viewegh, moderátorka a dcéra Adela Banášová a autor knihy Jozef Banáš počas autogramiády českého prekladu jeho knihy Zóna nadšenia v pražskom Paláci kníh Luxor na Václavskom námestí 8. septembra 2009. Foto: TASR

Svoje knihy predstavuje aj v zahraničí. S románom Zóna nadšenia navštívil 16 európskych krajín a dokonca s ním absolvoval aj literárne turné po Indii. Práve z Indie pochádza spisovateľova obľúbená myšlienka, ktorá tiež uzatvára prológ Velestúru: "Nakoniec sa všetko na dobré obráti. Ak sa neobráti, ešte nie je koniec."

ODPORÚČAME AJ:
Jozef Banáš vydal román Velestúr
Ewa Farna pripravuje akustické turné, príde aj do Bratislavy
Jan Svěrák: Kolja mu priniesol Oscara, dnes oslavuje päťdesiatku
Milan Lasica: Vo vyššom veku človek bez rozpakov povie, čo si myslí
Takmer 80 tisíc fanúšikov Petra Muka mohlo rozhodnúť o novom albume

Komentáre